Από την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτώνται οι μακροπρόθεσμες προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, παρά το γεγονός ότι τόσο τα stress tests της ΕΚΤ, όσο και η εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων IFRS9 είναι διαχειρίσιμα. Αυτά αναφέρει η UBS, σε έκθεσή της στην οποία ανακοινώνει ότι ξεκινά εκ νέου την κάλυψη της Alpha Bank και της Eurobank, δίνοντας σύσταση «neutral» και τιμές-στόχους στα 2 ευρώ και 0,97 ευρώ αντίστοιχα.
«Οι μεσοπρόθεσμες προκλήσεις, όπως τα stress tests του 2018, η εφαρμογή των λογιστικών προτύπων IFRS9 και η θεματική αξιολόγηση του SSM, μοιάζουν διαχειρίσιμα με βάση τα υφιστάμενα κεφαλαιακά επίπεδα και τα εκτιμώμενα προ-προβλέψεων κέρδη του 2018-19.
Μακροπρόθεσμα, οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες: Το να επιτευχθούν υψηλοί μονοψήφιοι δείκτες RoTE εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στη μακροοικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας καθώς και στην αντιμετώπιση των NPLs τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη», σημειώνει χαρακτηριστικά η UBS.
Ο οίκος εκτιμά ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα του κλάδου επαρκούν για να υλοποιηθεί το τριετές πλάνο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, ενώ τα εκτιμώμενα προ προβλέψεων κέρδη της διετίας 2018-19 θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν εντελώς τις προβλέψεις που φέρνουν οι διαγραφές, οι πωλήσεις και οι αναδιαρθρώσεις.
Διαθέτουν οι τράπεζες επαρκή κεφάλαια για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs);
Εξαρτάται από την έκβαση αρκετών γεγονότων του 2018: τα επερχόμενα stress tests, την εφαρμογή των IFRS9, την ολοκλήρωση των προτάσεων της ΕΚΤ και της Κομισιόν για τα NPLs και την αξιολόγηση του SSM για τις προσπάθειες μείωσης των NPEs. Στο βασικό σενάριο της UBS, εκτιμάται ότι το κεφαλαιακό απόθεμα των τραπεζών επαρκεί για να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο απροσδόκητα αρνητικά γεγονότα ή η αλλαγή της πολιτικής για τα NPLs σε ρυθμιστικό επίπεδο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κεφαλαιακό έλλειμμα.
Τι δείχνουν οι τιμές των μετοχών;
Η αποτίμηση των τραπεζών αντανακλά την ισχνή βραχυπρόθεσμη κερδοφορία, τη χαμηλή ορατότητα, τη μεγάλη εξάρτηση από τις μακροοικονομικές προκλήσεις και την αβεβαιότητα γύρω από τα κεφάλαια. Σύμφωνα με την UBS, η αγορά προεξοφλεί ότι είτε 1) ότι η χαμηλή κερδοφορία είναι μόνιμη στον επενδυτικό ορίζοντα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ή 2) ότι το αποτέλεσμα των stress tests, της εφαρμογής των IFRS9, των προτάσεων της ΕΚΤ και της Κομισιόν και του SSM, θα οδηγήσει σε επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.