Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αγοράζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα πλαίσια του προγράμματος PEPP αλλά αυτό δεν θα είναι δυνατό να συνεχιστεί στο πρόγραμμα ΑΡΡ (Asset Purchase Program) και συνεπώς μπορεί να σταματήσουν οι αγορές όταν το ΡΕΡΡ τελειώσει τον Μάρτιο του 2022, εκτιμά σε έκθεση της η UBS, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί εάν η ΕΚΤ βρει τρόπο να αλλάξει τον περιορισμό, κίνηση που η ελβετική επενδυτική τράπεζα πιστεύει ότι η νομισματική αρχή θα πράξει.
Η προσοχή πλέον είναι στραμμένη στη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚT τον Δεκέμβριο όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι προοπτικές όσον αφορά τη ποσοτική χαλάρωση τον επόμενο χρόνο. Η UBS εκτιμά οτι οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό θα δείξουν οτι η άνοδος των τιμών καταναλωτή θα είναι λίγο πιό επίμονη του χρόνου αλλά οτι ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από από τον στόχο της αργότερα και θα διατηρηθεί εκεί έως το 2024.
«Αν αποδειχτούμε σωστοί, οι προβλέψεις αυτές θα δουν την ΕΚΤ να ανακοινώνει βελτιωμένο ρυθμό αγορών ομολόγων μετά τον Μάρτιο του 2022 και την καταληκτική ημερομηνία του προγράμματος ΡΕΡΡ ώστε να ομαλοποιηθεί η μετάβαση σε χαμηλότερο ρυθμό αγορών στα πλαίσια του προγράμματος ΑΡΡ έως το τέλος της επόμενης χρονιάς. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ μάλλον θα προτιμήσουν την οδό της χαμηλότερης αντίστασης, ανακοινώνοντας νέα περίμετρο εντός του προγράμματος ΑΡΡ που θα ομαλοποιήσει τη μείωση του ρυθμού αγορών ομολόγων από τον Απρίλιο μέχρι το τέλος του 2022», εκτιμά η UBS.
O καιρός θα δείξει ποιος θα βγει σωστός όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού
Ο αποφασιστικός παράγοντας θα είναι πως θα κυλίσει ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες. Στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, η πρόεδρος Christine Lagarde αναφέρθηκε στη σημασία της προοπτικής του πληθωρισμού και στις πολύωρες συζητήσεις και τη βαθειά ανάλυση στο συμβούλιο τις τελευταίες εβδομάδες, το συμπέρασμα των οποίων ήταν ότι οι τωρινές πιέσεις είναι παροδικές αλλά ενδέχεται να επιμείνουν λίγο περισσότερο από ότι έβλεπαν οι αρχικές εκτιμήσεις.
Έτσι επιβεβαίωσε τις ήπιες εκτιμήσεις της καθώς εξακολουθεί να θεωρεί οτι οι υψηλές τιμές ενέργειας, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι ελλείψεις προϊόντων δεν θα επιμείνουν για μεγάλο διάστημα ώστε να αναγκαστεί η ΕΚΤ να σφίξει τη νομισματική της πολιτική.
«Ωστόσο, η επιτάχυνση της ανόδου του πληθωρισμού μάλλον θα επιμείνει περισσότερο από ότι εκτιμούσαν πολλοί πριν λίγους μήνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο της του 2% έως το τέλος της επόμενης χρονιάς – όχι ιδανικές συνθήκες για να αυξήσει τα επιτόκια. Επομένως, συμφωνούμε με την άποψη των αξιωματούχων της ΕΚΤ ότι οι προσδοκίες των αγορών για αύξηση των επιτοκίων του χρόνου είναι άστοχες».
Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων κινήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ αλλά τα πριμ ρίσκου στα ομόλογα της περιφέρειας, ιδιαίτερα της Ελλάδας και της Ιταλίας, ανέβηκαν και βρίσκονται κοντά στα φετινά υψηλά.
«Ενώ οι τρέχουσες αποδόσεις και τα spread εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η βιωσιμότητα του χρέους δεν αποτελεί ζήτημα αυτή την περίοδο στην ευρωζώνη, η πιθανότητα ταχύτερης μείωσης των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ και αυξήσεις επιτοκίων σαν αντίδραση στον υψηλότερο πληθωρισμό αποτελεί ανησυχία για τους επενδυτές.
Τα ελληνικά ομόλογα σήμερα αγοράζονται μόνο στα πλαίσια του ΡΕΡΡ και όχι στο προόγραμμα APP. Αν δεν βρει η ΕΚΤ τρόπο να καμφθεί ο περιορισμός αυτός, και πιστεύουμε οτι θα το κάνει, μπορεί να σταματήσει να τα αγοράζει όταν λήξει το ΡΕΡΡ τον Μάρτιο. Τα ιταλικά ομόλογα έχουν επίσης ωφεληθεί από την ευελιξία του PEPP, το οποίο, σε αντίθεση με το APP, δεν χρειάζετια να τηρεί πιστά την κλείδα κατανομής κάθε χώρας όταν κατανέμονται οι όγκοι αγορών ομολόγων. Η απώλεια της ευελιξίας αυτής θα μειώσει την ικανότητα της ΕΚΤ να συγκρατεί τα ιταλικά spread», αναφέρει η έκθεση.
Η UBS εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις αυτές στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και θα επιδιώξει να διατηρήσει τις χρηματοδοτικές συνθήκες ευνοϊκές καθώς τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα μειώνονται πιο βραδέως κατά τη διάρκεια της οικονομικής ανάκαμψης.
«Ωστόσο, εμμένουμε στην άποψη μας ότι τα πριμ κινδύνου στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης είδαν τα χαμηλά τους την άνοιξη και θα συνεχίσουν την ήπια άνοδο τους την επόμενη χρονιά».