Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble κάλεσε σήμερα να προωθηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα ελέγχου των χρηματοοικονομικών ροών για να μειωθεί η αναταραχή στις αγορές.
«Πρέπει να κάνουμε σαφές ότι τα περιθώρια της νομισματικής πολιτικής έχουν εξαντληθεί... και πρέπει να σκεφτούμε το πώς μπορούμε να επιτύχουμε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων», είπε ο Schaeuble στη Σανγκάη όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών και των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20).
Ο Schaeuble υποστήριξε ακόμη πως «θα ήταν τρομερό λάθος» να σταματήσει ή να αποδυναμωθεί ο έλεγχος των ρυθμιστικών αρχών στις αγορές.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι η επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόστηκε από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να δημιούργησε την επόμενη κρίση.
«Αν θέλεις η πραγματική οικονομία να αναπτυχθεί δεν υπάρχουν παρακαμπτήριες οδοί με τις οποίες αποφεύγεις τις μεταρρυθμίσεις», επέμεινε ο Schaeuble. «Το να μιλάμε για πακέτα τόνωσης της οικονομίας απλώς μας αποσπά από το αληθινό έργο που έχουμε μπροστά μας».
«Το μοντέλο της ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από νέο χρέος έχει φθάσει στα όρια του. Δημιουργεί νέα προβλήματα, αυξάνει τα χρέη, δημιουργεί φούσκες και ανάληψη υπερβολικών κινδύνων, μετατρέποντας την οικονομία σε ζόμπι», πρόσθεσε.
J. Dijsselbloem: Η νομισματική πολιτική δεν έχει φθάσει ακόμη στα όριά της
Αντίθετη άποψη φαίνεται να έχει ο Πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος δήλωσε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 στη Σαγκάη, ότι η νομισματική πολιτική δεν έχει φθάσει ακόμη στα όριά της, αλλά τα περαιτέρω μέτρα των κεντρικών τραπεζών πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένα για να είναι αποτελεσματικά.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η νομισματική πολιτική έχει φθάσει στα όριά της για να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη, καθώς τα επιτόκια είναι αρνητικά σε πολλές χώρες του κόσμου, απάντησε: «Δεν θεωρώ ότι η νομισματική πολιτική έχει φθάσει στο τέλος της, μπορεί να κάνει περισσότερα, αλλά θα πρέπει να σχεδιασθεί με πολύ σωστό τρόπο για να διατηρήσει την αποτελεσματικότητά της, για να έχει τα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε στην οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup σε δημοσιογράφους.
Σημείωσε, επίσης, ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσο και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης γνωρίζουν τους κινδύνους που συνεπάγεται η αποκαλούμενη πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν άμεσες απειλές. «Η ΕΚΤ ακολουθεί… μία επεκτατική νομισματική πολιτική, που επιτρέπει την ανάκαμψη της οικονομίας μας και πρέπει να έχουμε συνείδηση των δυνητικών κινδύνων που μπορούν να προκύψουν από την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης», σημείωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Η ΕΚΤ τους γνωρίζει πολύ καλά αυτούς και από την πλευρά της πολιτικής, επίσης τους γνωρίζουμε. Δεν βλέπω καμία φούσκα στην Ευρώπη επί του παρόντος».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ