Τι σημαίνουν οι προβλέψεις Στουρνάρα για τις δόσεις των δανείων
Collage Shutterstock
Collage Shutterstock

Τι σημαίνουν οι προβλέψεις Στουρνάρα για τις δόσεις των δανείων

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ξεκαθάρισε απόλυτα τη θέση του όσον αφορά στο ποια θα πρέπει να είναι η πορεία των επιτοκίων από εδώ και στο εξής.

Ζήτησε δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από τις θερινές διακοπές -ουσιαστικά στις συνεδριάσεις της 6ης Ιουνίου και της 18ης Ιουλίου- και άλλες δύο μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρακτικά, ο Γιάννης Στουρνάρας θέλει η βάση υπολογισμού των δόσεων των στεγαστικών δανείων -τουλάχιστον αυτών που τοκίζονται με επιτόκιο βάσης αυτό της ΕΚΤ- να υποχωρήσει από το 4,5% το 3,5% και το 2025 είναι μια άλλη ιστορία.

Το ερώτημα βεβαίως που απασχολεί τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες είναι το τι θα γίνει με τη δόση του στεγαστικού τους δανείου. Με μια λέξη, για την πλειοψηφία, τίποτα τουλάχιστον για φέτος. Και η εξήγηση είναι η εξής: Από τη στιγμή που οι τράπεζες έκαναν παράταση στο «κλείδωμα» των επιτοκίων μέχρι και τον Μάιο του 2025, η δόση του δανείου θα παραμείνει σταθερή.

Πολύ απλά, διότι το «πλαφόν» του επιτοκίου της ΕΚΤ (που αντίστοιχα βέβαια επηρεάζει και τα επιτόκια Euribor) έχει οριστεί στο 3,3%, σήμερα το επιτόκιο της ΕΚΤ είναι στο 4,5% άρα για να φανεί μείωση στη δόση του στεγαστικού δανείου, θα πρέπει να γίνουν πάνω από τέσσερις μειώσεις. Αυτό μας μεταφέρει, ακόμη και στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη Στουρνάρα, στις αρχές του 2025 στην καλύτερη περίπτωση.

Τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, δεν προστατεύονται από το πλαφόν των επιτοκίων. Άρα, εκεί μπορεί να υπάρξει μείωση του ονομαστικού επιτοκίου το οποίο όμως έχει αναρριχηθεί ήδη σε πάρα πολύ υψηλά και μη βιώσιμα επίπεδα ειδικά για κάποιο μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

Μένει η πολύ σημαντική κατηγορία των νέων χορηγήσεων. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας έδειξαν πολύ μεγάλη αύξηση τον Ιανουάριο στα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο. Έφτασε στο 5,47% από 5,08% τον Δεκέμβριο χωρίς αυτή η αύξηση να δικαιολογείται από κάποια εξέλιξη στην αγορά.

Φυσικά, οι περισσότεροι που εκταμιεύουν νέο στεγαστικό δάνειο επιλέγουν ένα σταθερής διάρκειας για 3-5 χρόνια το οποίο όμως μετατρέπεται σε κυμαινόμενο (και συνήθως με υψηλότερο spread) μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος ασφάλειας. Το ζητούμενο επομένως ώστε να στηριχτεί και ο υποψήφιος δανειολήπτης θα είναι αυτή η μείωση που ζητά ο διοικητής της ΤτΕ να αρχίσει να αποτυπώνεται τουλάχιστον στα νέα δάνεια καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να συνεχιστεί η πτωτική πορεία του υπολοίπου των χορηγήσεων.