Χθες το πρωί έγινε η έκτακτη γενική συνέλευση της Credit Suisse. Με μεγάλη πλειοψηφία, οι μέτοχοι ενέκριναν και τα δύο σκέλη της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου, ύψους 4 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδίου αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας.
Το 92% των μετόχων που συμμετείχαν στην γενική συνέλευση ενέκρινε το πρώτο σκέλος της αύξησης και το 98% ενέκρινε το δεύτερο. Το πρώτο σκέλος αφορά στην έκδοση 462 εκατομμυρίων νέων μετοχών με τιμή διάθεσης 3,82 ελβετικών φράγκων και θα φέρει στην τράπεζα 1,76 δισεκατομμύρια φράγκα.
Αυτές οι μετοχές θα πουληθούν σε νέους επενδυτές και το μεγαλύτερο μέρος του θα καταλήξει στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα αγοράσει 307,6 εκατομμύρια μετοχές και θα αποκτήσει μερίδιο συμμετοχής 9,90% στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Το δεύτερο σκέλος αφορά στην έκδοση 889 εκατομμυρίων νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν στους υφιστάμενους μετόχους οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα εξασκήσουν ή όχι τα δικαιώματά τους. Η τιμή διάθεσης αυτών των μετοχών θα είναι τα 2,52 φράγκα.
Αργότερα σήμερα θα ανακοινωθούν οι τελικοί όροι και οι διαδικαστικές λεπτομέρειες της αύξησης αλλά τα βασικά στοιχεία είναι αυτά που αναφέραμε παραπάνω. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Άξελ Λέμαν ήταν πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δηλώνοντας ότι αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στο ταξίδι προς τη δημιουργία της νέας Credit Suisse.
Ο Λέμαν πρόσθεσε πως η σχεδόν ομόφωνη έγκριση της αύξησης κεφαλαίου δείχνει την εμπιστοσύνη των μετόχων στην νέα στρατηγική της τράπεζας, όπως ανακοινώθηκε στο τέλος του Οκτωβρίου και τόνισε πως η διοίκηση είναι αφοσιωμένη στην εφαρμογή των στρατηγικών προτεραιοτήτων που θα οδηγήσουν την τράπεζα σε μελλοντική κερδοφόρο ανάπτυξη.
Ο Λέμαν είναι λογικό να είναι χαρούμενος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι και οι μέτοχοι. Απόδειξη αυτού είναι η συμπεριφορά της μετοχής στη χθεσινή συνεδρίαση, αφού σημείωσε σημαντική πτώση και έχασε 6,12%, κλείνοντας στα 3, 62 φράγκα, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων δώδεκα μηνών που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου στα 3,518 φράγκα.
Καθώς η χθεσινή τιμή βρίσκεται κάτω από την τιμή των 3,82 φράγκων στην οποία θα αγοράσουν τις μετοχές τους οι νέοι επενδυτές και κυρίως η σαουδαραβική τράπεζα, είναι φανερό πως οι επενδυτές είναι αρκετά δύσπιστοι. Βέβαια, η επενδυτική επιφυλακτικότητα δεν είναι σπάνια στις περιπτώσεις μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου όπως αυτή της Credit Suisse αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλα βαίνουν καλώς.
Ειδικά γιατί η χθεσινή πτώση της μετοχής δεν φαίνεται να έχει τόσο σχέση με την αύξηση κεφαλαίου όσο με μία είδηση που τάραξε τους μετόχους λίγο πριν την έναρξη της γενικής συνέλευσης. Η διοίκηση ανακοίνωσε πως οι ζημιές για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 θα είναι της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίου φράγκων. Είναι αλήθεια πως με την ανακοίνωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης τον Οκτώβριο, η τράπεζα είχε πει πως το τέταρτο τρίμηνο θα ήταν ζημιογόνο χωρίς όμως να δώσει κάποια εκτίμηση για το ύψος των ζημιών.
Οι επενδυτές μάλλον περίμεναν κάτι λιγότερο άσχημο και αυτό τους οδήγησε σε πωλήσεις. Όμως, αυτό που πραγματικά τρόμαξε την αγορά ήταν η παραδοχή από μέρους της διοίκησης πως από το τέλος του τρίτου τριμήνου μέχρι τώρα αρκετοί πελάτες του τμήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων απέσυραν τα χρήματα και τις επενδύσεις τους. Το ποσό που απέσυραν οι πελάτες ήταν της τάξης των 84 δισεκατομμυρίων φράγκων και αντιστοιχεί περίπου στο 6% των συνολικών κεφαλαίων πελατών του τέλους του Σεπτεμβρίου.
Η τράπεζα διευκρίνισε βέβαια πως το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εκροών έλαβε χώρα τις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου, καθώς ακόμα δεν είχαν ανακοινωθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης και η αύξηση κεφαλαίου. Η τράπεζα πρόσθεσε πως ο ρυθμός «εξόδου» μειώθηκε σημαντικά από εκεί και μετά αλλά παραδέχθηκε πως ακόμα υπάρχουν πελάτες που αποσύρουν χρήματα, έστω και λίγα. Το ποσό των 84 δισεκατομμυρίων είναι πολύ μεγάλο, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί για διάστημα ενός τριμήνου την τελευταία δεκαετία.
Είναι φανερό πως η έξοδος πολλών πελατών έχει άμεση σχέση με την αβεβαιότητα που κυριαρχούσε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο σχετικά με το μέλλον της τράπεζας. Η αύξηση κεφαλαίου οπωσδήποτε θα καθησυχάσει αρκετούς πελάτες και πιθανώς να κάνει και κάποιους από αυτούς που αποχώρησαν να επιστρέψουν στην Credit Suisse. Αυτό όμως δεν θα είναι και πολύ εύκολο, αφού οι ανταγωνιστές της στον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων, εντός και εκτός Ελβετίας, καραδοκούν ελπίζοντας να επωφεληθούν από τις τωρινές δυσκολίες της Credit Suisse.
Όπως είχαμε επισημάνει και τον Οκτώβριο όταν ανακοινώθηκε το σχέδιο ανάκαμψης της τράπεζας, η εκτέλεσή του θα πρέπει να είναι άψογη και ταχύτατη. Όπως φαίνεται από την χθεσινή απόφαση των μετόχων στην έκτακτη γενική συνέλευση, η αύξηση κεφαλαίου θα προχωρήσει γρήγορα και αυτό είναι πολύ καλό. Από κει και πέρα όμως, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για άλλες αρνητικές ειδήσεις, ειδικά αν το κλίμα στα μεγάλα χρηματιστήρια και τις αγορές μετοχών και ομολόγων χειροτερέψει και πάλι.
Οι μέτοχοι έχουν χορτάσει από αρνητικές εκπλήξεις και η δυσπιστία τους φαίνεται από την τιμή της μετοχής. Αν η αγορά πίστευε πραγματικά πως το σχέδιο θα εκτελεστεί σωστά και πως οι προβλέψεις της διοίκησης, οι οποίες είναι ηθελημένα συντηρητικές, θα επαληθευθούν, τότε η μετοχή θα έπρεπε να διαπραγματεύεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.
Αναλυτές του Reuters υπολογίζουν πως η τιμή της μετοχής της τράπεζας θα μπορούσε να διαπραγματεύεται σε διπλάσια τιμή από την τωρινή αν οι επενδυτές έπαιρναν τοις μετρητοίς τις προβλέψεις του διευθύνοντος συμβούλου Ούλριχ Κέρνερ. Προφανώς, τα προβλήματα της τράπεζας τα τελευταία τριάντα χρόνια τους έχουν κάνει πολύ δύσπιστους. Δεν είναι τυχαίο το ότι η τιμή της μετοχής της είναι τώρα πιο χαμηλή από την τιμή που είχε όταν εξαγόρασε την αμερικανική επενδυτική τράπεζα First Boston το 1990.
Αναφερόμαστε σε αυτή την εξαγορά γιατί κόστισε τελικά πολύ ακριβά στην Credit Suisse, αφού τα επόμενα χρόνια ήταν συνεχώς ζημιογόνα. Αυτό το επεισόδιο, όπως και τις υποθέσεις Archegos και Greensill, οι οποίες κόστισαν στην Credit Suisse αρκετά πάνω από 5 δισεκατομμύρια φράγκα το 2021, τις θυμηθήκαμε και πάλι διαβάζοντας ένα εκτενές αφιέρωμα του Bloomberg στις περιπέτειες της τράπεζας από το 1990 και μετά, περιπέτειες που έχουν πλήξει καίρια τη φήμη της και έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πελατών και των αγορών.
Η σχεδόν ομόφωνη έγκριση της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, το οποίο όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετό. Οι αγορές, όπως και οι πελάτες και οι εποπτικές αρχές, θα παρακολουθούν με πολλή προσοχή και αυστηρότητα την εκτέλεση του σχεδίου αναδιάρθρωσης.
Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή στραβοπάτημα θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο ακόμα και την ύπαρξη της τράπεζας. Για να μην είμαστε όμως μόνο απαισιόδοξοι, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην περίπτωση που ο Κέρνερ αποφύγει τις κακοτοπιές η ανταμοιβή θα είναι πολύ μεγάλη, και για αυτόν και για όσους επενδυτές τολμήσουν να πάρουν το ρίσκο της αγοράς των μετοχών της Credit Suisse.
Αρκεί βέβαια να βοηθήσουν λίγο ακόμα οι χρηματιστηριακές αγορές, καθώς η πρόσφατη ανάκαμψή τους έχει προσφέρει ένα ανέλπιστο δώρο στον Κέρνερ και τους συνεργάτες του και διευκολύνει σημαντικά τις κινήσεις τους. Για το καλό της τράπεζας και των μετόχων της, ας ελπίσουμε πως ο Κέρνερ και η ομάδα του δεν θα αφήσουν αυτό το δώρο να πάει χαμένο.