Σε συνέχεια της έμπρακτης δέσμευσης του Μπάιντεν, να καταπολεμήσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά την πανδημία και την οποιαδήποτε μορφή εξάπλωσής της, τουλάχιστον στην επικράτεια των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επέκταση των κυβερνητικών μέτρων υπό το σχέδιο Winter Plan.
Τα μέτρα κρίνονται σε γενικές γραμμές πλήρους εμβέλειας, και είχαν τρεις πυλώνες: την προσθήκη ιατρικού προσωπικού, την μεγέθυνση της χωρητικότητας των εγκαταστάσεων υποδοχής ασθενών και τη γενναία παροχή απαραίτητου υλικού και προμηθειών.
Συν αυτώ, έγινε μέριμνα ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω η διαδικασία στα πρώτα στάδια της καταπολέμησης της πανδημίας, ήτοι τον εμβολιασμό (ακόμα και κατ' οίκον) και την πρώτη -κρίσιμη- εξέταση των πολιτών για τυχόν κρούσματα, σε συνεχές χρόνο. Δίδονται 1,5 δισ. δωρεάν self test.
Σε αυτήν την προσπάθεια, αρωγοί συνεχίζουν να στέκουν τόσο οι ένοπλες δυνάμεις, το προσωπικό των οποίων είναι σε διαρκή ετοιμότητα και παροχή βοήθειας σε τακτική βάση (και επιπλέον 1000 εξειδικευμένοι στρατιωτικοί), όσο και ο ιδιωτικός τομέας, που ωθείται από την κρατική χρηματοδότηση στους τομείς της φαρμακευτικής, ιατρικής και νοσηλείας.
Υπενθυμίζεται ότι το όλο εγχείρημα από την ανάληψη καθηκόντων του Μπάιντεν θεωρείται επιτυχημένο, καθώς το 73% των ενήλικων Αμερικάνων είναι πλέον εμβολιασμένοι, με πάνω από 90 χιλ. εμβολιαστικά κέντρα ενεργά και 20 χιλ. εξεταστικά κέντρα.
Κατ' αυτόν τον τρόπο, επισημαίνεται για άλλη μια φορά η κρισιμότητα της πανδημίας, με τον κόσμο να συνεχίζει να στρέφει την απόλυτη προσοχή του στις εκείθεν εξελίξεις ανά τον κόσμο.
Ως προς το δημοσιονομικό κομμάτι και με δεδομένο τον έκτακτο χαρακτήρα, συνεχίζεται η τρόπον τινά χαλαρή πολιτική, με τις αγορές να διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι οι κυβερνήσεις (και σ αυτήν την περίπτωση οι ΗΠΑ) ανέχονται ακόμη υποστηρικτικά μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις όποιες υφεσιακές πιέσεις εμφανιστούν.
Το στοίχημα εδώ φαίνεται να είναι η εξισορρόπηση των παραπάνω με τις νομισματικές αναδιαρθρώσεις της Fed, σε ένα σημείο που τα μακροοικονομικά "φωνάζουν" για μέτρα κατά του διαρκώς αυξανόμενου πληθωρισμού.
Κι εκεί έγκειται η διστακτικότητα ως προς την αναζήτηση κατεύθυνσης, τόσο στη Wall Street, που καλώς ή κακώς δίνει τον ρυθμό, όσο και στις λοιπές μεγάλες χρηματαγορές.
Στο ταμπλό της Νέας Υόρκης, τα πάντα έχουν πρασινίσει από το άνοιγμα της συνεδρίασης, ωστόσο με μειωμένους όγκους συναλλαγών σε σχέση με το μεσοσταθμικό τους. Ο S&P 500 βρίσκεται στο +1,57%, ο Dow Jones 30 στο +1,45%, ο Nasdaq 100 στο +2,16% και ο Russell 2000 στο +2,69%.