Μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται να «κλειδώσουν» οι λεπτομέρειες του νέου ασφαλιστικού νόμου, στον οποίο θα ενσωματώνεται μια σειρά κομβικών αλλαγών τα πλασματικά έτη, τις συντάξεις και τις εισφορές. Το επιτελείου του υπουργείου Εργασίας δρομολογεί τεκτονικές αλλαγές σε ο,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων καθώς και τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες βρίσκονται ένα μόλις βήμα πριν το… «ψαλίδι».
Σε ο,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις τα νέα για τους ασφαλισμένους είναι θετικά, καθώς με διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο επικείμενο νομοσχέδιο αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για την εξαγορά πλασματικών ετών από ασφαλισμένους που επιθυμούν να θεμελιώσουν επικουρική σύνταξη.
Για να αναγνωρίσουν έτη και να προχωρήσουν στην έκδοση της πολυπόθητης σύνταξης ευκολότερα θα πρέπει, φυσικά, έχουν συμπληρώσει 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης. Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογείται και η ενοποίηση των πλασματικών ετών που μπορούν να αναγνωριστούν από όλα τα πρώην Ταμεία.
Οι απόμαχοι της δουλειάς έχουν πληρώσει…ακριβά την δεκαετή κρίση στη χώρα μας. Μια από τις πλέον άδικες πτυχές των νομοθετημάτων που εισέβαλαν στη ζωή -και στις τσέπες φυσικά- των συνταξιούχων κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν και η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.
Η συγκεκριμένη εισφορά επιβάλλεται από 01/08/2010 σε συνταξιούχους του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ, του Δημοσίου, των τραπεζών και του ΝΑΤ και «ακουμπά» όσου λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις από 300 ευρώ και πάνω με κλίμακες από 3% μέχρι 10%. Το υπουργείο δρομολογεί την αναμόρφωση της εισφοράς με στόχο να καταστεί δικαιότερη σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα.
Τα δύο σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των υπηρεσιακών παραγόντων της οδού Σταδίου είναι είτε να μειωθούν οι συντελεστές του 3% έως 14% κατά το ήμισυ, είτε να παραμείνουν οι συντελεστές, αλλά να μην ισχύουν από το πρώτο ευρώ.
Η τρίτη διάταξη που θα υπάρχει – κατά πάσα πιθανότητα – στο νομοσχέδιο του Οκτωβρίου αφορά τις συντάξεις χηρείας. Η ενεργοποίηση της διάταξης που προβλέπει μείωση του εν λόγω βοηθήματος κατά 50% για δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί τον…πονοκέφαλο των τελευταίων για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Η εφαρμογή του μέτρου είναι δεδομένη, όμως το οικονομικό επιτελείο θέλει να λειάνει λίγο τις γωνίες του μέτρου. Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται το ενδεχόμενο τα πιθανά αναδρομικά ποσά που θα αναζητηθούν από τους δικαιούχους να καταβληθούν με σημαντικές εκπτώσεις.