Τι συμβαίνει με τις προμήθειες των τραπεζών
Μετοχές

Τι συμβαίνει με τις προμήθειες των τραπεζών

Τα έσοδα από προμήθειες των τραπεζών μπήκαν στο στόχαστρο της Κυβέρνησης και πως να μην έμπαιναν από την στιγμή που η πορεία τους είναι η καλύτερη όλων των εποχών. Η αλήθεια είναι πως στο γ’ τρίμηνο του 2022 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εμφάνισαν έσοδα 448 εκατ. ευρώ. Στο εννεάμηνο η παραγωγή εσόδου από προμήθειες προσέγγισε το 1,3 δις ευρώ με προοπτική στο σύνολο της χρονιάς να φθάσει το 1,75 δις ευρώ έναντι 1,54 δις ευρώ το 2021. Στο σύνολο το έσοδο από προμήθειες είθισται να συγκρίνεται με τα στοιχεία ενεργητικού αφού παράγεται από το μέγεθος του. Το μέσο έσοδο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών βρίσκεται στο 0,56% του συνόλου του ενοποιημένου ενεργητικού και είναι από τις υψηλότερες μετρήσεις από το 2010.

Όμως πριν ξεκινήσουν οι ασκήσεις επί χάρτου με οριζόντιες και κάθετες μειώσεις είναι χρήσιμο να δούμε τι είδους εισόδημα από προμήθειες μπορεί να μπει υπό εξέταση και να αναθεωρηθεί χαμηλότερα. Το έσοδο από προμήθειες δεν είναι μια έννοια που αφορά κάθε συναλλαγή ή έχει σταθερό συντελεστή αλλά χαρακτηρίζεται από το είδος της συναλλαγής. Οι προμήθειες των τραπεζών μπορούν να επιμεριστούν σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:  Έσοδα από πληρωμές (κάρτες, εμβάσματα, Fx), δάνεια (χορηγήσεις, εγγυητικές και επενδυτική τραπεζική), επενδύσεις (Ασφάλειες, διαχείριση, Χρηματιστηριακές κινήσεις) και ενοίκια. Ο βαθμός ανάλυσης των επιμέρους κατηγοριών δεν είναι απόλυτα ευκρινής και η δημοσίευση των στοιχείων διαφέρει σε κάθε τράπεζα. 

Ωστόσο αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι κάποιες κατηγορίες προμηθειών σίγουρα δεν εμπίπτουν σε αναθεώρηση. Τα ενοίκια για παράδειγμα είναι εκτός συζήτησης. Το συγκεκριμένο κονδύλι είναι περίπου 180 εκατ. ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τις προμήθειες που συνδέονται με δάνεια. Η προμήθεια φακέλου ή οι εγγυητικές επιστολές αποτελούν παραδοσιακά έσοδα προμηθειών. Η συνεισφορά τους στο σύνολο είναι 280 εκατ. ευρώ. Τέλος οι προμήθειες που συνδέονται με ασφαλιστικά προϊόντα και επενδυτικές υπηρεσίες μπορούν να εξαιρεθούν αφού συνδέονται με υπό διαχείριση κεφάλαια ή με συμβόλαια ασφάλισης. Στο εννεάμηνο η συγκεκριμένη κατηγορία είχε έσοδο 219 εκατ. ευρώ. 

Τι μένει; Κάρτες, μεταφορές και πληρωμές. Εκεί πιθανόν να υπάρχει χώρος για μειώσεις. Το μέγεθος είναι 640 εκατ. ευρώ ωστόσο ένα μέρος από τα έσοδα (POS) θα είναι εκτός περιμέτρου επαναλαμβανόμενων εσόδων το 2023 για τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αφού έχει πουληθεί σε εταιρίες που διεκπεραιώνουν και εκκαθαρίζουν ηλεκτρονικές πληρωμές. Δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί, ωστόσο με μια ευρεία προσέγγιση η συνεισφορά του εσόδου αναμένεται μεταξύ 15-20% ήτοι 100 – 130 εκατ. ευρώ. Τέλος το μέγεθος των εσόδων που προέρχονται από το εξωτερικό (Ρουμανία – Κύπρος) αναλογικά θα πρέπει να εξαιρεθεί.

Συμπερασματικά προκύπτει ότι το κρίσιμο μέγεθος που θεωρητικά θα μπορούσε να τεθεί υπό αναθεώρηση είναι 450 εκατ. ευρώ.. Όπως και να έχει το πεδίο των προμήθειων που θα μπει στο μικροσκόπιο κάποιων μειώσεων θα είναι ένα σαφώς μικρότερο υποσύνολο από αυτό που δείχνει ο ισολογισμός. Στην καλύτερη περίπτωση η μείωση των εσόδων από τις προμήθειες θα είναι 2% και στην χειρότερη 5%, μεγέθη απόλυτα διαχειρίσιμα και ανακτήσιμα από άλλες πηγές προμηθειακών εσόδων. Πολύ κακό για το τίποτα δηλαδή. 

Η πορεία των εσόδων από προμήθειες των τραπεζών

Έσοδα από τόκους ως ποσοστό του ενεργητικού

Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή