O υδράργυρος κατεβαίνει και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για το πρώτο κύμα ψύχους στην Κεντρική Ευρώπη. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν αυξημένες παραγγελίες LNG για να βγει ο δύσκολος χειμώνας παρά τις γεμάτες αποθήκες.
Και καθώς η αγορά προεξοφλεί ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατακόρυφα το επόμενο χρονικό διάστημα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας εκτιμάται ότι θα απογοητεύσουν τους περίπου 350 εκατομμύρια καταναλωτές της ΕΕ συμφωνώντας για μια ακόμη φορά ότι διαφωνούν για το θέμα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Φυσικό και αναμενόμενο κατά συνέπεια η τιμή του φυσικού αερίου να πάρει την ανηφόρα. Ήδη η ανατίμηση μέσα στον τελευταίο μήνα έχει ξεπεράσει το 30% ενώ αυτό που έγινε χθες στην αγορά του Άμστερνταμ θύμισε τις παλιές πολύ δύσκολες ημέρες: απότομη άνοδος έως και τα 160 ευρώ και μετά διόρθωση στα 140 ευρώ με το φυσικό αέριο να συμπεριφέρεται και πάλι σαν μετοχή της μικρής κεφαλαιοποίησης.
Το ακριβό φυσικό αέριο φοβίζει. Διότι η άνοδος της τιμής του επηρεάζει άμεσα την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος -ήδη η τελευταία εμφανίζεται στην Ελλάδα αυξημένη κατά 50% σε σχέση με τη μέση τιμή του Δεκεμβρίου- και αυτή με τη σειρά επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο οικονομικό επιτελείο έχουν υπολογίσει ότι φυσικό αέριο ακριβότερο από τα 120 ευρώ δεν μπορεί να καλυφθεί χωρίς να μπει… χέρι στο ταμείο του κράτους. Δηλαδή, μέχρι τα 120 ευρώ, η επιδότηση του ρεύματος καλύπτεται από τους πόρους που εισφέρουν στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας.
Από εκεί και πάνω, πρέπει να υπάρξει συνδρομή του προϋπολογισμού. Πόση; Έχει υπολογιστεί ότι αν η μέση τιμή διαμορφωθεί στα 140 ευρώ για ολόκληρο το 2022, τότε η επιδότηση του ρεύματος θα απορροφήσει όλο το αποθεματικό του 1 δις. ευρώ που έχει στην άκρη η κυβέρνηση (σ.σ για την ακρίβεια γι’ αυτή τη διαφορά των 20 ευρώ θα χρειαστούν 600 εκατ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ θα χρειαστούν για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης και τη θωράκιση των φορέων της γενικής κυβέρνησης από το υψηλό ενεργειακό κόστος.
Αν μη τι άλλο, αυτό προκαλεί αβεβαιότητα για το πώς θα εκτελεστεί ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς. Γι’ αυτό και η ανακοίνωση μέτρων στήριξης με μεγάλο δημοσιονομικό κόστος πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί, θα πρέπει να μην εκλαμβάνεται ως κάτι δεδομένο παρά την προεκλογική περίοδο.
Διαβάστε ακόμα: