Χωρίς τη συμμετοχή του πρώην, πλέον, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Πέτρου Παπαδάκη, που εκπροσωπεί μέσω της συζύγου το 43% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, η ΜΕΒΓΑΛ απέκτησε νέα διοίκηση, γεγονός το οποίο φαίνεται να επιταχύνει τις εξελίξεις, τόσο στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τo ξένο fund Sankaty, όσο και του ρόλου της Vivartia.
Συγκεκριμένα, η Γενική Συνέλευση της ΜΕΒΓΑΛ, που συνεδρίασε χθες, αποφάσισε την αλλαγή διοίκησης, έπειτα από αίτημα των Δημήτρη και Δόμνας Συμεωνίδη, Μαίρης Χατζάκου και ΔΕΛΤΑ Tρόφιμα Α.Β.Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι υπό την διοίκηση της Μ. Χατζάκου είχε πραγματοποιηθεί η αρχική συμφωνία για την είσοδο της Δέλτα (Vivartia) στο μετοχικό κεφάλαιο της ΜΕΒΓΑΛ.
Με το επιχείρημα ότι τα τελευταία χρόνια οι οικονομικοί δείκτες της εταιρείας κρίνονται μη ικανοποιητικοί, οι κάτοχοι του 57% των μετοχών ΜΕΒΓΑΛ (οι οικογένειες της Νίκης και της Μαίρης Χατζάκου και η Vivartia) εξέλεξαν πενταμελές διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον Δημήτρη Συμεωνίδη, σύζυγο της Νίκης Χατζάκου, αντιπρόεδρο την Μαίρη Χατζάκου και μέλη τους Δόμνα Συμεωνίδη, Γεώργιο Γουλιέλμο και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο-Χατζάκο.
Καθήκοντα Γενικού Διευθυντή αναλαμβάνει ο κ. Ηλίας Μηντζιαρίδης, ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία από το 1975 στην Οικονομική Διεύθυνση.
Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις με το επενδυτικό fund
Στόχος της νέας διοίκησης στη βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία είναι να ομαλοποιηθεί και να βελτιωθεί η ρευστότητα και σ' αυτή την κατεύθυνση οι συζητήσεις που διεξάγονται εδώ και ένα χρόνο με το fund Sankaty, το οποίο συγκροτούν ο αγγλικός βραχίονας της αμερικανικής Bain Capital και η βρετανική Bartons, θα συνεχιστούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, οι διαπραγματεύσεις με τους ξένους επενδυτές έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο και ενδεχομένως μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ολοκληρωθούν, καθώς υπάρχει και συμφωνία των πιστωτριών τραπεζών.
Ο ρόλος της ΔΕΛΤΑ
Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «με την εμπειρία της σημερινής διοίκησης και την αρωγή της μετόχου ΔΕΛΤΑ, η ΜΕΒΓΑΛ στοχεύει να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης, με αποτελέσματα που θα ικανοποιούν τις πιστώτριες τράπεζες, τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές και τους συνεργάτες της, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν εμπιστευθεί και στηρίξει την εταιρεία».
Υπενθυμίζεται πως την 1η Σεπτεμβρίου του 2010 είχε ανακοινωθεί η συμφωνία για την εξαγορά του 43% της Μεβγάλ από τη Δέλτα έναντι 57 εκατ. ευρώ. Στις 14 Φεβρουαρίου του 2011 η Επιτροπή Ανταγωνισμού χορήγησε την έγκρισή της. Ωστόσο, στις 28 Σεπτεμβρίου 2012 γνωστοποιήθηκε πως τα συμβαλλόμενα μέρη αποφάσισαν από κοινού να μην ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
Μετά από τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2014 ανακοινώθηκε εκ νέου πως υπεγράφη προσύμφωνο εξαγοράς της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ Τροφίμων η οποία ανήκει στη θυγατρική της Marfin Investment Group, Vivartia. Το προσύμφωνο προέβλεπε την εξαγορά από τη Vivartia του 43% που κατέχει στη Μεβγάλ η οικογένεια Παπαδάκη - Χατζηθεοδώρου. Το τίμημα που είχε συμφωνηθεί ήταν 4,5 εκατ. ευρώ και επρόκειτο να καταβληθεί μετά την εξόφληση υποχρεώσεων της Μεβγάλ προς τη Δέλτα ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ και την εξόφληση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ που θα χορηγείτο από τις δανείστριες τράπεζες προς τη Μεβγάλ στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Ο φάκελος κατατέθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία και ενέκρινε με όρους τη συμφωνία.
Η οριστική υλοποίηση του deal θα οδηγούσε στην αύξηση του ποσοστού της ΔΕΛΤΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΜΕΒΓΑΛ από το 14,8%, στο 57,8% και θα αποκτούσε πλήρη έλεγχο της γαλακτοβιομηχανίας.
Η πλευρά Παπαδάκη αρνήθηκε ωστόσο να μεταβιβάσει τις μετοχές και η Vivartia προσέφυγε στα δικαστήρια για αθέτηση των όρων του προσυμφώνου.
Οικονομικά μεγέθη
Στα 110-120 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο τζίρος της εταιρείας για τη χρήση του 2015, σύμφωνα με πληροφορίες, με τις υποχρεώσεις να φθάνουν περί τα 100 εκατ. ευρώ.
Ο πωλήσεις της ΜΕΒΓΑΛ έφθασαν το 2014 σε 125,7 εκατ. ευρώ έναντι 143,33 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ στον όμιλο ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 125,82 εκατ. ευρώ έναντι 143,48 εκατ. ευρώ το 2013. Οι καθαρές ζημίες της εταιρείας υποχώρησαν στα 6,09 εκατ. ευρώ το 2014 έναντι 14,89 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ οι καθαρές ζημίες του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 7,02 εκατ. ευρώ έναντι 15,47 εκατ. ευρώ το 2013.
Ξανθή Γούναρη