Το project που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην Αστυπάλαια δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.
Πρόκειται για έργο - εργαστήριο, το οποίο ανοίγει τον δρόμο προς την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Ανάπτυξη όμως που δεν αφορά μόνο το περιβάλλον, αλλά αποτελεί το μέλλον του λεγόμενου «πράσινου τουρισμού», μια αγορά που αναμένεται να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια και να αγγίξει δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με report του ΙRENA (International Renewable Energy Agency).
Τα «πράσινα» νησιά σύμφωνα με το IRENA εξασφαλίζουν την ενεργειακή επάρκεια, την αυτονομία στην κίνηση και την απεξάρτηση από τα συμβατικά καύσιμα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Στην πλήρη τους ανάπτυξη τα νησιά αυτά εξαρτώνται μόνο από την «πράσινη» ενέργεια, δηλαδή από φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα και άλλα προϊόντα. Η ενέργεια αυτή αφορά από την κίνηση των οχημάτων, έως την κατανάλωση ρεύματος στα σπίτια και τις υποδομές, την ενέργεια που καταναλώνεται στα ξενοδοχεία και τα air-condition.
Σύμφωνα με πλειάδα διεθνών ερευνών, οι τουρίστες ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για τα «πράσινα μέρη», δηλαδή για περιοχές που ακολουθούν τους κανόνες της πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας.
Ο «πράσινος τουρισμός» αναμένεται να εκτιναχθεί την επόμενη πενταετία, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό σύμφωνα με τους αναλυτές, αφού ο τουρισμός στην υπάρχουσα μορφή λειτουργεί ως καταλύτης της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με το IRENA η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος στα ξενοδοχεία, η εξάρτηση από συμβατικά καύσιμα για τις μεταφορές των τουριστών στα νησιά, οι επιπτώσεις στις μαρίνες και τα λιμάνια από τα πλοία αποτελούν το 5% των εκπομπών διεθνώς.
Από αυτό το ποσοστό, το 75% οφείλεται στις μεταφορές και το 21% στη διαδικασία διαμονής των τουριστών σε ένα μέρος.
Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός πως η συμβολή των ξενοδοχείων στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι περίπου 160 και 200 kg εκπομπές CO2 ανά όροφο.
Τα οφέλη για τα «πράσινα» νησιά
Έτσι λοιπόν τα οφέλη από τη μετατροπή ενός νησιού σε «πράσινο» δεν αφορούν μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με έρευνες τα μέρη που υιοθέτησαν παρόμοιες πρακτικές είδαν αύξηση των τουριστικών ροών, καθώς αποτέλεσαν μια νέα επιλογή για τους ταξιδιώτες με περιβαλλοντικές ευαισθησίες.
Τα οφέλη δε, στην κοινωνία και τους επιχειρηματίες είναι πολλαπλά. Σε πρώτο επίπεδο μειώνονται τα κόστη για τους κατοίκους του νησιού και για τα ξενοδοχεία, καθώς το κόστος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ είναι χαμηλότερο.
Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας , καθώς οι άνθρωποι που απασχολούνται άμεσα και έμμεσα στον κλάδο των ΑΠΕ αυξάνονται συνεχώς. Παράλληλα η τροφοδοσία των «πράσινων» νησιών γίνεται πιο σταθερή, καθώς τα μεταφορικά κόστη από και προς τις υποδομές τους δε βασίζονται στην τιμή του πετρελαίου αλλά στη χαμηλότερη τιμή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ.
Ποια άλλα νησιά «πρασινίζουν»
Δεν είναι μόνο η Αστυπάλαια όμως που γίνεται ενεργειακά αυτόνομη. Στον κυβερνητικό σχεδιασμό εντάσσεται η μετατροπή και άλλων νησιών σε μέρη φιλικών στο περιβάλλον. Η Τήλος, με το Tilos Project, ήταν ενταγμένη στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Horizon 2020 και μέσω κοινοπραξίας της Eunice Energy Group εγκαταστάθηκε στο νησί υβριδικός σταθμός που αποτελεί μια καινοτόμα εφαρμογή, που αποτελείται ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκό πάρκο.
Ο Άι Στράτης αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα «πράσινου» project. Το έργο το τρέχει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η οποία βγήκε ανάδοχος για τη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ενός υβριδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, ενός συστήματος τηλεθέρμανσης, με απώτερο στόχο τη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα του νησιού σε ποσοστό πάνω από 85%.
Η Χάλκη αποτελεί ένα ακόμη νησί, στο οποίο με παρεμβάσεις που σχεδιάζεται αναμένεται να γίνει πλήρως ενεργειακά αυτόνομο.
Το project τρέχουν οι Citroen, η Vinci Energie και η Akuo Energy και αφορά στην εγκατάσταση υβριδικού σταθμού ΑΕΠ, σταθμού αποθήκευσης ενέργειας και σχεδιάζεται η αντικατάσταση των οχημάτων με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Όπως φαίνεται η χώρα μας έχει αντιληφθεί πλέον όχι μόνο τα περιβαλλοντικά οφέλη της μετατροπής των νησιών σε «πράσινα» αλλά και τα τεράστια οικονομικά οφέλη που υπάρχουν για τις επιχειρήσεις, τους κατοίκους αλλά και τις υποδομές φιλοξενίας, καθώς ο «πράσινος» τουρισμός φαίνεται πως ήρθε για να μείνει.