Του Γιώργου Φιντικάκη
Τουλάχιστον 4.000 ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες ξεκίνησαν να συμπληρώνουν την αίτηση στην φόρμουλα για την υπαγωγή τους στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που έκανε πρεμιέρα την περασμένη Πέμπτη.
Το ενδιαφέρον αυτό δεν έχει προλάβει να αποτυπωθεί στην πράξη, καθώς ο μηχανισμός δεν έχει παρά μόνο πέντε μόνο ημέρες λειτουργίας, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα μετουσιωθεί σε αντίστοιχες αιτήσεις από τον Σεπτέμβριο και μετά.
Επιβεβαιώνοντας πάντως τις εκτιμήσεις ότι το μέτρο αποτελεί για πολλούς επιχειρηματίες ίσως την τελευταία ευκαιρία για την διάσωσή τους, και παρ'' ότι Αύγουστος, είναι ενδεικτικό ότι έως και το βράδυ της Δευτέρας, είχαν επισκεφθεί την ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, 65.000 μοναδικοί χρήστες. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα κλίκς, με την βοήθεια και παραπομπών από άλλες ιστοσελίδες, ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια!
Αν αφαιρέσει κανείς τους 25.000 χρήστες που σύμφωνα με τα στατιστικά ήταν φυσικά πρόσωπα, τα οποία και δεν αφορά ο εξωδικαστικός, απομένουν 40.000 επισκέπτες από το χώρο των επιχειρήσεων, για τις οποίες προφανώς το μέτρο αποτελεί σανίδα σωτηρίας.
Εξ αυτών λοιπόν των 40.000, οι 9.500 εισήλθαν στην ειδική πλατφόρμα, ενώ περίπου 4.000 άρχισαν και να συμπληρώνουν το ονοματεπώνυμό τους στην αίτηση. Απ' αυτούς, προχώρησαν στο "2ο Βήμα", δηλαδή εκείνο όπου συνεχίζουν μόνο οι επιλέξιμοι, 350 χρήστες, ενώ άλλοι 600 "κόπηκαν".
Εξ αυτών των 350 χρηστών, πρόλαβαν έως και το βράδυ της Δευτέρας να συμπληρώσουν την αίτηση μόνο 4 ενδιαφερόμενοι, γεγονός που σημαίνει ότι το προσεχές διάστημα, ειδικά από το Σεπτέμβριο και μετά, αναμένεται να υπάρξει μαζική υποβολή.
Στην πραγματικότητα, εκατοντάδες επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη στη φάση καταχώρισης των στοιχείων τους, και αρμόδιοι παράγοντες του υπ. Οικονομικών αναμένουν ένα δεύτερο κύμα επισκεψιμότητας από τις 20 Αυγούστου και μετά. Ακριβώς λόγω της χαρτούρας που συνεπάγεται η διαδικασία, και των καλοκαιρινών αδειών, το μεγάλο αυτό ενδιαφέρον δεν έχει ακόμη προλάβει να μετατραπεί σε αντίστοιχες αιτήσεις, εξέλιξη απολύτως αναμενόμενη καθώς πρόκειται για μια αρκετά σύνθετη διαδικασία. Απαιτεί την προσκόμιση δικαιολογητικών, με αναλυτική κατάσταση όλων των χρεών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες, τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους, κ.λπ. Αυτή ακριβώς η δυσκολία είναι που έχει οδηγήσει και στη δημιουργία μιας νέας αγοράς συμβούλων και λογιστικών γραφείων που αναλαμβάνουν να συντάξουν τις αιτήσεις για λογαριασμό των επιχειρήσεων.
Ποια είναι τα κριτήρια επιλεξιμότητας
Προκειμένου μια επιχείρηση να περάσει στο "2ο Βήμα", και να μπορέσει να υποβάλει αίτηση, θα πρέπει να πληροί τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:
Να έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων εφόσον τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή να έχει θετική καθαρή θέση, εφόσον τηρεί διπλογραφικό σύστημα.
Οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές της να ανέρχονται σε 20.000 ευρώ και πάνω, καθώς επίσης κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016 να είχε χρέος προς τράπεζα από δάνειο ή πίστωση σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών.
Επίσης επιλέξιμος είναι όποιος έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς Εφορία, Ταμεία, άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή έχει οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016.
Το ίδιο ισχύει εφόσον είχαν εκδοθεί σε βάρος της επιχείρησης διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων ή της είχε βεβαιωθεί οφειλή επειδή εξέδωσε επιταγές οι οποίες και δεν πληρώθηκαν λόγω μη επαρκούς υπολοίπου από μη πληρωμή.