Θέμα "πολιτικής βούλησης" το κλείσιμο της αξιολόγησης

Θέμα "πολιτικής βούλησης" το κλείσιμο της αξιολόγησης

Για «ευρεία συναίνεση» κατά το σημερινό EWG ως προς την «εύκολη» διευθέτηση των περισσοτέρων ανοιχτών ζητημάτων εφόσον υπάρξει «πολιτική βούληση», κάνει λόγο αξιωματούχος των Βρυξελλών.

Ιδανικά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από τις 12 Απριλίου, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παράγοντας των Βρυξελλών, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται από την «πολιτική βούληση».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο σημερινό EuroWorkingGroup στο οποίο συμμετείχαν οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης υπήρξε «ευρεία συναίνεση» στο ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των ζητημάτων μπορεί να διευθετηθεί «εύκολα» αν υπάρχει «πολιτική βούληση» καθώς και στο ότι είναι πολύ λίγα τα σημεία που έχουν ακόμα τεχνικές δυσκολίες.

Επιφυλάξεις Βρυξελλών για επίτευξη συμφωνίας στα τέλη Απριλίου

Πάντως, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στα τέλη Απριλίου, στις Βρυξέλλες παραμένουν επιφυλακτικοί και βλέπουν ως πιο ρεαλιστική ημερομηνία το τέλος Μαΐου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Καθημερινής", καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κλείσει μία σειρά από μέτωπα, τα οποία παραμένουν ανοιχτά.

Συγχρόνως ξεκαθαρίζουν ότι αν δεν υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συμφωνία και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε εκταμίευση. Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι αν η ελληνική πλευρά έχει την πολιτική βούληση θα μπορέσει να κλείσει την αξιολόγηση μέσα σε ελάχιστες ημέρες.

Brexit

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπορούσε να γίνει αρκετά γρήγορα και είναι θέμα πολιτικής βούλησης των Ελλήνων», λέει υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Καθημερινή». «Αν δεν ολοκληρωθεί σύντομα, τότε από τον Μάιο τα πράγματα μπορεί να πάρουν την κάτω βόλτα, καθώς θα υπάρχει πολύ λίγη διάθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μέχρι τις 23 Ιουνίου», λέει ο ίδιος.

Και η 23η Ιουνίου είναι ημερομηνία-κλειδί, καθώς είναι η ημέρα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία, που θα κρίνει αν η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή όχι. Υπάρχει η άποψη ανάμεσα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους πως η ελληνική πλευρά μπορεί και να χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτική τακτική την καθυστέρηση, ώστε να φτάσουν οι αποφάσεις κοντά στο διάστημα που θα εξελίσσεται το βρετανικό δημοψήφισμα.

Με αυτό τον τρόπο, καθώς η Ε.Ε. θα είναι ευάλωτη μη θέλοντας άλλη μία κρίση πριν κληθούν οι Βρετανοί να πάνε στις κάλπες, η ελληνική πλευρά θα πετύχει καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αν όντως αυτή είναι η ελληνική τακτική «τότε οι Έλληνες έχουν υπολογίσει λάθος, καθώς από το τέλος Μαΐου και μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα δεν θα υπάρχει καμία συζήτηση», λέει ευρωπαϊκή πηγή στην «Καθημερινή».


Διαβάστε ακόμη:

- Θυσιάζουν τα πάντα για να κλείσει η αξιολόγηση

- Γ. Κατρούγκαλος: Η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει έως τα μέσα Απριλίου