Στην παραδοχή ότι η συμφωνία στο Eurogroup προβλέπει την επίτευξη πλεονασμάτων τα οποία είναι πολύ υψηλά, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
«Το δημοσιονομικό πλεόνασμα, εάν με ρωτήσετε ως οικονομολόγο, είναι πολύ υψηλό» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος σχολιάζοντας τη δέσμευση της χώρας να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% έως το 2022 και στη συνέχεια 2,2% μεσοσταθμικά μέχρι το 2060. Στόχους που, όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο Reuters, το ΔΝΤ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα φιλόδοξους».
Ο έλληνας ΥΠΟΙΚ σχολίασε ότι το επίπεδο λιτότητας είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι θα επιθυμούσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο ενδέχεται να αναθεωρηθεί μακροπρόθεσμα.
«Οι ευρωπαϊκές οικονομίες γενικά έχουν ένα πλαίσιο το οποίο δίνει μεγάλη έμφαση στη δημοσιονομική λιτότητα», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, «η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει αυτό το θέμα και το ίδιο θα κάνουν και οι υπουργοί Οικονομικών (της Ευρωζώνης), ώστε να δουν αν το ΔΝΤ έχει δίκιο, εάν υπάρχει πρόβλημα με τη βιωσιμότητα». Ωστόσο, ο ίδιος εξήγησε πως πρόκειται για μια ερώτηση η οποία μπορεί να απαντηθεί εμπειρικά και όχι "a priori".
Ερωτηθείς δε εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα ελάφρυνση χρέους προκειμένου να διατηρήσει την πρόσβασή της στις αγορές μακροπρόθεσμα, όπως εκτίμησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η δέσμευση των ευρωπαίων πιστωτών να κάνουν περισσότερα αν χρειάζεται συνιστά ένα περαιτέρω δίχτυ ασφαλείας.