Τα mega έργα που αλλάζουν τη Βόρεια Ελλάδα 

Τα mega έργα που αλλάζουν τη Βόρεια Ελλάδα 

Σε πάνω από 2,5 δισ.ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός των μεγάλων έργων που πραγματοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα, με στόχο την αλλαγή της όψης αλλά και την αναβάθμιση των υποδομών, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Το μεγαλύτερο από τα έργα, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 370 εκατ.ευρώ και μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 500 εκατ. ευρώ, είναι το Flyover. Πρόκειται για τη νέα ανατολική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, η οποία είναι μία νέα εναέρια υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρος, συνολικού μήκους 9,5 χιλιόμετρων οριοθετημένη πάνω από την υφιστάμενη περιφερειακή οδό.  

To Flyover με τη λειτουργία του σε συνδυασμό με την περιφερειακή αναμένεται να μπορεί να εξυπηρετεί έως και 10.000 οχήματα ανά ώρα και, ουσιαστικά, υπόσχεται να αυξήσει σημαντικά τη χωρητικότητα του αστικού αυτοκινητόδρομου. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα έργο στα επίπεδα της Αττικής Οδού, καθώς δεν θα υπάρχουν ισόπεδες διαβάσεις. Ακόμη, θα επιτρέπει τη διαμπερή οδική μετακίνηση χωρίς ανασχέσεις, τη μείωση των αποστάσεων μεταξύ ανατολικού και δυτικού τμήματος της Θεσσαλονίκης και τη γρηγορότερη πρόσβαση στο νότιο τμήμα του νομού, αλλά και στη Χαλκιδική.

Σε ό,τι αφορά το άλλο μεγάλο έργο υποδομής, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο ενώ βρισκόταν σε τροχιά αποκρατικοποίησης, τελικά το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την ακύρωση της διαδικασίας, ενώ ταυτόχρονα ενέκρινε, μαζί με το ελληνικό δημόσιο και κονδύλια για την αναβάθμιση των υποδομών του. 

Τα έργα αναβάθμισης, ύψους 24 εκατ.ευρώ αφορούν στην εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και του δίαυλου νασιπλοΐας καθώς και στην οδική σύνδεση του νέου εμπορικού προβλήτα με τη νέα περιφερειακή οδό, η οποία βρίσκεται, ήδη, υπό κατασκευή.

Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου οδικού κλάδου, μήκους 1.500 μέτρων είναι και η υποδομή που χρήζει άμεσης προτεραιότητας καθώς θα εκτρέψει όλη την εμπορική κίνηση του λιμένα από το αστικό οδικό δίκτυο απευθείας προς την Εγνατία οδό, δια μέσου του νέου ανατολικού κλάδου της περιφερειακής οδού της πόλης.

Το πιο εμβληματικό έργο υποδομής, το μετρό της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα  θα είναι ολοκληρωμένο στις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Η λειτουργία του προβλέπεται να ξεκινήσει μέσα στο 2024. 

Τα χαρακτηριστικά του βασικού δικτύου περιλαμβάνουν 13 σύγχρονους σταθμούς με κεντρική αποβάθρα, 9,6 χλμ. γραμμής με δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς, 18 αυτόματους συρμοί τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενους, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό αλλά με συνοδό, συστήματα αυτόματων θυρών στις αποβάθρες, και δημιουργία αμαξοστάσιου έκτασης 50.000 τμ στην περιοχή της Πυλαίας.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου είναι 518 εκατ.ευρώ.

Στα υπόλοιπα έργα για την ανάπλαση της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται ο ανισόπεδος κόμβος 16, στην περιφερειακή, προϋπολογισμού 52 εκατ.ευρώ, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί. Διαθέτει 7 γέφυρες, πάνω από 7 χλμ οδοποιϊας και εξυπηρετεί την είσοδο στην Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Λαχαναγοράς. Μπορεί να οδηγήσει στο τοπικό δίκτυο σε συνολικά 12 κατευθύνσεις δημιουργώντας ένα περίπλοκο σύμπλεγμα οδικών επιλογών για τους χρήστες του, αλλά και τη δυνατότητα να εισέλθουν και να εξέλθουν από αυτόν από αρκετούς άξονες.

Ένα από τα σημαντικότερα συγκοινωνιακά έργα για τη Θεσσαλονίκη είναι και αυτό του Προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης. Αφορά στην ανάπτυξη ενός νέου δικτύου προαστιακού σιδηρόδρομου που θα καλύψει περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και μαζί με το Μετρό και τον ΟΑΣΘ θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά των αστικών συγκοινωνιών της πόλης. 

Με το έργο αυτό, επιδιώκεται η εξυπηρέτηση περιοχών με σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και μεγάλες οικιστικές συγκεντρώσεις, όπως Σίνδος, Διαβατά, Μενεμένη, Κορδελιό, Επτάλοφο, ενώ προβλέπεται σύνδεση και με το Λιμάνι, στο ύψος της οδού Σαλαμίνος.