Στους δρόμους οι αγρότες, ελέω τρίτου μνημονίου

Στους δρόμους οι αγρότες, ελέω τρίτου μνημονίου

Στο «βωμό» του τρίτου Μνημονίου «θυσιάζεται», για πρώτη φορά, ο αγροτικός κόσμος της χώρας με ανυπολόγιστες συνέπειες στην πρωτογενή παραγωγή. 

Περισσότεροι από 620.000 αγρότες θα «γονατίσουν», σταδιακά, από τη φορεπιδρομή που προωθεί η κυβέρνηση, μέσω της φορολόγησής τους αρχικά με συντελεστή 20% από το πρώτο ευρώ για τα φετινά εισοδήματα και εν συνεχεία με 26% για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2016, χωρίς αγροτικό πετρέλαιο, αλλά και με το ΦΠΑ στο 23% για τα αγροτικά εφόδια, σε συνδυασμό φυσικά με τον τριπλασιασμό των εισφορών του ΟΓΑ.

Μέτρα που θα εξαφανίσουν και τις όποιες αγροτικές επιχειρήσεις έχουν απομείνει ακόμη όρθιες, αφού δεν πρόκειται να αντέξουν στον έντονο ανταγωνισμό που επικρατεί πλέον στην Ε.Ε.

Οι αντιδράσεις είναι ήδη έντονες στους κόλπους των αγροτών, οι οποίοι ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις και ζεσταίνουν τις μηχανές τους για το συλλαλητήριο που έχουν προγραμματίσει στις 18 Νοεμβρίου στην Αθήνα, ως απάντηση στα σκληρά μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «ισοπεδώνουν τον πρωτογενή τομέα» της χώρας.

Ο «κύβος» πάντως, παρά τις αντιδράσεις, έχει ριφθεί από το οικονομικό επιτελείο αφού ήδη στο νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2016, που θα κατατεθεί σε λίγες ημέρες στη Βουλή αφού προηγουμένως πάρει την έγκριση των δανειστών, προβλέπεται ότι από την αύξηση της φορολογίας τους και την κατάργηση της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο θα πρέπει οι αγρότες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν 49 εκατομ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στο νέο προϋπολογισμού και στο κομμάτι των εσόδων γίνεται θα γίνεται ειδική αναφορά στην:

- αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στους αγρότες. Το μέτρο προσδοκάται ότι θα αποφέρει καθαρά έσοδα 21 εκατ. ευρώ το 2015 και 15 εκατ. ευρώ το 2016, σύνολο 36 εκατ. ευρώ στη διετία.


- κατάργηση της επιστροφής πετρελαίου. Από αυτό το μέτρο προϋπολογίζονται έσοδα 13 εκατ. ευρώ το 2016. Νούμερο που προφανώς αναφέρεται στις πληρωμές που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν για τις επιστροφές που αφορούν τις καταναλώσεις του 2015, αφού το συνολικό κονδύλι για το αγροτικό πετρέλαιο στους προϋπολογισμούς της τελευταίας τριετίας ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. 

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι στον προϋπολογισμό δεν διατυπώνεται κάποια εκτίμηση για το δημοσιονομικό αντίκτυπο των επερχόμενων αλλαγών στη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος, καθώς οι δημοσιονομικές τους επιπτώσεις «είτε δεν είναι μετρήσιμες είτε η διαδικασία ποσοτικοποίησης τους δεν έχει ολοκληρωθεί προς το παρόν».

 Και όλα αυτά φυσικά είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας που έκλεισε ο κυβερνητικός συνασπισμός με τους δανειστές, αγνοώντας πλήρως τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε έναν από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας. Αξίζει, μόνο, να σημειωθεί ότι τα μέτρα του Μνημονίου, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

-τη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ.

-κατάργηση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και απαλλαγών που ισχύουν για τους αγρότες και εξομοίωσή τους µε τους ελεύθερους επαγγελματίες σταδιακά  έως  το τέλος του 2017.

-κατάργηση έως το τέλος του 2017 της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι απώλειες για τους αγρότες θα αντισταθμιστούν ή έστω θα µμετριαστούν από την υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

-αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100%. Πρόκειται για µμέτρο που από το 2017 θα ισχύσει για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις.

-αυστηρότερο προσδιορισμό του «επαγγελματία αγρότη» ώστε λιγότεροι να κάνουν χρήση των φοροαπαλλαγών που απολαβαίνει, έως ότου φυσικά να καταργηθούν το 2017.