Του Προκόπη Χαζηνικολάου
Τρία βήματα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Όπως φαίνεται οι θεσμοί κομίζουν στην κυβέρνηση τη λύση έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι εταίροι να καθίσουν στο τραπέζι και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη μείωση των εξοντωτικών πρωτογενών πλεονασμάτων που φθάνουν στο 3,5% μέχρι το 2023.
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με αποδεικτικά στοιχεία, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να φανεί η αύξηση των θέσεων εργασίας και οι μπουλντόζες για παράδειγμα στο Ελληνικό, αύξηση του ΑΕΠ και η πλήρης αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες είναι τα κλειδιά που θα ανοίξουν το δρόμο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Βέβαια, τα αποδεικτικά στοιχεία δεν πρόκειται να γίνουν ορατά πριν το 2021. Ακόμα και αν καταφέρει η κυβέρνηση να ρίξει στην αγορά τα 2 δισ. ευρώ που χρωστάει η χώρα στους προμηθευτές θα πρέπει να περιμένει τα επίσημα στοιχεία στα μέσα του 2020 που θα αποδεικνύουν ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν φέρει αποτελέσματα.
Αξιωματούχος του Eurogroup ανέφερε χθες ότι οι στόχοι των πλεονασμάτων θα συζητηθούν αλλά πρώτα πρέπει να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την επιστροφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τότε όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «οι άνθρωποι στο δωμάτιο μπορεί να είναι πρόθυμοι να μιλήσουν για τη μείωση των στόχων». Αυτό όπως είπε είναι το κλειδί κάτι που γνωρίζει και καταλαβαίνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυρ. Μητσοτάκης. Μάλιστα σημείωσε ότι η έξοδος στις αγορές ήταν μία ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας.
Το ερώτημα όμως είναι τι γίνεται μέχρι το 2021. Και σε αυτό οι θεσμοί, που αναγνωρίζουν ότι οι σκληροί φόροι και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές λειτουργούν αντιαναπτυξιακά και με δική τους ευθύνη μάλιστα, παροτρύνουν την κυβέρνηση να προχωρήσει, να κάνει βήματα μπρος τα μπροστά προασπίζοντας το φιλοαναπτυξιακό πρόγραμμα της. Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό θα φανεί προσεχώς όταν η κυβέρνηση θα καταθέσει τα πρώτα νομοσχέδια στη Βουλή ή όταν ο κ. Σταϊκούρας θα επισκεφθεί το Ελσίνκι στη σύνοδο του Eurogroup.
Από την άλλη πλευρά οι εταίροι μας θέλουν να ξεμπλέξουν μία και καλή με την Ελλάδα. Γι'' αυτό το λόγο προετοιμάζουν λύσεις αλλά ζητούν και αποδεικτικά έτσι ώστε να μπορέσουν να τα επικοινωνήσουν στις χώρες τους, να υπάρχει ένα αφήγημα όπως σημειώνουν, όταν θα λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ ο οποίος μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό ανέφερε ότι: «ο ESM είναι μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας και είναι πρόθυμος να βοηθήσει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και τη διατηρήσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».