Κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών του κόσμου όπως αποκαλείται, η BIS με έδρα την Ελβετία έχει ως βασικό σενάριο την επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης αλλά με διαφορετικές ταχύτητες ανά τον κόσμο.
Στην ετήσια έκθεση της η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, ωστόσο, αναφέρθηκε και σε δύο εναλλακτικά σενάρια - ένα όπου η μεγάλη δημοσιονομική τόνωση και η συσσώρευση αποταμίευσης θα οδηγήσουν σε πιο δυνατή ανάπτυξη αλλά και σε υψηλότερο πληθωρισμό που θα φέρει σημαντικό σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής, και ένα δεύτερο όπου η ανάπτυξη απογοητεύει καθώς ο κορωνοϊός αποδεικνύεται πολύ σκληρός για να ελεγχθεί.
«Παρόλο που η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει και το κεντρικό σενάριο είναι σχετικά ήπιο, δεν έχουμε ακόμη ξεφύγει από τους κινδύνους», σχολίασε ο επικεφαλής της BIS Augustin Carstens, ο οποίος ήταν διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού πριν αναλάβει την ηγεσία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.
H ανισομερής ανάκαμψη μπορεί να αφήσει τις αναδυόμενες αγορές σε δύσκολες καταστάσεις, ιδιαίτερα στο σενάριο υψηλού πληθωρισμού όπου οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η αμερικανική Fed θα αρχίσουν να ανεβάζουν τα επιτόκια. Η ΒΙS εκτιμά ότι οι κεντρικές τράπεζες των μεγάλων οικονομιών θα περιμένουν ακόμη πριν αυξήσουν το κόστος χρήματος.
«Δεν θα ήταν συνετό να σφίξει η νομισματική πολιτική σήμερα για να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός και να θυσιαστεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Δεν νομίζω ότι αυτό επιδιώκουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες σήμερα. Η κύρια πρόκληση για το υπόλοιπο της χρονιάς θα είναι πως να συντονιστούν οι προσδοκίες των αγορών με τις πολιτικές που ακολουθούνται. Ένας από τους λόξυγγες που είδαμε τους τελευταίους μήνες ήταν αποτέλεσμα του ότι η αγορά προέτρεξε της Fed”, σχολίασε ο επικεφαλής της BIS.
To κύριο ερώτημα είναι αν η πρόσφατη εκτίναξη του πληθωρισμού θα είναι παροδική η πιο επίμονη.
Στην BIS η εκτίμηση είναι ότι πιθανότατα θα είναι παροδική. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα όμως οι προκλήσεις δεν θα είναι λίγες και η ομαλοποίηση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών σπανίως έχουν φουσκώσει τόσο πολύ παρά μόνο κατά τη διάρκεια πολέμων.
«Η ανισομερής ανάκαμψη δημιουργεί τρομακτικές δυσκολίες για τους αξιωματούχους που διαμορφώνουν τις πολιτικές», σημειώνει η έκθεση της BIS. «H βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να επηρεαστεί αν τα επιτόκια πάρουν την ανιούσα και κανένας δεν επιθυμεί εκπλήξεις».
Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών στηρίζει τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών αλλά όχι τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, προειδοποιώντας οτι πρόκειται για κερδοσκοπικά assets και όχι χρήμα.
Η έκθεση της αναφέρεται επίσης και στο δυσανάλογο πλήγμα που επέφερε η πανδημία στους χαμηλόμισθους όπως και στην εκτόξευση των χρηματιστηριακών αγορών, αποτέλεσμα της ρευστότητας τρισεκατομμυρίων, που εντείνει τις ανησυχίες περί ανισότητας.
Οι ανησυχίες αυτές δείχνουν αυξητική τάση από την χρηματοοικονομική κρίση πριν μία δεκαετία και η τωρινή άνοδος των τιμών στέγης, ένας άλλος προβληματισμός της BIS σήμερα, ευνοεί τους ηλικιωμένους πλήττοντας τους νεότερους σε ηλικία.
Τα ετήσια αποτελέσματα της BIS έδειξαν ότι η τράπεζα είχε καθαρά κέρδη 1,23 δις σε ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα (SDR).
Tα SDR (Special Drawing Rights) αυτά, νόμισμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ισοδυναμούν με $1.75 δις η 1,5 δις ευρώ. Η τράπεζα δεν είχε πληρώσει μέρισμα στις κεντρικές τράπεζες-μέλη της το 2020 εν μέσω πανδημίας αλλά φέτος θα πληρώσει 520 SDR ανά μετοχή.