Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση ρεκόρ κατά 7% την Τετάρτη, ενώ πρόκειται για το μεγαλύτερο ημερήσιο selloff από το ιστορικό κραχ του 2021, καθώς η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Ερντογάν φάνηκε να χαλαρώνει όσον αφορά τα σταθεροποιητικά μέτρα στο πλαίσιο της «στροφής» της σε πιο ορθόδοξες πολιτικές.
Συγκεκριμένα, η λίρα δέχεται πιέσεις από τότε που επανεξελέγη ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στις 28 Μαΐου.
Νωρίτερα, άγγιξε το χαμηλό ρεκόρ των 23,16 αυξάνοντας τις απώλειές της φέτος σε πάνω από 19%.
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε το νέο του υπουργικό συμβούλιο το Σαββατοκύριακο και όρισε τον Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό που χαίρει εκτίμησης από τους ξένους επενδυτές, ως υπουργό Οικονομικών.
Ο Σιμσέκ δήλωσε αργότερα ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να επιστρέψει σε ένα «ορθολογικό» έδαφος.
Οι αγορές αναμένουν, επίσης, τον διορισμό ενός νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας για να αντικαταστήσει τον Σαχάπ Καβτσίογλου, ο οποίος πρωτοστάτησε στις μειώσεις των επιτοκίων στο πλαίσιο των ανορθόδοξων πολιτικών του Ερντογάν.
«Βλέπουμε την ομαλοποίηση της πολιτικής να διαδραματίζεται», δήλωσε ο Tim Ash της BlueBay Asset Management.
Επίσης, πρόσθεσε: «Νομίζω ότι βλέπουμε τον Σιμσέκ να πιέζει την τουρκική κεντρική τράπεζα για ορθολογική πολιτική».
Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι αυτή η συνεχιζόμενη σταδιακή υποτίμηση της λίρας θα οδηγήσει στη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς και θα σταματήσει τη μείωση των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας.
«Η λίρα πλησιάζει κάθε μέρα σε ένα επίπεδο που δεν θα χρειάζεται να υπερασπιστούμε με αποθέματα. Αναμένω ότι οι απώλειες θα συνεχιστούν για λίγο», δήλωσε ένας έμπορος συναλλάγματος, προσθέτοντας ότι οι απότομες απώλειες δείχνουν ότι το νόμισμα πλησιάζει τα «αναμενόμενα επίπεδα».
Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η λίρα θα αποδυναμωθεί προς ένα εύρος 25-28 έναντι του δολαρίου.
Επιστροφή στην ορθόδοξη πολιτική
Υπό την πίεση του Ερντογάν, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως «εχθρός» των επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της στο 8,5% από 19% που ήταν το 2021 για να ενισχύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Αυτό, όμως, προκάλεσε μια κρίση ρεκόρ στη λίρα τον Δεκέμβριο του 2021 και έστειλε τον πληθωρισμό πάνω από το 85% πέρυσι.
Η επιστροφή του Σιμσέκ, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός την περίοδο 2009-2018, σηματοδότησε την απομάκρυνση από αυτές τις ανορθόδοξες μειώσεις των επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό που προκάλεσαν διάβρωση της αξίας της λίρας κατά περισσότερο από 80% μέσα σε πέντε, μόλις, χρόνια.
Ο Ερντογάν εξετάζει το ενδεχόμενο να διορίσει ως διοικητή της κεντρικής τράπεζας τον Χαφίζε Γκαγιέ Ερκάν, ανώτερο στέλεχος του χρηματοπιστωτικού τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε το Reuters τη Δευτέρα. Επίσης, ο Ερκάν συναντήθηκε με τον Σιμσέκ στην Άγκυρα τη Δευτέρα.
Ο Ερκάν θα είναι ο πέμπτος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας μέσα σε τέσσερα χρόνια, αφού ο Ερντογάν απέλυσε προηγούμενους διοικητές στο πλαίσιο συχνών πολιτικών αλλαγών.
Οι τουρκικές Αρχές ελπίζουν τώρα ότι, μετά από χρόνια, οι ξένοι επενδυτές θα επιστρέψουν.