Στην ελληνική αγορά ακινήτων επιστρέφουν τα ξένα funds, τα οποία ύστερα από μία περίοδο αποχής λόγω κορονοϊού, ανοίγουν ξανά το πουγκί, αναζητώντας, βέβαια, διαρκώς ευκαιρίες και προνομιακά ακίνητα. Αναλυτές εκτιμούν ότι εάν τα ελληνικά ομόλογα αποκτήσουν - του χρόνου θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις - investment grade τα funds θα πολλαπλασιαστούν στην ελληνική αγορά.
Σε κάθε όμως, περίπτωση, τα επενδυτικά κεφάλαια βρίσκονται αντιμέτωπα με μία αγορά που χαρακτηρίζεται ως ρηχή, είναι δύσκολο να εντοπιστούν ποιοτικά ακίνητα σε κατάλληλες αποτιμήσεις, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η συρρίκνωση των αποδόσεων στο real estate.
Με τα δεδομένα αυτά, επιλέγουν να τοποθετούνται σε ακίνητα που έχουν περιορισμένο ρίσκο.
Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται οι χώροι logistics, με το HIG Capital, που ελέγχει την εταιρία Μάκιος Α.Ε., να σχεδιάζει τη δημιουργία logistics hub σε έκταση 290 στρεμμάτων στη θέση «Δύο Πεύκα» στον Ασπρόπυργο.
Τα σχέδια του αμερικανικού επενδυτικού fund, που αποκτά το πρώην εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος βάσει της συμφωνίας εξυγίανσης της βιομηχανίας, περιλαμβάνουν τη δημιουργία σύγχρονου κέντρου logistics επιφάνειας 100 χιλ. τ.μ. που θα αποτελέσει επένδυση της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για κίνηση-ματ, όπως λένε στην αγορά, δεδομένου ότι βασικό πρόβλημα της ελληνικής αγοράς logistics είναι η απουσία ενιαίων και μεγάλων χώρων που να είναι κατάλληλοι να φιλοξενήσουν μεγάλες αποθήκες. Με τον τρόπο αυτό και λόγω της εγγύτητας του Ασπροπύργου με τον Πειραιά, η Hig θα είναι σε θέση να καρπωθεί τμήμα του μεταφορικού έργου της αποθήκευσης, διαλογής και διακίνησης των εισερχόμενων εμπορευμάτων μέσω του λιμανιού του Πειραιά. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2025.
Επίσης, η Hig εξετάζει επενδύσεις στα logistics με «όχημα» την Μάκιος Logistics, με το έργο που βρίσκεται στα σχέδια να περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων αποθηκών στον Ασπρόπυργο.
Το Brooklane του Frank Aziz επενδύει σταθερά από το 2010 στο ελληνικό real estate. Το 2019 αγόρασε τα κτήρια της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική σε τίμημα της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 απέκτησε, προς 30 εκατ. ευρώ, το εμπορικό Southpolis που είχε κατασκευάσει η Βωβός και είχε περιέλθει στην Alpha Bank.
Στις πιο πρόσφατες κινήσεις του fund ανήκουν η αγορά, προς 28,5 εκατ. ευρώ, σε κοινοπραξία με τη Noval Property του οικοπέδου 17 στρεμμάτων επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στην περιοχή Σώρος του Αμαρουσίου. Η ιδιοκτησία άνηκε στο χαρτοφυλάκιο της Ektasis που είχε εκποιηθεί μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Επίσης, το fund πρόκειται, όπως όλα δείχνουν να αποτελέσει τον επενδυτή για τη δημιουργία του πύργου μικτής χρήσης (γραφεία, ξενοδοχεία) στο Ελληνικό, από την πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει επένδυση της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.
Το Dromeus Capital είναι ένα ακόμη από τα funds με αυξανόμενο αποτύπωμα στην ελληνική αγορά ακινήτων που δεν σταματά να ενισχύει το χαρτοφυλάκιό του με νέα ακίνητα, όπως έκταση στην οδό Σώρου στο Μαρούσι όπου εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί επαγγελματικό κτίριο. Τόσο το Dromeus Capital όσο και το Brooklane διαγκωνίζονται για την απόκτηση του Project Terra του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς που περιλαμβάνει περίπου 3.000 ακίνητα αξίας 1 δισ. ευρώ.
Στους σταθερούς ξένους επενδυτές στην ελληνική αγορά ακινήτων ανήκει και το ισραηλινών συμφερόντων επενδυτικό fund Zoia, το οποίο, με γενικό διευθυντή τον Σάγκι Ρούμπιν, έχει αποκτήσει περισσότερα δεκάδες ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι δεν ανήκει στα ξένα funds, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αποτελεί σταθερό χρηματοδότη μεγάλων έργων ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα. Το 2017 η τράπεζα προχώρησε σε joint venture με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand για την ανάπλαση των πρώην βιομηχανικών εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά. Η τελευταία του επένδυση περιλαμβάνει τη συμμετοχή με 12 εκατ. ευρώ στην πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από τη Noval Property συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ.