Η διαδικασία μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα προκαλέσει πιστωτικές ζημιές στο τραπεζικό σύστημα, ωστόσο δεν αναμένεται να προκαλέσει γενικευμένη ανακεφαλαιοποίηση. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την έκθεση της UBS για τις ελληνικές τράπεζες, με την ελβετική τράπεζα να αποδίδει την πτώση των τραπεζικών μετοχών κατά περίπου 10% μέσα στο 2019 στις ανησυχίες των επενδυτών για την πολιτική αβεβαιότητα και την αυστηρότητα της ΕΚΤ σε ότι αφορά τους δείκτες κάλυψης.
Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας εκτιμούν ότι ο συνολικός αντίκτυπος στα κεφάλαια των τραπεζών από τη μεταφορά των NPEs σε κεντρικό όχημα ειδικού σκοπού την περίοδο 2019-20 θα είναι της τάξης των 6 δισ. ευρώ, αλλά ο κλάδος μπορεί να τον απορροφήσει χωρίς ανακεφαλαιοποίηση. Εκφράζουν, παράλληλα, ιδιαίτερα θετική άποψη για το σχέδιο της Eurobank που προβλέπει τον επιχειρηματικό της μετασχηματισμό.
Η UBS δίνει σύσταση «Buy» για την Eurobank και την Alpha Bank και τιμές-στόχους στα 0,78 ευρώ και 1,27 ευρώ αντίστοιχα. Για την Εθνική Τράπεζα δίνει σύσταση «neutral» και τιμή-στόχο στα 1,15 ευρώ και για την Τρ. Πειραιώς σύσταση «sell» με την τιμή-στόχο για 0,48 ευρώ.
Για τις τραπεζικές μετοχές, η UBS σημειώνει ότι υποαποδίδουν συνεχώς σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες την τελευταία δεκαετία και ενώ θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι οι προοπτικές τους έχουν ενισχυθεί σημαντικά από το 2016, οι τιμές τους έχουν σχεδόν μειωθεί στο μισό. Μετά από μία αρκετά ισχυρή εκκίνηση στο 2018, οι μετοχές ορισμένων τραπεζών έχουν αγγίξει κατ'' εξακολούθηση ιστορικά χαμηλά και ολοκλήρωσαν το έτος με απώλειες 40%-75% που είναι πολύ χειρότερη επίδοση από τις ευρωπαϊκές τράπεζες παρά το sell-off στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, τη βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών, τα ικανοποιητικά αποτελέσματα των stress tests και τις επιτυχημένες πωλήσεις δανείων.
«Εκτιμούμε ότι καθώς θα υποχωρούν οι ανησυχίες για την προθυμία των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν σε μεγάλες ρυθμίσεις NPEs χωρίς σημαντικές ζημιές, η αγορά θα αρχίσει να αντικατοπτρίζει τα βελτιωμένα μακροοικονομικά θεμελιώδη στις τραπεζικές μετοχές», τονίζει η UBS. Η τράπεζα, επίσης, υπογραμμίζει τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των επιδόσεων των τραπεζικών μετοχών και της βελτίωσης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων την τελευταία τετραετία.
Κωνσταντίνος Μαριόλης