Photo by REUTERS/Hannibal Hanschke
Μήνυμα στην Ελλάδα ότι η λήψη επώδυνων μέτρων, ώστε να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, αποτελεί μονόδρομο έστειλε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αποκάλυψε ότι τα σκληρά μέτρα που ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 2018 ανέρχονται σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Schaeuble ξεκαθάρισε πως «όσο όμως οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα το επιθυμούν, γιατί συζητήσαμε και εναλλακτικές προτάσεις, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει», κάνοντας με τη δήλωσε αυτή μια έμμεση αναφορά στις προτάσεις εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, που είχε διατυπώσει ο ίδιος το 2012 και το 2015.
Οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών δεν θεωρούνται τυχαίες, καθώς η Γερμανία έχει εισέλθει σε τροχιά εκλογών. Οι Γερμανοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θέλουν οπωσδήποτε την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα είναι αρνητικοί σε οποιαδήποτε ένδειξη χαλάρωσης έναντι της Ελλάδας.
Από την πλευρά του, ο κ. Χουλιαράκης, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ανέδειξε τις σημαντικές αποκλίσεις, κυρίως με το ΔΝΤ, αλλά και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που υπάρχουν στις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2018 και στις προτάσεις για τις εργασιακές αλλαγές.
Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί την όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης -ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα. Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στο ΔΝΤ για τη στάση που τηρεί στις διαπραγματεύσεις, καθυστερώντας την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018 (ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ) υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρεις διαφορετικές εκτιμήσεις:
- Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, ενώ ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε πως εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, τότε «δεν αναμένουμε νέα μέτρα για τα επόμενα χρόνια».
- Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συνεχίζουν να εντοπίζουν κενό της τάξεως του 0,2-0,4% του ΑΕΠ ή 360-720 εκατ. ευρώ. Οι συζητήσεις με το οικονομικό επιτελείο συνεχίζονται για να καλυφθεί η διαφορά.
- Το ΔΝΤ θεωρεί ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Εκτιμά πως η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και εφόσον δεν αλλάξει ο στόχος, τότε απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 2,5% του ΑΕΠ (2% του ΑΕΠ για να κλείσει το κενό και 0,5% του ΑΕΠ για να εξισορροπηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των δημοσιονομικών μέτρων). Δηλαδή, το Ταμείο θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ το 2018. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες της Καθημερινής, τα μόνα μέτρα που αποδέχεται αφορούν σε περικοπή συντάξεων (περίπου 1-1,2% του ΑΕΠ) και μείωση του αφορολόγητου ορίου (άλλο 1-1,2% του ΑΕΠ).
Ο κ. Χουλιαράκης επισήμανε την Τρίτη ότι στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει αποδειχθεί πως έχει κάνει λανθασμένες προβλέψεις, υπενθυμίζοντας ότι για το 2015 εκτιμούσε πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ και τελικά προέκυψε πλεόνασμα 0,3% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι η θέση του ΔΝΤ είναι εντελώς «ιδεολογική» και υπονομεύει την ομαλή και γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, σημείωσε πως η κυβέρνηση εκτιμά ότι για περιορισμένο αριθμό ετών θα διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, ωστόσο η Ελλάδα «δεν είναι υπέρ μιας τόσο απότομης ανόδου της δημοσιονομικής πορείας».
Διαβάστε ακόμα:
- W. Schaeuble: Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης