Του Γιώργου Φιντικάκη
Το πρόβλημα της οικονομίας είναι καθαρά πολιτικό, επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, τονίζοντας ότι κάθε πρωθυπουργός κρίνεται εκ των πραγμάτων από τις επενδύσεις που φέρνει.
Παράλληλα, τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες που γίνονται σε αυτή τη φάση, η χώρα συνεχίζει να προσελκύει μόνο κεφάλαια υψηλού ρίσκου και όχι μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως θα όφειλε να κάνει μια οικονομία που έχει μπει σε ενάρετο κύκλο.
«Συζητάμε, επί χρόνια τις ίδιες μεταρρυθμίσεις που άλλοι έχουν κάνει και αν το 2010 γλιτώσαμε το ναυάγιο, το 2018 δεν μας επιτρέπεται να ξαναναυαγήσουμε», σημείωσε ο κ. Φέσσας, παρουσιάζοντας μια εργαλειοθήκη με τις καλές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να κλείσει το επενδυτικό κενό που τη χωρίζει από το μέσο όρο της Ευρώπης.
Και αυτό καθώς το μερίδιο επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει υποχωρήσει στην Ελλάδα σε μόλις 13% έναντι του 20% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την αποεπένδυση στα χρόνια της κρίσης να έχει φτάσει τα 100 δισ. ευρώ.
Σήμερα ο ετήσιος ρυθμός προσέλκυσης επενδύσεων βρίσκεται στα 22 δισ. ευρώ με τον ΣΕΒ να θεωρεί μονόδρομο ότι θα πρέπει να φτάσει τα 45 δισ. «Στην επόμενη εξαετία αν θέλουμε να ελπίζουμε να πετύχουμε τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης των διεθνών οργανισμών και να μην πέσουμε σε μια νέα “παγίδα” στασιμότητας», τόνισε.
Κοινός παρονομαστής τόσο του ΣΕΒ -με τον θεσμικό ρόλο που έχει- όσο και της έρευνας που ετοίμασε για λογαριασμό του η Deloitte -σχετικά με τις καλές πρακτικές προσέλκυσης επενδύσεων τα επόμενα χρόνια- είναι ότι είναι ανάγκη η ελληνική οικονομία να ιδιωτικοποιηθεί και ότι όσο υπάρχουν βαθμοί πολιτικής αβεβαιότητας ανεξαρτήτως του κομματικού προσήμου της εκάστοτε κυβέρνησης, οι ξένοι επενδυτές πάντα θα προσπερνούν την Ελλάδα, επιλέγοντας μια χώρα με σαφή προσανατολισμό, κίνητρα και χαμηλότερο ρίσκο.