Είναι σημαντική η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Η Ελλάδα χρειάζεται να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, πρόσθεσε.
Η Ελλάδα μπορεί να έχει μια ανταγωνιστική οικονομία μόλις εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με τους πιστωτές της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ερωτηθείς εάν είναι ρεαλιστικό να απαιτείται από την Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα για μια δεκαετία μετά το 2018 όπως έχουν προτείνει κάποιοι δανειστές, ο Schaeuble απάντησε: «Πιστεύω ότι για την Ελλάδα είναι ρεαλιστικό να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για να γίνουν ανταγωνιστικοί. Περί αυτού πρόκειται, τίποτα περισσότερο… Για την Ελλάδα, είναι ένας μακρύς, δύσκολος δρόμος».
Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να ξεσπάσει κρίση στην ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος.
Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος, που οδήγησε στην ήττα του Matteo Renzi, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ σχολίασε: «η κατάσταση και οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες. Σίγουρα είναι μια δύσκολη κατάσταση γιατί η Ιταλία χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση που να δώσει συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται…» «Δεν είναι δύσκολα τα πράγματα, βλέπουμε το θέμα χαλαρά… αυτά έχουν τα δημοψηφίσματα, αυτά έχει η δημοκρατία, έτσι είναι τα πράγματα, ήταν τεταμένη ίσως η (προεκλογική) συζήτηση)». «Δεν πιστεύω ότι (το αποτέλεσμα) θα έχει ιδιαιτέρες επιπτώσεις στην κυβέρνηση» σχολίασε δε.
«Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν με το σωστό τρόπο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» τόνισε, απορρίπτοντας ότι υφίσταται θέμα κρίσης στην ευρωζώνη.
«Είναι διαφορετικά πράγματα Αυστρία και Ιταλία, εκφράζω την ικανοποίησή μου για το αποτέλεσμα στην Αυστρία, ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέπουμε το ποσοστό των λαϊκιστών το 47%» απάντησε, ερωτηθείς για την ήττα των ακροδεξιών στην Αυστρία σε σχέση με το ιταλικό δημοψήφισμα.
Ο Wolfgang Schaeuble χαρακτήρισε δε ως «ιδιαίτερα φιλόδοξη» την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση από τον Ματέο Ρέντσι, αναφέροντας ότι «δεν είμαι σίγουρος ότι θα γινόταν στη Γερμανία».
«Οι Ιταλοί έχουν εμπειρία στις εκλογές θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, και θα τους υποστηρίξουμε», τόνισε.
J. Dijsselbloem: Δεν αναμένεται "συμφωνία για μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους" σήμερα
Δεν θα συναφθεί σήμερα κάποια μεγάλη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για κρίση στην Ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος και πρόσθεσε πως μερικές ιταλικές τράπεζες έχουν ζητήματα, αλλά όχι ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας πρόσθεσε πάντως πως η πολιτική αστάθεια καθιστά την κατάσταση πιο περίπλοκη για την Ιταλία και την ευρωζώνη.
P. Moscovici: Οι εταίροι να λάβουν υπόψη την πρόοδο της Ελλάδας
“Θα εξετάσουμε πόσο κοντά βρισκόμαστε σε συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα”, δήλωσε ο Pierre Moscovici, επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις της ΕΕ.
Προσερχόμενος στο Eurogroup ο P. Moscovici ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια συμφωνία τεχνικού επιπέδου (staff level agreement), επισημαίνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.
Δεύτερον, είπε, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα παρουσιάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM). «Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε και εκεί σημαντική πρόοδο», πρόσθεσε.
“Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο και εκπληρώνει τις υποσχέσεις τις, οπότε κι εμείς, οι εταίροι της, πρέπει να κάνουμε το ίδιο”, κατέληξε ο P. Moscovici.
Εξάλλου, ανέφερε ότι θα συζητηθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Πιστεύω ότι σήμερα μπορούμε να κάνουμε σημαντική πρόοδο σε όλα αυτά τα θέματα», ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσο η Ελλάδα κάνει βήματα προόδου και αναλαμβάνει τις ευθύνες της, το ίδιο θα κάνουν και οι εταίροι της στην ευρωζώνη.
Συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, "βλέπει" ο Μ. Sapin
«Νομίζω ότι θα έχουμε σήμερα το απόγευμα μία συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Michel Sapin προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Πρόκειται για σημαντικά μέτρα, μέτρα τα οποία θα έχουν θετική επίδραση στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια συμφωνία σχετικά με τα μέτρα αυτά», συμπλήρωσε ο Sapin.
Αναφορικά με το ιταλικό δημοψήφισμα τόνισε ότι οι Ιταλοί διατηρούν ισχυρή τη δέσμευσή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης και δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος στην ευρωζώνη.
Ο Sapin δήλωσε ότι η Ιταλία είναι «σταθερή χώρα» και ότι η ήττα του πρωθυπουργού Matteo Renzi είναι εσωτερικό θέμα και δεν αποτελεί απόρριψη της ΕΕ.
Ερωτηθείς για την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ, δήλωσε ότι η προηγούμενη ενίσχυσή της δεν ήταν «απαραίτητα» καλή για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς και ότι η συναλλαγματική ισοτιμία σε μεγάλο βαθμό αντανακλούσε την ισχύ του δολαρίου.
«Θα εργαστούμε πολύ σκληρά γι΄αυτό», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna, σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει απόφαση σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα.
Hans Jorg Schelling: Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη από ό, τι αρχικά φανταζόμασταν
«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη από ό, τι αρχικά φανταζόμασταν, οι Έλληνες εμφανίζουν ανάπτυξη και για πρώτη φορά περισσότερα φορολογικά έσοδα», επισήμανε σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη των σημερινών εργασιών του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Jorg Schelling.
Σύμφωνα με το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών σημείωσε, πως αυτό δείχνει ότι προσπάθειες αποδίδουν, ενώ σε σχέση με μία διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, ανέφερε πως αυτό σε κάθε περίπτωση συνεχίζει να αποκλείεται από όλους.
«Αυτό δεν θα το αποδεχθεί κανένας», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι φυσικά μπορεί να συζητηθεί μία διαχείριση του χρέους ως προς το ζήτημα των χρόνων αποπληρωμής και των επιτοκίων, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ενώ, ενόψει των χαμηλών επιτοκίων θα μπορούσαν να γίνουν προτάσεις που ασφαλώς κανείς μπορεί να δει θετικά.
Ο ίδιος ανέφερε πως αναμένει για το πρώτο τρίμηνο του 2017 μία περαιτέρω συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο, όπως είπε, πρόκειται να καταθέσει μία νέα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών παρατήρησε στις δηλώσεις του, πως «το ΔΝΤ φυσικά και αναγνωρίζει επίσης ότι υπάρχει ανοδική πορεία», όμως συμβαίνει να είναι διαφορετικές οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ ως προς την Ελλάδα, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι στην ουσία παράξενο».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ