Με τις θέσεις της κυβέρνησης ευθυγραμμίζεται ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα διάδοχο χρηματοδοτικό σχήμα του Ταμείου Ανάκαμψης μετά το 2026.
«Το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστά μια επιτυχημένη λύση, αλλά πιστεύω πως ένα νέο κοινό όχημα χρηματοδότησης πρέπει να είναι μέρος της λύσης που θα ακολουθήσει», ανέφερε ο κ. Τζεντιλόνι, ενώ έδωσε έμφαση και στην ανάγκη να βελτιωθεί η κινητοποίηση επενδύσεων.
«Η ΕΕ αντιμετώπισε τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία καλύτερα από ότι πολλοί προέβλεπαν. Αποφύγαμε την ύφεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πληθωρισμός υποχωρεί σταδιακά προς τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η απασχόληση είναι στο υψηλότερό της επίπεδο σε διάστημα μεγαλύτερο μιας δεκαετίας», υπογράμμισε ο κ. Τζεντιλόνι.
«Ωστόσο, ξέρουμε ότι αυτά τα σοκ έχουν προκαλέσει συνέπειες», συμπλήρωσε, αναλύοντας τις προκλήσεις που διατηρούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως μια οικονομική ύφεση με ερωτηματικά γύρω από την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας εν μέσω ευρύτερων γεωπολιτικών εντάσεων. Η χρήση των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως το Next Generation EU, πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα», συνέχισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.
Εξάλλου, επισήμανε πως «κοιτώντας μπροστά, είναι ξεκάθαρο πως οι οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, η ανταγωνιστικότητα, οι αμυντικές δυνατότητες απαιτούν την κινητοποίηση επενδύσεων σε επίπεδο άνευ προηγουμένου. Ιδιαίτερα η ενεργειακή μετάβαση και οι αμυντικές ανάγκες ξεπερνούν τα επίπεδα χρηματοδότησης ενός κράτους».
Παράλληλα, είπε πως η ΕΕ κατάφερε να αποσυνδεθεί σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και απέφυγε την ύφεση σε επίπεδο ΕΕ. Σήμερα, ο πληθωρισμός υποχωρεί σταδιακά προς το στόχο της ΕΚΤ και η απασχόληση βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ωστόσο, λόγω αυτών των «κραδασμών», η ανάπτυξη το 2023 ήταν μόλις 0,4% και αρνητική σε 11 κράτη μέλη, μεταξύ αυτών να βρίσκονται και μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ. Ωστόσο, η τελευταία οικονομική πρόβλεψη αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί ελαφρά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα επιταχυνθεί κάπως το 2025, παρόλο που, όπως είπε, μιλάμε για σχετικά μέτρια μεγέθη: 0,8% το 2024 και 1,5% το 2025 για τη ζώνη του ευρώ.
«Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών της μεγάλης μετάβασης»
Κατά τα λοιπά, ο Πάολο Τζεντιλόνι έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι η ίδια χώρα που ήταν πριν από δέκα ή ακόμα και πέντε χρόνια πριν». Χαρακτήρισε τη χώρα μας «μεταξύ των πρωταγωνιστών της μεγάλης μετάβασης – προς την πράσινη οικονομία» και τόνισε ότι η μόνη λύση για την παγκόσμια οικονομία είναι να συνεχίσουμε με την πράσινη μετάβαση. Ο Επίτροπος Οικονομικών υπενθύμισε ότι η χώρα μας επανήλθε στην επενδυτική βαθμίδα και πρόσθεσε ότι «είμαι περήφανος που έπαιξα ένα ρόλο στην επιτυχία της Ελλάδας βάζοντας τέλος στην εποχή των μνημονίων το 2022».
Όσον αφορά την πρόβλεψη για μελλοντικές κρίσεις, ο Επίτροπος Οικονομικών είπε ότι οι Ευρωπαίοι έμαθαν το μάθημα των προηγούμενων κρίσεων και «φτιάξαμε μία σειρά προγραμμάτων στήριξης», προσθέτοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που θα πάρει αναλογικά τα περισσότερα χρήματα από το Ταμείο Στήριξης.
Χαρακτήρισε, δε, τη δημιουργία νέων πακέτων στήριξης ως «μέρος των λύσεων για το μέλλον».
Όσον αφορά το εμπόριο και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, είπε πως θα πρέπει να εργαστούμε για να κάνουμε την παγκοσμιοποίηση ασφαλέστερη, και να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή «στη γειτονιά μας» και στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών στην περιοχή, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. «Η γεωγραφία είναι το πεπρωμένο» είπε και προσέθεσε ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία βρίσκονται σε καλή θέση για να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Με την ασφάλειά και τη μελλοντική ευημερία να αμφισβητούνται θεμελιωδώς, πιστεύει ότι είναι ένα «ολόκληρο επιχειρηματικό μοντέλο» και μία νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει (το να βασίζεται στη Ρωσία για φθηνό φυσικό αέριο, στην Ασία -και ιδιαίτερα στην Κίνα- για αυξημένο εμπόριο και στις ΗΠΑ για την ασφάλεια). Και πιστεύει, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αλλαγή άρχισε να συμβαίνει.
«Το είδαμε στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε και επίσης στις ιστορικές αποφάσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία και άλλες χώρες. Και το είδαμε με τον τρόπο που η Ελλάδα έχει ανακτήσει τη θέση που της αρμόζει στον πυρήνα της Ένωσής μας και είναι πλέον πρωταγωνιστής της "μεγάλης μετάβασης"», όπως είπε.
«Πρέπει να διατηρήσουμε το ίδιο επίπεδο φιλοδοξίας, την ίδια ετοιμότητα να ανοίξουμε νέους δρόμους, καθώς κοιτάμε τους μήνες και τα χρόνια που έρχονται. Και οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι μια ευκαιρία για μια ειλικρινή συζήτηση για το μέλλον της οικονομίας μας και την ασφάλεια της ηπείρου μας. Ας μη χαθεί αυτή η ευκαιρία των ευρωεκλογών», κατέληξε ο αρμόδιος επίτροπος για την Οικονομία της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι.