Η συνεδρίαση του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη μπορεί να αποδειχτεί κομβική για τις αγορές. Πίσω από τις καλοκαιρινές διακοπές τους, οι κεντρικοί τραπεζίτες και λοιποί αξιωματούχοι στο 25μελές συμβούλιο θα συζητήσουν για την πορεία του προγράμματος αγορών ομολόγων PEPP (pandemic emergency purchase program) και αν θα μειωθεί ο ρυθμός του το τέταρτο τρίμηνο.
H EKT αγοράζει 80 δισ. ευρώ ομόλογα κάθε μήνα στα πλαίσια του προγράμματος ύψους 1,85 τρισ. ευρώ που έχει σχεδιαστεί να λήξει τον Μάρτιο του 2022.
H EKT έχει διατηρήσει τον ρυθμό αγορών ομολόγων σε υψηλά επίπεδα από τον Μάρτιο για να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης που ανακάμπτει από το χτύπημα της πανδημίας.
Δεν αποκλείεται να υπάρξει προσαρμογή του ρυθμού την Πέμπτη αλλά θα είναι οριακή, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ Philip Lane, ώστε οι χρηματοδοτικές συνθήκες να παραμείνουν ευνοϊκές.
Η συζήτηση στο συμβούλιο της ΕΚΤ θα βασιστεί σε τρεις παράγοντες - στο ότι τo 70% του πληθυσμού της Ευρωπαικής Ενωσης έχει εμβολιαστεί, ότι ο πληθωρισμός στις 19 οικονομίες του ευρώ έχει επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα και στο ότι το ΑΕΠ της οικονομίας της ευρωζώνης προβλέπεται να επανέλθει στα προ-πανδημίας επίπεδα προς το τέλος του 2021.
Αν αποφασιστεί μείωση του ρυθμού των αγορών, το consensus στην αγορά είναι ότι η ΕΚΤ θα χαμηλώσει τον ρυθμό στα 60 δισ. ευρώ τον μήνα από τα 80 δισ., τονίζοντας ωστόσο ότι διατηρεί την ευελιξία να τον αυξήσει και πάλι αν οι συνθήκες το επιβάλλουν.
Τα γεράκια της EKT, όπως ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας Robert Holzmann και ο Jens Weidmann της Bundesbank, πιστεύουν ότι έχει φτάσει η ώρα για να ανοίξει η συζήτηση του πως θα λήξει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Οι αξιωματούχοι πιο ήπιων απόψεων στο συμβούλιο μάλλον θα επιχειρήσουν να καθυστερήσουν τέτοια κίνηση έως τον Δεκέμβριο.
Η ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει επίσης τις νέες εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας την Πέμπτη και ο αντιπρόεδρος της Luis de Guindos έχει προϊδεάσει για ανοδική αναθεώρηση όσον αφορά στην ανάπτυξη.
Παρά την έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα, η οικονομία της ευρωζώνης δείχνει σθεναρή με το ποσοστό των εμβολιασμών στον ενήλικα πληθυσμό της ΕΕ να έχει φτάσει τον στόχο του 70%. Ωστόσο, το συμβούλιο της ΕΚΤ θα λάβει υπόψη και τα ρίσκα που πηγάζουν από άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού και πως μπορεί να επηρεάσουν τις προοπτικές καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας δείχνει να κορυφώνεται.
Άλλο ζήτημα που θα απασχολήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες είναι ο πληθωρισμός που ανήλθε στο 3,0% τον Αύγουστο, σε υψηλό δεκαετίας, και το κατά πόσο μπορεί να θεωρείται ακόμη παροδική εξέλιξη.
Δεν αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει τη θέση της ότι η έξαρση των τιμών καταναλωτή θα εξασθενίσει σε μερικούς μήνες.
Με τις προσδοκίες ότι και η νομισματική αρχή των ΗΠΑ ετοιμάζεται να περιορίσει το δικό της πρόγραμμα αγοράς ομολόγων να έχουν ενισχυθεί, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ παρακολουθούν τις αντιδράσεις των αγορών στην όποια κίνηση της Fed.