Του Γιώργου Δασκαλόπουλου
Η Marfin Investment Group είναι ένα επιχειρηματικός όμιλος που δεν ενθουσιάζεται όταν κάποιοι ασχολούνται με τα του οίκου της. Και αυτό το έχει δείξει αρκετές φορές τελευταία. Υπό την έννοια αυτή, ήταν μάλλον αναμενόμενη, η χθεσινή της, σε οξύ ύφος ανακοίνωση, με την οποία απορρίπτει τα σενάρια για το ενδεχόμενο εξαγοράς της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ, που είναι εταιρεία του θυγατρικού της ομίλου, Vivartia. Η MIG που βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της προφανώς και επιθυμεί ένα καθαρό πεδίο για τις διαδικασίες και για τον λόγο αυτό η ανακοίνωση έχει -πέραν των προφανών- και άλλους αποδέκτες, όπως επίσης και άλλες αναγνώσεις.
Προφανής αποδέκτης της ανακοίνωσης ήταν τα σενάρια των τελευταίων ημερών που “ήθελαν” την Optima, των επιχειρήσεων Παντελιάδη (του ομίλου των My Market) να ενδιαφέρεται για την απόκτηση της ΔΕΛΤΑ, με την υποσημείωση “όταν ευοδώσουν οι συνθήκες από τις τράπεζες”. Σενάρια που προσεκτικά διατυπώθηκαν από την εταιρεία, η οποία εμφανίζει τζίρο 140 (το 2018) εκατ. Ευρώ και έχει στα σκαριά ένα επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 22 εκατ. Ευρώ. Τα σενάρια αυτα έρχονται βέβαια σε μία βάση. Και αυτή δεν ήταν άλλη από την εξαγορά του εργοστασίου τς ΔΕΛΤΑ, στην Ελασσόνα, για την οποία η Optima διέθεσε τον περασμένο Ιούνιο 4 εκατ. Ευρώ. Σημειωτέον ότι η εξαγορά περιλάμβανε το ακίνητο και όλο τον μηχανολογικό εξοπλισμό εκτός από την γραμμή παραγωγής της φέτας, την οποία κράτησε η ΔΕΛΤΑ. Βέβαια ο τζίρος της ΔΕΛΤΑ, πέρυσι ήταν σχεδόν διπλάσιος (285 εκατ.ευρώ) και αυτό μαζί με άλλους λόγους -όπως η αναπαραγωγή των σεναρίων- έδωσε και την αφορμή για την “αυστηρή ανακοίνωση της MIG:
“Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, στα οποία εμφανίζεται το ενδιαφέρον εταιρείας του κλάδου των γαλακτοκομικών για την εξαγορά της ΔΕΛΤΑ με την απαραίτητη βεβαίως διευκρίνιση – ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦ' ΟΣΟΝ ΑΥΤΗ ΕΠΩΛΕΙΤΟ – και δεδομένου ότι έχουν ξανά υπάρξει παρόμοια περιστατικά, η Διοίκηση της Vivartia αλλά και της MIG επαναλαμβάνει ότι όλα αυτά αποτελούν εκ του ασφαλούς ανέξοδες επικοινωνιακές προσπάθειες και ευσεβείς πόθους των κατά καιρούς επίδοξων ενδιαφερομένων. Άλλωστε είναι προφανές ότι υπό τις ίδιες προϋποθέσεις και η ΔΕΛΤΑ θα μπορούσε να δηλώσει ενδιαφερόμενη για την εξαγορά οποιασδήποτε άλλης εταιρείας του κλάδου στην χώρα. Τέλος για την σοβαρότητα των ενεργειών όλων, η Διοίκηση της MIG επιθυμεί να επαναλάβει ότι οι προτεραιότητες των επιχειρηματικών σχεδιασμών της έχουν επανειλημμένα εκφρασθεί με επίσημες ανακοινώσεις και σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο πώλησης όχι μόνο της ΔΕΛΤΑ αλλά και οποιασδήποτε εταιρείας του Ομίλου Vivartia”.
Στο ερώτημα “γιατί” μια τέτοια ανακοίνωση από τη MIG, η απάντηση είναι πολυεπίπεδη.
Κατ'' αρχήν ο όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του δανεισμού του και σε αυτό το πλαίσιο, από το καλοκαίρι βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τα funds Farallon Capital και OakHill Advisors για τη χρηματοδότηση της εταιρείας μέσω νέου ομολογιακού δανείου που κατά πληροφορίες θα κυμανθεί μεταξύ 250 και 300 εκατ. Ευρώ.
Το δάνειο μπορεί να καλύψει τουλάχιστον τις δύο σημαντικές υποχρεώσεις τις MIG που λήγουν το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ύψους 228,8 εκατ. Ευρώ. Περιλαμβάνουν το δάνειο 142 εκατ.Ευρώ που κατέχει το Fortress και μέρος ή και το σύνολο του δανειου της Πειραιώς, με ανεξόφλητο υπόλοιπο ύψους 86 εκατ. Ευρώ, που είχε συναφθεί το 2015.
Σημειώνεται ότι και τα δύο δάνεια έχουν εξασφαλίσεις μετοχές της MIG και των θυγατρικών της. Το δάνειο της Fortress έχει ως εξασφάλιση το 51% της Attica Group και το 42% της Vivartia, ενώ αυτό της Πειραιώς τα υπόλοιπα ποσοστά των δύο θυγατρικών. Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλύψει και επιπλέον δανεισμό.
Κατά τις σχετικές πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο funds και της ΜΙG έχουν ολοκληρωθεί και οι ανακοινώσεις θεωρούνται θέμα ημερών (η προθεσμία για την προσφορά των Farallon-OakHill έχει τοποθετηθεί για τις 27 Σεπτεμβρίου), με τη διοίκηση του ομίλου να δείχνει ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση αποδοχής της.
Τα ερωτήματα, της αγοράς, ως προς το deal, είναι τρία:
- Θα περιλαμβάνει μια συμφωνία με τα δύο funds τη μεταφορά των εγγυήσεων (εν προκειμένω του 100% των μετοχών της Vivartia και της Attica) σε Farallon και OakHill;
- Ποιό θα είναι το επιτόκιο του νέου δανεισμού;
- Είχε άλλες προτάσεις η MIG για την αναχρηματοδότηση, και με ποιούς όρους;
Αν οι απαντήσεις σε όλα αυτά θα δοθούν τις επόμενες ημέρες, το βέβαιο είναι ότι την περίοδο αυτή, ο όμιλος MIG δεν επιθυμεί δημοσιότητα που να αφορά το ενδεχόμενο πωλήσεων για θυγατρικές (ιδιαίτερα τη Vivartia) ή τμήματά τους. Και η αλήθεια είναι ότι είχε αρκετή δημοσιότητα...
Μόλις μία εβδομάδα πριν “έπεσε” και η πρόταση του τσεχικού fund EMMA Capital με μια μια μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του συνόλου της Vivartia, σε ένα deal συνολικής αξίας 600 εκατ. Ευρώ. Συγκεκριμένα η πρόταση της EMMA “δίνει” περί τα 185 εκατ. ευρώ στη MIG και 15 εκατ. ευρώ στην τράπεζα, έχοντας προηγουμένως αναλάβει και το δανεισμό της Vivartia- 430 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2018. Η προσφορά ήταν βέβαια μη συγκρίσιμη με τη διαδικασία για το ομολογιακό δάνειο, αλλά τόσο ο χρονισμός, όσο και το γεγονός ότι η ΕΜΜΑ (που ενδιαφέρεται από το 2016 για τη Vivartia) προσέφερε σημαντικό “ρευστό” ήταν αρκετό για να θεωρηθεί ότι μπαίνει “σφήνα” στη διαδικασία. Άλλωστε και η “λογική” της προσφοράς της EMMA, όπως μεταφέρθηκε “αρμοδίως” σημειώνει ότι με αυτήν, η MIG μπορεί -πέραν της διαγραφής των δανείων της Vivartia- να αποπληρώσει το ομολογιακό του Fortress και να διατηρήσει τις μετοχικές της θέσεις στις άλλες θυγατρικές και κυρίως στην Attica.
Τις ημέρες εκείνες η MIG επιβεβαίωσε την προσφορά σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να την εξετάσει (σ.σ. δεν υπήρξαν περαιτέρω συζητήσεις) καθώς βρίσκεται στην διαδικασία αποκλειστικών διαπραγματεύσεων για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της.
Για το μέλλον, ένα ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά την ανακοίνωση του deal -εάν επιτευχθεί- με το Farallon και το OakHill. Θα υπάρξουν αντιπροσφορές, σε διάστημα που οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις θα έχουν λήξει;
Ένα άλλο ερώτημα είναι εάν το ενδιαφέρον της EMMA Capital θα επανέλθει και πως θα εκδηλωθεί. Και βέβαια εάν θα ζωντανέψει και το ένδιαφέρον της Friesland Campina για τη ΔΕΛΤΑ, που είχε καταγραφεί νωρίτερα μέσα στη χρονιά, με την πολυεθνική να αποσκοπεί στην ενίσχυση
της θέσης της στην ελληνική αγορά μέσω της απόκτησης τοπικής γαλακτοβιομηχανίας, με ισχυρή εξαγωγική παρουσία, αλλά και παραγωγή φέτας. Παραγωγή πολύτιμη για τις εξαγωγικές της δραστηριότητες.
Η ΜΙG από την πλευρά της έχει μια κεντρική στρατηγική της MIG, η οποία εστιάζει σε ένα
μείγμα μείωσης του δανεισμού με παράλληλη αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση, ώστε να
προχωρήσει σε πώληση θυγατρικών με τους δικούς της όρους. Για το λόγο αυτό άλλωστε φρόντισε από χθες να το τονίσει με το ηχηρό “ΟΧΙ”...