Την λήψη έκτακτων μέτρων αναμένεται να ζητήσει και επίσημα από την Ιταλία το Eurogroup, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο. Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα Il Messaggero γράφει σήμερα ότι οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του Ευρώ ζήτησαν από την Ιταλία «ουσιαστικά πρόσθετα μέτρα» σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2017. Δεδομένης όμως της πολιτικής κατάστασης, το Eurogroup είναι διατεθειμένο να προσφέρει μια σχετική πίστωση χρόνου, «μέχρι να τύχουν ουσιαστικού σεβασμού οι δεσμεύσεις που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», όπως τόνισε ο επικεφαλής του, ο Jeroen Dijsselbloem, στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης. Πρόσθεσε ότι το Eurogroup «θα αναμείνει τις πολιτικές εξελίξεις».
Οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του Ευρώ, τονίζει όμως η Il Messaggero, διαπίστωσαν ότι «οι προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2017» θα είναι σαφώς πιο περιορισμένη από τους στόχους που θέτει το Σύμφωνο. Με επιδείνωση που αντιστοιχεί στο 0,5 του ΑΕΠ, αντί για την βελτίωση της τάξης του 0,6% που προέβλεπαν οι κανόνες.
Η διαπίστωση αυτή, αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, δεν αλλάζει ακόμη κι αν ληφθούν υπόψη οι δαπάνες της Ιταλίας για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, μπορεί να ζητηθεί από την Ιταλία εξοικονόμηση πόρων και περικοπή δαπανών της τάξης των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.
Την ίδια ώρα, στην Ρώμη, ο πρωθυπουργός Matteo Renzi, έπειτα από δυο συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Sergio Mattarella, δέχθηκε να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το τέλος της εβδομάδας -- δηλαδή μέχρι να δοθεί από το κοινοβούλιο το οριστικό «πράσινο φως» στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017.
Στη Βουλή και στη Γερουσία συνεχίζει ούτως ή άλλως να υφίσταται κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος και της Νέας Κεντροδεξιάς, αλλά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Mattarella ζήτησε από τον Renzi να παραμείνει για λίγες ημέρες ώστε να είναι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει καμία «απρόβλεπτη έκπληξη» σε ό,τι αφορά την πορεία του προϋπολογισμού.
Σχετικά με την μετέπειτα πορεία, όλες οι μέχρι τώρα δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών δείχνουν ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, αφού πρώτα αλλάξει το εκλογικό σύστημα. Τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα θεωρούν ότι μπορούν να εκμεταλλευθούν το κλίμα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης που προέκυψε από την μεγάλη επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του Berlusconi κατά βάθος θα ήθελε περισσότερο χρόνο για να μπορέσει να αναδιοργανωθεί. Όσο για την κεντροαριστερά, ο Μ. Renzi δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση να συνεχίσει να φθείρεται.
Στενοί του συνεργάτες αφήνουν να διαρρεύσει ότι, παρά τις δυσκολίες, θα επιλέξει την οδό των πρόωρων εκλογών και θα προσπαθήσει να προβάλει με έμφαση τα θετικά σημεία του κυβερνητικού του έργου, που διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια. Πολλά θα εξαρτηθούν, βέβαια, από το κλίμα στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου η εσωτερική, αριστερή αντιπολίτευση, ετοιμάζεται να δώσει σκληρή μάχη κατά του Ιταλού πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι δεν έδωσε την πρέπουσα προσοχή στα κοινωνικά προβλήματα της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ