Το δεύτερο μεγάλο επεισόδιο στον πόλεμο μεταξύ των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων που κατ’ ουσίαν ελέγχουν το ειδησεογραφικό περιεχόμενο που εμφανίζεται στο διαδίκτυο μέσω των εφαρμογών τους Google News και Facebook News, παίζεται αυτή την στιγμή στην Αυστραλία (το πρώτο έλαβε χώρα λίγο νωρίτερα στην Γαλλία).
Όπως είχαμε δει σχετικά πρόσφατα (Παγκόσμιος πόλεμος μεταξύ των γιγάντων της Τεχνολογίας | Liberal Markets), η Google και η Facebook είχαν αντιδράσει πολύ έντονα στην πρόθεση της Αυστραλιανής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ψήφιση και εφαρμογή ενός νόμου που θα τις υποχρέωνε να αποζημιώνουν τις αυστραλιανές «πηγές ειδήσεων» κάθε φορά που ειδησεογραφικό περιεχόμενό τους θα εμφανίζεται στις δύο εφαρμογές που προαναφέραμε.
Αυτό που ενοχλούσε πολύ τις δύο εταιρείες, πέρα από το ίδιο το γεγονός της υποχρεωτικής πληρωμής προς τις αυστραλιανές εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων, ήταν το ότι στο νόμο προβλέπεται διαδικασία διαιτησίας μεταξύ των δύο μερών προκειμένου να καθοριστεί το ύψος των πληρωμών. Οι δύο αμερικανικές υπερδυνάμεις φοβούνται πως αυτή η πρόβλεψη θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμια για αυτές.
Όπως είναι ήδη ευρέως γνωστό, η Αυστραλιανή κυβέρνηση δεν υποχώρησε στις απειλές των δύο εταιρειών και έτσι την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε τις πρώτες αντιδράσεις των δύο επιχειρήσεων.
Η Facebook πραγματοποίησε την απειλή της και σταμάτησε να περιλαμβάνει στο Facebook News ειδήσεις που προέρχονται από Αυστραλιανές πηγές. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί σε σημαντικό ποσοστό ο αριθμός των επισκέψεων στις ιστοσελίδες των τοπικών εφημερίδων και ειδησεογραφικών πρακτορείων. Η κυβέρνηση αντέδρασε πολύ έντονα, όπως και η κοινή γνώμη, και μέχρι αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία συνεχής ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ των δύο πλευρών, με αποκλιμακούμενη όμως ένταση. Το πιθανότερο είναι πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή και δεν θα αργήσει κάποιου είδους προσέγγιση μεταξύ τους.
Από την μεριά της, η Google δεν πραγματοποίησε τις απειλές της και ήρθε σε συμφωνία με τον μεγαλύτερο Αυστραλιανό Όμιλο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τον όμιλο Murdoch, καθώς και με άλλες μεγάλες επιχειρήσεις. Η κίνηση της Google δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη και θυμίζει τον τρόπο με τον οποίον κινήθηκε στην Γαλλία, όπου τελικά σύναψε συμφωνία με τις γαλλικές αντίστοιχες επιχειρήσεις, κάτω από την πίεση της Γαλλικής κυβέρνησης και μετά από μία δικαστική ήττα.
Και, ενώ στην Αυστραλία αλλάζουν οι ισορροπίες μεταξύ του τοπικού τύπου και των αμερικανικών κολοσσών, μία άλλη πολύ μεγάλη αμερικανική τεχνολογική επιχείρηση, η Microsoft, προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την αναταραχή για να δυναμώσει την θέση της στο παγκόσμιο διαδικτυακό στερέωμα.
Μετά την παρέμβασή της στην αυστραλιανή «μάχη», όπου πήρε το μέρος των τοπικών επιχειρήσεων, μπαίνει δυνατά και στο Ευρωπαϊκό προσκήνιο. Όπως μάθαμε χθες (Η Microsoft συνασπιζεται με Ευρωπαίους εκδότες απέναντι σε Google και Facebook | Liberal.gr), η αμερικανική εταιρεία συμφώνησε να συνεργαστεί με τέσσερις ευρωπαϊκές ενώσεις που εκπροσωπούν χιλιάδες εφημερίδες, περιοδικά και ειδησεογραφικά πρακτορεία με σκοπό να βρεθεί ένας νομικά δίκαιος τρόπος προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των μελών των ενώσεων απέναντι στην μονοπωλιακή και καταχρηστική συμπεριφορά των «κλειδοκρατόρων» του διαδικτύου (προφανώς της Google και της Facebook).
Η παρέμβαση της Microsoft φυσικά δεν είναι τυχαία, καθώς προσπαθεί να βρει τρόπο να προωθήσει την δική της μηχανή αναζήτησης, την Bing, η οποία δεν έχει μεγάλη επιτυχία, ως ένα φιλικό προς τα μέσα παραγωγής ειδήσεων τρόπο προώθησης του περιεχομένου τους στο διαδίκτυο. Με λίγα λόγια, θα της άρεσε πολύ να γίνει «χαλίφης στην θέση του χαλίφη» και το Microsoft News να αντικαταστήσει τις δύο, κυρίαρχες αυτή την στιγμή, εφαρμογές της Google και της Facebook. Το δέλεαρ που προσφέρει η εταιρεία από το Σηάτλ, είναι η προθυμία της να δεχθεί την διαδικασία της διαιτησίας που προσπαθούν να αποφύγουν οι άλλες δύο εταιρείες.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι αυτή την στιγμή οι κυβερνήσεις και τα νομοθετικά σώματα του Καναδά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην Αυστραλία καθώς προετοιμάζονται για τις δικές τους μάχες με τους δύο κολοσσούς. Όπως δηλώνουν ευρωβουλευτές, οποιαδήποτε νομοθεσία που δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για προσφυγή σε διαιτησία μεταξύ των παρόχων του διαδικτύου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, κινδυνεύει να αποδειχθεί ανίσχυρη απέναντι στην τεράστια δύναμη που έχουν αποκτήσει στον τομέα των ειδήσεων η Google και η Facebook.
Αν η Microsoft συνεχίσει να κρατά αυτή την, φιλική προς τα μέσα ενημέρωσης, στάση ίσως υπάρχουν πραγματικές πιθανότητες να σπάσει το μονοπώλιο του Google News και του Facebook News. Αν οι υποψίες μας είναι σωστές, η τακτική που ακολουθείται (τουλάχιστον από την Google) είναι αυτή της καθυστέρησης των εξελίξεων προκειμένου να προλάβει να συνάψει συμφωνίες με τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανά τον κόσμο, πριν οι υπόλοιπες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο νομοθετήσουν με τρόπο παρόμοιο με την Αυστραλία.
Αν το καταφέρει, δεν θα έχει ανάγκη τις υπόλοιπες εφημερίδες και ειδησεογραφικά πρακτορεία, θα είναι πλέον σε θέση απόλυτης ισχύος απέναντί τους και θα βρεθούμε μπροστά σε ένα συνδυασμό διαδικτυακών και ενημερωτικών μονοπωλίων. Μπορεί οι υποψίες μας να φαίνονται λίγο τραβηγμένες, αλλά μας έκανε εντύπωση το εξής: Στο τέλος του άρθρου των Financial Times, που ήταν το πρώτο που αποκάλυψε την συμφωνία μεταξύ της Microsoft και των τεσσάρων ευρωπαϊκών ενώσεων, αναφέρεται πως η εφημερίδα δεν είναι μέλος κάποιας εξ αυτών των ενώσεων και έχει ήδη συνάψει εμπορικές συμφωνίες και με την Google και με την Facebook. Όπως έλεγε και μία πολύ επιτυχημένη διαφήμιση: «τυχαίο; Δεν νομίζω!».
Ελπίζουμε να αποδειχθεί πως η φαντασία μας τρέχει πιο γρήγορα απ’ όσο πρέπει. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, καλό θα είναι να δούμε σύντομα μία συντονισμένη προσπάθεια ρύθμισης αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος γιατί, ανεξάρτητα από τις πραγματικές του προθέσεις, ο αντιπρόεδρος της Microsoft Casper Klynge έχει απόλυτο δίκιο όταν λέει πως «η πρόσβαση σε ποιοτικές ειδήσεις είναι κρίσιμος παράγων για την επιτυχία των δημοκρατιών μας»
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.