Τελειώνουν τα λεφτά;

Τελειώνουν τα λεφτά;


Αρχίζει να υπάρχει πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας; Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ το υπονόησε τις προηγούμενες μέρες λέγοντας ότι η κατάσταση με τη ρευστότητα γίνεται οριακή, και η κυβέρνηση δείχνει έμμεσα να το επιβεβαιώνει με τις κινήσεις της να συγκεντρώσει στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ τα διαθέσιμα των νοσοκομείων και τα 100 εκατ. ευρώ που έχει στα ταμεία του ο ΟΑΕΔ.

Από αύριο επαναλαμβάνονται και πάλι οι συζητήσεις με τους θεσμούς και αυτή τη φορά τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς εάν η διαπραγμάτευση τραβήξει ακόμη λίγο, προμηνύονται ανήσυχες μέρες. Το χρονοδιάγραμμα για αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα δεν έχει τεθεί τυχαία καθώς όλοι γνωρίζουν ότι μέχρι να φτάσουμε στην εκταμίευση της δόσης υπάρχει μια προκαθορισμένη γραφειοκρατία που θα μας φέρει βαθιά μέσα στον Ιούνιο. Αν πάμε παραπέρα θα χτυπήσει καμπανάκι για την έγκαιρη αποπληρωμή των 2,8 δις. ευρώ προς την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Το επισημαίνει και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων που γράφει πως "τα ταμεία είναι άδεια" επικαλούμενο σχετικές αναφορές του Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Άμστερνταμ.

Στην κυβέρνηση πάντως, δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν ότι υπάρχει πρόβλημα. Όμως επικρατεί έκδηλος προβληματισμός και είναι φανερό ήδη από τις συσκέψεις αποτίμησης της κατάστασης που γίνονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ότι προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Κάποιοι επίσης υπενθυμίζουν τις προ ενός μήνα επισημάνσεις του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη ότι ήδη από τον Μάρτιο η χώρα λειτουργούσε στο όριο έχοντας έσοδα τριών μηνών για να πληρώσει έξοδα τεσσάρων.
Είχε πει επίσης τότε άλλα δύο πράγματα:
-ότι η κατάσταση εξ ορισμού δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστο καθώς καμία οικονομική οντότητα δεν καλύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών από ίδιους πόρους χωρίς νέο δανεισμό και ανακύκλωση χρεών.
-Και ότι αν η κυβέρνηση φτάσει ποτέ στο σημείο να διαλέξει, είναι ξεκάθαρο πως δεν θα πληρώσει χρέος και δεν θα καθυστερήσει τους μισθούς και τις συντάξεις. Πρόκεται για προειδοποιήσεις που δεν μπορεί κανείς να μην τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη του, ακόμη και αν δεν αποκλείεται να αποσκοπούν σε αυτή την φάση στη δημιουργία εντυπώσεων.

Η καλύτερη της αναμενόμενης πορεία των εσόδων από φόρους και η συνέχιση της στάσης πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα, πιθανόν κρατούσαν μέχρι σήμερα εντός ελέγχου την κατάσταση.
Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, ωστόσο, υπό τις σημερινές συνθήκες οι αντοχές φαίνεται ότι φτάνουν το πολύ μέχρι τις αρχές τον Ιούνιο. Στο τρίμηνο Απρίλιου, Μαϊου, Ιουνίου οι ανάγκες αποπληρωμής υποχρεώσεων σε δάνεια και τόκους φτάνουν τα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθεί ένας δύσκολος Ιούλιος με υποχρεώσεις περίπου 3,6 δις. ευρώ εκ των οποίων τα περισσότερα (2,8 δις. ευρώ) αφορούν στην εξόφληση ομολόγων και τόκων που κατέχει η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.