Η έκπληξη έρχεται και πάλι από την Fed. H είδηση είναι ότι στα σενάρια των stress test που έχει δώσει στις αμερικάνικες τράπεζες η επιτροπή εποπτείας των αμερικανικών αρχών εμπεριέχεται και πρόβλεψη για δoκιμασία αντοχών των τραπεζών σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων.
Θα μπορούσε αυτή η πρόβλεψη να ήταν κάτι χωρίς ιδιαίτερη σημασία, αν η σχετική εντολή δεν είχε δοθεί σε μία συγκυρία στην οποία η Fed όχι μόνο δεν έχει δώσει μια τέτοια κατεύθυνση, αλλά πολύ περισσότερο έχει δρομολογήσει μία πολιτική σε απολύτως αντίθετο στόχο, δηλαδή την διακοπή των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και αύξηση των επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2015.
Σύγχυση ή επικείμενη ανατροπή πολιτικής; Κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει, ιδιαίτερα μετά από τις δηλώσεις της Yellen στην Ουάσιγκτον την Τρίτη και την Τετάρτη.
Οι αγορές αντέδρασαν με βιαιότητα και συνεχίζουν να αντιδρούν, χύνοντας… «αίμα» χωρίς τέλος με κέντρο τις τράπεζες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή οικονομικό Τύπο, κάποιες μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, όπως για παράδειγμα η JP Morgan, έχουν υπολογίσει το ενδεχόμενο μεγάλων ανατροπών στην νομισματική πολιτική.
Για την Ευρώπη και την ΕΚΤ η JPMorgan εκτιμά ότι μπορεί να κατεβάσει τα επιτόκια ακόμα και στο -4,5%, στην Ιαπωνία στο -3,45%, στην Μ. Βρετανία στο -2,7% και στις ΗΠΑ η Fed μπορεί να διολισθήσει στο -1,3%.
Ένα τέτοιο κύμα αρνητικών επιτοκίων είναι προφανές ότι θα δημιουργήσει ένα «τσουνάμι» ισχυρότερων ανταγωνιστικών νομισματικών υποτιμήσεων, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη αποσάθρωση των διεθνών συναλλαγών.
Οι άμεσες συνέπειες θα συμπαρασύρουν τις τιμές των εμπορευμάτων σε επίπεδα που είναι δύσκολο να υπολογισθούν ή να προβλεφθούν από πριν. Η συνεχιζόμενη περιπέτεια του πετρελαίου άλλωστε είναι ενδεικτική των διαστάσεων που θα μπορούσε να πάρει αυτός ο νέος κύκλος αναταραχής.
Υπάρχει όμως και μία άλλη διάσταση στις συνέπειες αυτές. Αρνητικά επιτόκια σημαίνει «κούρεμα» καταθέσεων, το οποίο αν και εφ'' όσον ξεκινήσει από τις κεντρικές τράπεζες είναι άγνωστο το πως θα μπορούσε να καταλήξει στο διεθνές τραπεζικό σύστημα.
Μαριάνθη Θεοδοσίου