Τα πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Μάρτιο, που προέβλεπαν μεταξύ άλλων την αύξηση του μηνιαίου προγράμματος αγορών τίτλων από την ΕΚΤ στα 80 δις ευρώ από 60 δις ευρώ, συνέβαλαν στην εκτόνωση της αναταραχής που υπήρξε στις αγορές στην αρχή του 2016 και στη μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων καθώς και τη μικρή αύξηση των τιμών των μετοχών, σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο της ΕΚΤ. Η υπερβάλλουσα ρευστότητα των τραπεζών της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 144 δις ευρώ σε περίπου 845 δις ευρώ, κατά το διάστημα από τις 9 Μαρτίου έως την 1η Ιουνίου, όταν ενισχύθηκε το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, αναφέρει το οικονομικό δελτίο.
Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν κάπως στην παραπάνω περίοδο. «Συνολικά, οι μειώσεις ήταν οριακά εντονότερες για τις χώρες με υψηλότερο αξιόχρεο, αλλά υπήρξαν σημαντικές μειώσεις στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της χορήγησης νέων δανείων στην Ελλάδα από το Eurogroup», σημειώνεται. Οι μετοχές της Ευρωζώνης σημείωσαν περιορισμένα κέρδη, εν μέσω χαμηλής μεταβλητότητας της αγοράς. Ο ευρύτερος πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Euro Stoxx αυξήθηκε περίπου 2% μεταξύ της 9ης Μαρτίου και της 1ης Ιουνίου, έναντι αύξησης περίπου 6% του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 στις ΗΠΑ. Την ίδια περίοδο, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 2% περίπου.
«Τα μέτρα της ΕΚΤ συνεχίζουν να μειώνουν το κόστος των πιστώσεων και να συμβάλλουν στη δημιουργία πιστώσεων», σημειώνει το δελτίο, προσθέτοντας ότι «η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη προχωρά σταδιακά». «Πρόσθετη νομισματική ώθηση, πέραν αυτής που έχει ήδη σημειωθεί, αναμένεται από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που δεν έχουν εφαρμοσθεί ακόμη, όπως το πρόγραμμα αγορών εταιρικών ομολόγων και τις νέες σειρές στοχευμένων μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες (TLTRO II)».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ