Του Γιάννη Παλιούρη
Ως εθνική προτεραιότητα αλλά και ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, σημειώνοντας ότι ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός είναι θέμα επιβίωσης. Για τον λόγο αυτό ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι απαιτείται αύξηση των επενδύσεων στην υψηλή τεχνολογία και εντοπίζει πέντε κύριους τομείς όπου πρέπει να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση «Βιομηχανία 4.0: Οι συμπράξεις και μια ολοκληρωμένη στρατηγική είναι τα κλειδιά της επιτυχίας» επισημαίνεται ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση δημιουργεί νέες συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού και απαιτεί προσαρμογή με συντονισμένη στρατηγική. Στο πλαίσιο αυτό πολλές χώρες, εντός και εκτός ΕΕ, αναδιατάσσουν τη βιομηχανική τους παραγωγή με συντονισμένα προγράμματα.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ οι τεχνολογίες που ενσωματώνουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Με λίγες εξαιρέσεις, η χώρα μας συνεχίζει να εστιάζει στην αυτοματοποίηση, στην τυποποίηση και στη μείωση του κόστους, με αποτέλεσμα τη χαμηλή ψηφιακή ωριμότητα των επιχειρήσεων (26οι στην ΕΕ).
Πανευρωπαϊκά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι επενδύσεις σε τεχνολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό στη Γαλλία καταλαμβάνουν το 28% των συνολικών επενδύσεων, 30% στη Γερμανία, 32% στην Ισπανία, 33% Πορτογαλία, 42% στην Ιταλία. Στην ΕΕ είναι 31% ενώ η ελληνική επίδοση ανέρχεται στο 13%.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται η βελτίωση της ελληνικής επίδοσης είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις και αυτό γιατί οι σχετικές επενδύσεις, ανακάμπτουν, μεν, σταδιακά στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά παραμένουν δέσμιες της απουσίας βιομηχανικής πολιτικής.
Το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, εντόπισε πέντε κύριους τομείς για τη Βιομηχανία 4.0 στην Ελλάδα, όπου πρέπει να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις:
- Άμεση δημιουργία μηχανισμών συντονισμού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
- Δραστική ενίσχυση τεχνολογικών επενδύσεων
- Ενίσχυση επενδύσεων που μετασχηματίζουν την έρευνα σε εμπορεύσιμα προϊόντα
- Κάλυψη χάσματος ψηφιακών και τεχνολογικών δεξιοτήτων
- Ανάπτυξη κόμβων καινοτομίας για την συνεύρεση ερευνητών και επιχειρήσεων
Τέλος, καταγράφεται ότι οι ωφέλειες από τα «Έξυπνα Εργοστάσια» στην ΕΕ, περιλαμβάνουν:
- 7-12% λιγότερες δαπάνες ελέγχων ποιότητας και φύρας
- ως 30% λιγότερος χρόνος από το σχεδιασμό ως τη μαζική παραγωγή
- ως και 60% περισσότερος παραγωγικός χρόνος μηχανημάτων
-5-10% λιγότερες δαπάνες συντήρησης
- 10-20% βελτίωση της ροής παραγωγής
- 20-30% μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πρώτων υλών
- 10-20% μικρότερο κόστος πωληθέντων
- 10-20% μεγαλύτερη απόδοση στοιχείων ενεργητικού
- 10-35% καλύτερη ποιότητα προϊόντων
- 10-20% λιγότερος χρόνος αλλαγής γραμμών παραγωγής
- 15-25% λιγότερα αποθέματα
- ως και 10% περισσότερη ασφάλεια στην εργασία
Το τελικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι ο εθνικός σχεδιασμός για το μετασχηματισμό της βιομηχανίας πρέπει να καταστεί πρώτη εθνική αναπτυξιακή προτεραιότητα, με την ενεργό συμμετοχή της βιομηχανίας στη διακυβέρνηση του προγράμματος και τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο επίκεντρο.