Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα είναι χαμηλότερες από των ιταλικών στο τέλος του 2020, όπως προβλέπει η Capital Economics, σε έκθεσή της για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη το 2020. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί στο νέο έτος, ωστόσο ο οίκος χαρακτηρίζει υπερβολική τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι «πολύ εντυπωσιακή». Και αυτό γιατί όπως σημειώνει, το ελληνικό ΑΕΠ παραμένει 20% χαμηλότερο από το επίπεδο που βρισκόταν το 2007.
Για την Ευρωζώνη, η Capital Economics εκτιμά ότι θα συνεχιστούν τα προβλήματα στο πρώτο μισό του 2020 καθώς η Γερμανία και η Ιταλία θα παραμείνουν σε απόσταση αναπνοής από την ύφεση και ο πληθωρισμός πολύ χαμηλότερα από τον στόχο, ωθώντας την ΕΚΤ να χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της. Τα πράγματα αναμένεται να βελτιωθούν στο δεύτερο μισό του έτους, όμως η όποια ανάκαμψη θα είναι πολύ πιο ήπια απ' ότι πολλοί περιμένουν.
«Τον περασμένο Ιανουάριο προβλέψαμε ότι τόσο η μεγέθυνση του ΑΕΠ όσο και ο πληθωρισμός θα διαμορφώνονταν γύρω στο 1% φέτος και ότι η ΕΚΤ θα διατηρούσε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική αντίθετα από τον παγκόσμιο κύκλο σύσφιξης. Η πρόβλεψη αυτή ήταν σε γενικές γραμμές ακριβής, αν και η ΕΚΤ εντέλει προχώρησε σε περαιτέρω χαλάρωση, όπως πρώτοι προβλέψαμε τον Μάρτιο», σημειώνει η Capital Economics.
Η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα είναι υποτονική έως τα μέσα του 2020 και η ανάκαμψη αργή. Οι πιο αξιόπιστοι επιχειρηματικοί δείκτες έχουν σταματήσει την πτώση τους τελευταίους μήνες αλλά συνεχίζουν να υποδεικνύουν ότι η οικονομία βρίσκεται λίγο έως πολύ σε στασιμότητα. Η κατανάλωση των νοικοκυριών επιβραδύνει γιατί η απασχόληση είναι αδύναμη και η αύξηση των μισθών «καταλαγιάζει».
Την ίδια ώρα, το παγκόσμιο outlook είναι γεμάτο προκλήσεις αν και ορισμένοι κίνδυνοι έχουν περιοριστεί. Η απειλή του άτακτου Brexit για παράδειγμα έχει εξαλειφθεί τουλάχιστον έως το τέλος του 2020, ενώ ο κίνδυνος κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου έχει περιοριστεί, αν και η πρώτη φάση της συμφωνίας δεν σημαίνει ότι θα δούμε το τέλος της εμπορικής διένεξης.