Μπορεί η Ελλάδα να έχει υποστεί μνημειώδη αποβιομηχάνιση τις τελευταίες δεκαετίες, καταστρέφοντας σημαντικά την παραγωγική δραστηριότητα, το δευτερογενή τομέα και τη μεταποίηση, όμως, μια νέα… βιομηχανία στη χώρα ανατέλλει γοργά, αποτελώντας τη νέα ελπίδα της οικονομίας, καθώς είναι ευθέως ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πρόκειται για μια «βιομηχανία» που παίζει καταλυτικό ρόλο και στο λεγόμενο brain gain, καθώς επαναφέρει στη χώρα εκατοντάδες Έλληνες υψηλής εξειδίκευσης από το εξωτερικό, αποτελώντας μια νέα σημαντική αιχμή για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.
Ο λόγος για τη «βιομηχανία» της καινοτομίας και της νέας ψηφιακής εποχής, τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο… ωκεανό των νέων τεχνολογιών, που ανοίγει παγκόσμιους ορίζοντες ακόμη και για μικρά και… ταπεινά γραφεία λίγων ατόμων, που εξελίσσονται σε διεθνείς «παίκτες» μεγάλου βεληνεκούς.
Μια εκ των κυριότερων εκπροσώπων αυτής της συνομοταξίας των επιχειρήσεων, είναι η Upstream. Μια εταιρεία που εδρεύει στο Γέρακα Αττικής, απασχολεί 330 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 257 στην Ελλάδα, διατηρεί γραφεία σε εννέα χώρες, ενώ εξάγει τεχνολογία σε 45 χώρες του πλανήτη! Μάλιστα, το εργασιακό δυναμικό της αποτελείται από 25 και πλέον εθνικότητες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ανωτέρας κατάρτισης.
Ιδρύθηκε το 2001 από το Μάρκο Βερέμη και τον Αλέξη Βρατσκίδη, ανοίγοντας – μαζί με λίγες ακόμη περιπτώσεις – το δρόμο που σήμερα ονομάζουμε κόσμο των startups εταιρειών, φιλοσοφία και στάση που ακολουθεί έως σήμερα η συγκεκριμένη, έχοντας σημαντικό παγκόσμιο αποτύπωμα, 19 χρόνια από την ίδρυσή της. Σήμερα, η Upstream, είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας, καθώς παρέχει καινοτόμες ψηφιακές λύσεις για το κινητό τηλέφωνο που απευθύνονται σε 1,2 δισ. καταναλωτές σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Όπως σημειώνει στο Liberal Markets ο διευθύνων σύμβουλος της Upstream Δημήτρης Μανιάτης, «η εταιρεία έχει παρουσία σε Λατινική Αμερική, Αφρική, Μέση Ανατολή και NA Ασία, καθώς διαθέτει γραφεία σε Βραζιλία, Μαλαισία, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Ντουμπάι, Αίγυπτο, Κουβέιτ και Τυνησία. Παράλληλα, συνεργάζεται με περισσότερες από 60 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Συνάμα, πρόσφατα έκανε άνοιγμα και στο χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και άλλους οργανισμούς σε αγορές με υψηλή ανάπτυξη που θέλουν να ενισχύσουν το πελατολόγιο και τα έσοδά τους ψηφιακά, μέσα από κινητές συσκευές».
Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, οι συνεργάτες της Upstream επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους κι αναπτύσσουν νέες πηγές εσόδων προσφέροντας στους πελάτες τους, μέσα από μια πληθώρα ψηφιακών καναλιών, προσωποποιημένη εξυπηρέτηση με προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.
Πελάτες της Upstream είναι τα μεγαλύτερα ονόματα στην κινητή τηλεφωνία σε πολλές από τις ανωτέρω χώρες.
Στόχος ο διπλασιασμός μεγεθών στην τριετία
Όπως τονίζει ο κ. Μανιάτης, ο κύκλος εργασιών για το 2019 ανήλθε στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020, παρά την εμφάνιση του Covid-19 και όλων των συνεπακόλουθων, παρουσιάζει ανάπτυξη περί το 13%. Και όλα αυτά, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και την απαγόρευση των αεροπορικών ταξιδιών, που δυσχέραναν πολύ τις μετακινήσεις των στελεχών μας προς τους αντιπροσώπους ανά τον κόσμο». Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της εταιρείας είναι εντός της προσεχούς τριετίας να διπλασιάσει τα μεγέθη της. Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Μανιάτης, από το Μάρτιο του 2020 και εν μέσω lockdown η εταιρεία προσέλαβε 40 νέους εργαζόμενους, βάσει των νέων αναγκών.
Που εξειδικεύεται η Upstream
Πελάτες της Upstream είναι πρωτίστως πάροχοι κινητής τηλεφωνίας, στους οποίους η εταιρεία παρέχει «δρόμους» που υποστηρίζουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό ώστε να αφομοιώσουν στο 100% τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες. Αυτό μεταφράζεται στην ικανότητα των επιχειρήσεων στην παροχή περισσότερων και πιο συνδυαστικών υπηρεσιών προς τους πελάτες τους, να κάνουν πιο digital την εξυπηρέτησή τους, απεξαρτώντας τη από τηλεφωνικά κέντρα και φυσικά καταστήματα, να προωθήσουν καλύτερα την αγορά νέων υπηρεσιών π.χ. υπηρεσίες streaming, και εν τέλει να ενισχύσουν τα έσοδα και την ανάπτυξή τους.
Τι σημαίνει αυτό για τους χρήστες; Καλύτερη, ψηφιακή, εμπειρία στο κινητό τηλέφωνο, πιο γρήγορη και προσωποποιημένη, ασφάλεια συναλλαγών, ανθρωποκεντρικές λύσεις.
Η βραβευμένη πλατφόρμα ψηφιακής ασφάλειας Secure-D
Μεταξύ των υπηρεσιών της Upstream συμπεριλαμβάνεται το Zero-D που παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες του internet σε 250 εκατ. χρήστες κινητής τηλεφωνίας σε Λατινική Αμερική και Αφρική, ακόμη και όταν έχουν εξαντληθεί τα δεδομένα τους.
Βεβαίως, ναυαρχίδα των υπηρεσιών της Upstream είναι η βραβευμένη πλατφόρμα ψηφιακής ασφάλειας Secure-D. Συνδυάζοντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης (AI), η πλατφόρμα «θωρακίζει» τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας προστατεύοντας τους χρήστες τους από την απάτη στις online συναλλαγές και την κατανάλωση δεδομένων από κάθε είδους κακόβουλα λογισμικά.
Στο τέλος του 2019 η υπηρεσία συνεργαζόταν με 31 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε 20 αναδυόμενες αγορές, καλύπτοντας 700 εκατ. καταναλωτές. Την περασμένη χρονιά το Secure-D επεξεργάστηκε κοντά στο 1,8 δισεκατομμύρια συναλλαγές, εντοπίζοντας πάνω από 43 εκατ. μοναδικές συσκευές smartphones (unique devices) που είχαν μολυνθεί με malware.
Χωρίς το Secure-D εκτιμάται ότι οι χρήστες αυτοί θα είχαν, χωρίς τη συναίνεσή τους και τη γνώση τους, γίνει συνδρομητές σε ψηφιακές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, με ανεπιθύμητες χρεώσεις ύψους έως και 2,1 δισ. δολαρίων. Εντοπίστηκαν -και μπλοκαρίστηκαν- 98.000 κακόβουλες εφαρμογές.
H επένδυση της Αctis και η διεθνοποίηση
Μέχρι το 2014, η βάση των εργασιών καθώς και η μετοχική σύνθεση της εταιρείας ήταν ελληνική. Από το 2014 και μετά, η εταιρεία διεθνοποιήθηκε καθώς απέκτησε ξένο στρατηγικό επενδυτή, την Actis, κάτι που έφερε το «άπλωμα» των υπηρεσιών της σε δεκάδες χώρες, με αποτέλεσμα το σύνολο του κύκλου εργασιών της πλέον να προέρχεται από το εξωτερικό. Την τριετία 2017-2019 η Upstream πραγματοποίησε μετασχηματισμό, αναπτύσσοντας νέες τεχνολογικά λύσεις, οι οποίες απαντούν στις ψηφιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν παγκόσμια όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, με έμφαση στις τηλεπικοινωνίες.
Πλέον, κύριος μέτοχος σε ποσοστό 70% της Upstream είναι η Αctis, (https://www.act.is/) ένα private equity fund με έδρα το Λονδίνο και εξειδίκευση στις αναδυόμενες αγορές. Κάποια μετοχικά ποσοστά κρατούν οι ιδρυτές κ.κ. Μάρκος Βερέμης και Αλέξης Βρατσκίδης, καθώς και το management της εταιρείας. Το χαρτοφυλάκιο της Actis περιλαμβάνει 100 εταιρείες σε περισσότερες από 50 χώρες σε Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική έχοντας διαχειριστεί από την ίδρυσή της συνολικά κεφάλαια ύψους 19 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται πως το 2017 η Upstream έλαβε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) (ΕΤΕπ) πενταετές δάνειο ύψους 25 εκατ. ευρώ με σκοπό την επένδυση στην ανάπτυξη και προώθηση του νέου εμπορικού της portfolio.