Τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τις ευκαιρίες που διανοίγονται από την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών και τις δυνατότητες για μελλοντικές συνεργασίες της Cardlink με τραπεζικά ιδρύματα, είδε η Worldline, που χθες εξαγόρασε την ελληνική εταιρεία, όπως δηλώνει στο Liberal η Sandrine van der Ghinst, Communication Specialist του γαλλικού ομίλου
Το «χρυσό» deal για την μητρική Quest προβλέπει είσπραξη περίπου 93 εκατ. ευρώ σε μετρητά και εξασφαλίζει για τον ελληνικό όμιλο δεκαπενταπλάσια απόδοση (υπεραξία 87 εκατ. ευρώ) επί των ιδίων κεφαλαίων της αρχικής επένδυσης σε διάστημα μικρότερο των 7 ετών.
Γιατί όμως η γαλλική Worldline αποφάσισε να επενδύσει στη χώρα μας;
«Η ελληνική αγορά κρύβει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης στον κλάδο των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να εξαγοράσουμε τον leader του κλάδου στη χώρα και στόχος μας είναι μέσω επενδύσεων και νέων συνεργασιών με τραπεζικά ιδρύματα και επιχειρήσεις να αναπτύξουμε περαιτέρω την εταιρεία.
To γεγονός της έκρηξης του ecommerce εξαιτίας της πανδημίας είναι ένας ακόμη λόγος που μας οδήγησε στην εξαγορά, καθώς περισσότεροι πολίτες αποκτούν πρόσβαση στις διαδικτυακές αγορές» δηλώνει στο Liberal, η Sandrine van der Ghinst, Communication Specialist της Worldline.
Mε τζίρο πάνω από 1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους η Worldline είναι η κορυφαία εταιρεία στις ηλεκτρονικές πληρωμές και υπηρεσίες στην Ευρώπη και τέταρτη παγκοσμίως.
Έχει επιλεγεί ως στρατηγικός τεχνολογικός συνεργάτης κορυφαίων τραπεζικών ιδρυμάτων διεθνώς, δημόσιων ευρωπαϊκών και μη οργανισμών και επιχειρήσεων ανά τον κόσμο.
Το 2020 η Worldline κατέγραψε τζίρο 4,8 δισ. ευρώ και σκοπός της εταιρείας είναι να προωθήσει τις ηλεκτρονικές πληρωμές με στόχο την άμεση και ασφαλή εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και ιδιωτών.
Πληροφορίες ανέφεραν πως η Quest έψαχνε εδώ και αρκετό για επενδυτή, ωστόσο η Worldline δεν ήταν στα ονόματα των εταιρειών που ακούγονταν πως ενδιαφέρονταν.
Με τη συμφωνία για την πώληση του ποσοστού της Quest στην Cardlink ο όμιλος του Θεόδωρου Φέσσα θα εισπράξει 93 εκατ. ευρώ ενώ εξασφαλίζει υπεραξία 87 εκατ. ευρώ.
Σε ανακοίνωσή της η γαλλική εταιρεία μιλά για τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης που έχει η Cardlink, καθώς σήμερα εξυπηρετεί περίπου 243.000 επιχειρήσεις και κάθε έτος μέσω του δικτύου της πραγματοποιούνται συναλλαγές ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2021, έχει enterprise value 155 εκατ. ευρώ και ο γαλλικός όμιλος θα αποκτήσει το 92,5% των μετοχών, ενώ το 7,5% των μετοχών της Cardlink θα παραμείνει στον CEΟ της εταιρείας Γιώργο Δρυμιώτη, ο οποίος και θα παραμείνει στο τιμόνι της εταιρείας.