«Καθαρή έξοδος, ουσιαστική, θα υπήρχε εάν η Ελλάδα είχε αποκτήσει μία τέτοια ευχέρεια, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της από τις διεθνείς αγορές, χωρίς να επωμίζεται βάρη, τα οποία να είναι μεγαλύτερα του μέσου όρου εκείνων που εξυπηρετούν, τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη και αυτό δυστυχώς ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να συμβεί και ότι τα βάρη του δανεισμού θα φθάσουν το 4-4,5%, έναντι του 1,5% που παίρνουμε σήμερα» δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας Θεόδωρος Φορτσάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".
Ερωτηθείς σχετικά με την επομένη της ολοκλήρωσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, τον προσεχή Αύγουστο, ο κ. Φορτσάκης σημείωσε: «Να φύγουμε και από το μνημόνιο και από την πιστωτική γραμμή, αφού θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητοι, αλλά η ανεξαρτησία σημαίνει ότι έπρεπε να έχουμε λάβει και μέτρα, ώστε να μπορεί η οικονομία μας να λειτουργήσει». Επισήμανε, δε, πως το ποσό του πλεονάσματος, που αποτυπώνεται στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ "είναι υπερβολικό, πολύ περισσότερο από αυτό που είχε προβλεφθεί -σχεδόν διπλάσιο", διερωτώμενος «γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση». «Η κυβέρνηση", διευκρίνισε, "μάζεψε τα χρήματα αυτά με υπεραφαίμαξη και στέρηση ρευστότητας από την αγορά, για να τα χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή σαν μαξιλάρι και για να εξυπηρετήσει στόχους, οι οποίοι είναι περισσότερο μικροπολιτικοί, παρά εθνικοί».
«Το πλεόνασμα των 7 δισ. πρέπει κανείς να το δει μαζί με ένα μεγάλο εσωτερικό δανεισμό -τα χρήματα που έχει σηκώσει η κυβέρνηση από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης- ο οποίος αυτή την ώρα αγγίζει τα 11 δισεκατομμύρια. Έχουμε μία αταξία την οποία υπερκαλύπτει επικοινωνιακά το πλεόνασμα, το οποίο ακόμη δεν ξέρουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί», πρόσθεσε.
Σχετικά με τη συζήτηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο κ. Φορτσάκης έκανε λόγο για «συνεχείς αντιφάσεις, στις οποίες πέφτει η κυβέρνηση, διότι από τη μία ακούμε μία δήλωση, από την άλλη ακούμε μία άλλη δήλωση σε ένα θέμα το οποίο είναι εξαιρετικά σοβαρό, όπως είναι της Άμυνάς μας και των εξοπλισμών μας».
«Ακούσαμε για τις γαλλικές φρεγάτες να ανακοινώνεται από τον κ. Κουβέλη ότι θα φτάσουμε σε συγκεκριμένη ημερομηνία, ακούσαμε τη Γαλλίδα υπουργό Αμύνης που έλεγε ότι δεν υπάρχει συμφωνία, ακούσαμε τον κ. Τζανακόπουλο που είπε άλλα, τώρα ακούμε ξανά άλλα, επανήλθε ο κ. Κουβέλης, περιμένω επιτέλους να δω ποια είναι η πραγματικότητα. Και δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά βλέπω ότι τα ίδια γίνονται και με τα αεροπλάνα. Ακούσαμε τον κ. πρωθυπουργό να λέει ότι έγινε για την αναβάθμιση των F-16 συμφωνία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν είχε γίνει επίσκεψη [...] και στο τέλος του μήνα εξαντλείται και η παράταση που είχε δοθεί για να μπορέσει η Ελλάδα να συμφωνήσει", εξήγησε, εκτιμώντας πως "αυτές οι συμπεριφορές δείχνουν μία έλλειψη συντονισμού, οι οποίες αποβαίνουν σε βάρος, όχι μόνο της εικόνας της κυβέρνησης, αλλά και της ουσίας της διαχείρισης που κάνει, γιατί φαίνεται ότι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν υπάρχει συντονισμένη πολιτική».
Κληθείς να τοποθετηθεί στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια ο κ. Φορτσάκης ανέφερε: «Στο ζήτημα αυτό είχα τοποθετηθεί, όταν συζητήθηκε το σύμφωνο συμβίωσης και είχα λάβει θέση υπέρ της δυνατότητας να υπάρχει πρόβλεψη για υιοθεσία και από ομόφυλα ζευγάρια, υπό συγκεκριμένους όρους βέβαια και υπό τον όρο ότι καλύπτονται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις, οι οποίες προβλέπονται γενικά για τη διαδικασία αυτή. Είναι ζήτημα συγκεκριμένης μελέτης και συγκεκριμένων ρυθμίσεων και περιμένω να τις δω για να τοποθετηθώ πάνω σε αυτό το οποίο έχει ανακοινωθεί».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Intime News