Συνολικά εννέα στοχευμένα μέτρα, με σκοπό την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε τη θέσπιση χρηματικού μπόνους σε όσους πολίτες καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής Αppodixi.
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω νομοθέτημα ανακοινώνεται την Τρίτη (31/10) ενώ η σχετική προαναγγελία έγινε σήμερα από τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών της ΑΑΔΕ, για θέματα φοροδιαφυγής αλλά και διαφθοράς υπαλλήλων και υπηρεσιών.
Ειδικότερα, οι καταγγελίες θα μπορούν να γίνονται είτε επώνυμα είτε και ανώνυμα αν και μέχρι σήμερα στην εφαρμογή η Appodixi μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 135.000 καταγγελίες, εκ των οποίων ανώνυμες ήταν περίπου οι 75.000 και επώνυμες μόλις 60.000.
Τα 8+1 μέτρα που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει εννέα μέτρα, που είναι τα εξής:
1. Υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων. Η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση είναι η ανταλλαγή ψηφιακών παραστατικών μεταξύ δύο ή περισσοτέρων οντοτήτων που συμμετέχουν σε μια εμπορική συναλλαγή (επιχείρηση, Δημόσιο, φυσικό πρόσωπο). Τα παραστατικά αυτά δεν είναι μόνο τιμολόγια, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλα «έγγραφα» όπως εντολές αγοράς, χρεωστικά/πιστωτικά σημειώματα, εμβάσματα, όρους πληρωμής κ.λπ.
2. Καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA. Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές – POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται για φορολογικούς σκοπούς μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA.
3. Επέκταση υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση βάσει Κωδικού Δραστηριότητος (ΚΑΔ).
4. Εφαρμογή ψηφιακού δελτίου αποστολής με στόχο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών.
5. Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
6. Αποκλείονται οι παραβάτες λαθρεμπορίας από συνεργασία με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων, με νομοθετική ρύθμιση με την οποία θεσμοθετείται η υποχρέωση λήψης μέτρων «δέουσας επιμέλειας» σε ολόκληρη εφοδιαστική αλυσίδα καυσίμων.
7. Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
8. Πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών.
9. Επιβάλλεται από 01/01/2024, ΦΠΑ και τέλος διαμονής στο εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση τριών ή περισσότερων ακινήτων τύπου Airbnb. Το τέλος διαμονής θα επιβληθεί στο σύνολο των ακινήτων τύπου Airbnb.
Τι θα ισχύσει για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (31/10) περνάει από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή στο οποίο θα ενσωματωθεί και το νέο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Οι λεπτομέρειες, θα γίνουν γνωστές και ο κάθε αυτοαπασχολούμενος θα χαράξει την πορεία του ενόψει του κλεισίματος της χρονιάς σε λογιστικό επίπεδο.
Αυτό που είναι σαφές είναι το «πολιτικο-οικονομικό» μήνυμα: θα ληφθεί μέριμνα ώστε το μέσο δηλωθέν εισόδημα να μην είναι μικρότερο από 10.000 ευρώ καθώς… ενοχλεί και πολιτικά και κοινωνικά το να δηλώνουν γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί λιγότερα από τον βοηθό τους που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι το μέσο δηλωθέν εισόδημα των περίπου 665.000 αυτοαπασχολούμενων, από τα 6000 ευρώ που είναι σήμερα, θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στα 10.000 ευρώ. Αυτή η διαφορά των τεσσάρων χιλιάδων ευρώ, συνεπάγεται πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση περίπου 360 ευρώ ανά φορολογούμενο. Όσο για το υπουργείο Οικονομικών, θα εισπράξει περίπου 260-270 εκατ. ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα. Τι θα τα κάνει; Θα τα… ξαναρίξει στην αγορά μειώνοντας κατά 20% το τέλος επιτηδεύματος από τις αρχές του 2025.
Δηλαδή, στον φοροφυγά που θα πιεστεί να μη δηλώνει ότι ζει με 4000-5000 ευρώ καθαρό εισόδημα τον χρόνο, θα υπάρξει άμεση επιβράβευση (την αμέσως επόμενη χρονιά) αν επιστρέψει σε αυτό που επιβάλλει η κοινή λογική και πάψει να δηλώνει ότι συντηρεί οικογένεια με 300-400 ευρώ τον μήνα. Όσο για το δημόσιο, θα βγει κερδισμένο σε δημοσιονομικό επίπεδο.
Διότι μαζί με την αύξηση του φόρου εισοδήματος, θα εισπράξει περισσότερα και από τον ΦΠΑ. Αυτά είναι λεφτά που ξεκάθαρα «δημεύονται» από τους επαγγελματίες. Διότι δια της μεθόδου της μη έκδοσης αποδείξεων, ο καταναλωτής καταβάλλει τον ΦΠΑ (σε πόσους άραγε γίνεται πραγματική έκπτωση 24%) και απλώς ο επαγγελματίας δεν τον αποδίδει.
Όσον αφορά στον σχεδιασμό, οι στόχοι περιγράφηκαν. Στην πράξη, η λεπτομέρεια θα κάνει τη διαφορά. Πώς θα αυξηθεί το δηλωθέν εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων χωρίς να εγερθεί νομικό ζήτημα; Ο επαγγελματίας, αν έχει ζημιές, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να δηλώνει ζημιές. Είναι ευθύνη του κράτους να ελέγξει αν οι ζημιές είναι αποτέλεσμα φοροδιαφυγής ή όχι. Ένα σύστημα που θα παραπέμπει σε «αντικειμενικά κριτήρια» επιβάλλοντας ουσιαστικά «κατώτατο πλαφόν» στο δηλωθέν εισόδημα, μπορεί να αμφισβητηθεί σε νομικό επίπεδο. Κοντός ψαλμός.
Το υπουργείο Οικονομικών προς το παρόν έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι οι φορολογικοί συντελεστές για τους αυτοαπασχολούμενους δεν αλλάζουν. Γι’ αυτό και η επιβάρυνση θα είναι περιορισμένη. Για κάθε 1000 ευρώ αύξησης του δηλωθέντος εισοδήματος, θα προκύπτει πρόσθετος φόρος 90 ευρώ καθώς μέχρι και τα 10.000 ευρώ τον χρόνο, εφαρμόζεται ο συντελεστής του 9% που θέσπισε η σημερινή κυβέρνηση.