Εν αρχή ήταν ο λόγος στην Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας η οποία τη Δευτέρα προχώρησε στην υιοθέτηση extra μέτρων με την κατάργηση του ορίου στην αγορά ομολόγων. Σήμερα παίρνει την σκυτάλη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ αύριο ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την αγορά ν’ αναμένει να ενισχύσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 1,1 τρισ. ευρώ, λόγω των πρόσφατων δυσοίωνων οικονομικών στοιχείων, όπως για παράδειγμα την δραματική προκαταρκτική μέτρηση του σύνθετου PMI την προηγούμενη εβδομάδα στις 13,5 μονάδες.
Σήμερα και αύριο βέβαια περιμένουμε νέες ανακοινώσεις όσον αφορά τους πρόδρομους δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά καθώς θα βασίζονται σε ελλιπή στοιχεία του Μαρτίου, η στήλη θα ασχοληθεί με τις μάλλον αναπόφευκτες καθοδικές αναθεωρήσεις τους εν συνεχεία.
Άλλωστε οι αγορές μια μια ξαναμπαίνουν στο ανοδικό τους κανάλι, πανηγυρίζοντας για την πλημμυρίδα ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες και αδιαφορώντας για την εικόνα της πραγματικής οικονομίας.
Η μητέρα των αγορών, S&P, έχει ήδη ξεπεράσει την βάση των 2660 μονάδων κατά 200 μονάδες, η Γερμανία και η Γαλλία επιχειρούν αυτή την εβδομάδα την είσοδο τους στο δικό τους ανοδικό κανάλι -ήτοι οι 11.000 και οι 4840 μονάδες αντίστοιχα -ενώ ακόμα και το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κάνει ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατάκτηση, μέσα από την προσπάθεια κατοχύρωσης των 626 μονάδων.
Τι και αν 26 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν υποβάλει αίτημα επιδόματος ανεργίας στις πέντε πρώτες εβδομάδες από την έναρξη του lockdown και περίπου 30 εκατομμύρια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία αλλά και Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, με τις κυβερνήσεις να καταβάλλουν μέρος των αποδοχών τους μέσω των ειδικών προγραμμάτων κρατικής ενίσχυσης, προκειμένου να συγκρατηθεί η ανεργία!
Αν αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με την έλλειψη ορατότητας για τον χρόνο επιστροφής στην πλήρη οικονομική δραστηριότητα δεν αποτελεί σημάδι της πλήρους αποσύνδεσης των αγορών με την πραγματική οικονομία, τότε τι είναι;
Οι πρώτες παρατηρήσεις περί των εταιρικών αποτελεσμάτων
Ταυτόχρονα εξελίσσεται η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου τα στατιστικά των οποίων θα τα δούμε μεν όταν ολοκληρωθούν, αλλά επί την ευκαιρία θα κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις:
-Οι τρέχουσες ανακοινώσεις αφορούν το πρώτο τρίμηνο, στο μεγαλύτερο μέρος του οποίου η οικονομική δραστηριότητα διεξαγόταν κανονικά, δεδομένου ότι οι περισσότερες οικονομίες κατέβασαν διακόπτες περί τα τέλη Μαρτίου. Παρά ταύτα, κύκλος εργασιών και κέρδη έχουν «λυγίσει» σε πολλούς κλάδους, όπως στον πετρελαϊκό, τον τραπεζικό, στην αεροπλοΐα, στην κρουαζιέρα, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στις πιστωτικές κάρτες, στην ένδυση κ.α.
- Σιγά σιγά αναδεικνύεται η υπεροχή των μετοχών της Μετα- Covid-19 εποχής, με πολλές από τις μεγάλες φαρμακευτικές και Healthcare εταιρείες να επιβεβαιώνουν τους στόχους τους για το 2020- Novartis, Pfizer, Bayer, κ,α- παρά το γεγονός ότι είχαν δοθεί προ Sars-Cov-2.
-Αντίθετα, οι περισσότεροι από τους διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών σε κλάδους που έχουν ιδιαίτερα πληγεί από την πανδημία, απέφυγαν να προβούν σε δηλώσεις περί αναθεώρησης προβλέψεων ή όχι για το υπόλοιπο έτος, μέσω της διπλωματικής απάντησης που μετουσιώθηκε στο κλισέ των εταιρικών ανακοινώσεων του πρώτου τριμήνου: «Είναι νωρίς να υπολογίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας».
-Εντούτοις για τους προσεκτικούς, τα «λαβράκια» έχουν ήδη δοθεί. Ένα από τα πολλά είναι ο σχολιασμός του διευθύνοντα συμβούλου της Airbus, Guillaume Faury στην ερώτηση των αναλυτών όσον αφορά την ορατότητα του για την ανάκαμψη της εταιρείας: «Είναι πολύ νωρίς για να γίνουν προβλέψεις για το ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα ή ο ρυθμός της ανάκαμψής.... Υπάρχουν δύο σενάρια:ένα περί βραχυπρόθεσμης, βαθιάς κρίσης με ταχεία ανάκαμψη κι ένα δεύτερο, περί πιο μακροπρόθεσμης κρίσης που θα διαρκέσει 5 ως 10 χρόνια προτού τα επίπεδα της ζήτησης επανέλθουν στα πρότερα επίπεδα».
Δεδομένου ότι ο κλάδος είναι αυτός που δέχτηκε και το πρώτο ωστικό κύμα της πανδημίας, το πότε οριοθετούν οι πρωταγωνιστές του κλάδου το τέλος της περιπέτειας, έχει ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον και από αυτές καθαυτές τις ανακοινώσεις του δραματικού κύκλου εργασιών.
Άλλωστε τις τελευταίες οι αγορές δείχνουν ότι τις έχουν προεξοφλήσει και πλέον είναι προσανατολισμένες στην άρση των μέτρων από αρκετές οικονομίες, καθώς σε ένα μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου ο ρυθμός αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μειώθηκε αρκετά. Από το 2,5% πριν μια εβδομάδα στο 1,8% στην Ευρώπη και από το 4,2% στις ΗΠΑ στο 3,6% .
Η διάρκεια όμως της χαλάρωσης των μέτρων θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων εφεξής.
Η Γερμανία στις 20 Απριλίου προχώρησε σε χαλάρωση της καραντίνας και ήδη λίγες μέρες μετά υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού, το λεγόμενο RΟ, έφτασε από το 0,7 στα μέσα Απριλίου ξανά στο 1.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκέλα Μέρκελ το σύστημα υγείας θα φτάσει στα όρια του τον Οκτώβριο με ρυθμό αναπαραγωγής 1,1, τον Ιούλιο με ρυθμό 1,2, ενώ με ρυθμό 1,3 ήδη από τον Ιούνιο θα αρχίσουν τα δύσκολα.
Η γερμανική κυβέρνηση και οι ιϊολόγοι μέχρι στιγμής λοιπόν υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι το ποσοστό αυτό να είναι κάτω από το 1.
Επομένως, αν η αυξητική τάση του ρυθμού αναπαραγωγής του ιού επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες, ενδέχεται να ακυρώσει τις προσπάθειες των γερμανικών αρχών - και όχι μόνο- για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Πόσο μάλλον αν κινηθεί αυξανόμενο.
*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.