Αποστάσεις παίρνει και πάλι το ΔΝΤ από την Κομισιόν, καθώς αναμένει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ εφόσον εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Την ώρα που προχωρούν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για να απεμπλακεί η χώρα από το αδιέξοδο μηνών, οι διαφορές ανάμεσα στην Ευρώπη και το ΔΝΤ παραμένουν.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το ΔΝΤ επιμένει στη διαφωνία του με την Κομισιόν, καθώς εκτιμά πως τα προτεινόμενα μέτρα δε θα επαναφέρουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και στην εκπλήρωση των στόχων του σχεδίου διάσωσης. Η Κομισιόν από την άλλη εκτιμά πως τα μέτρα αυτά αρκούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, εξαιρουμένων των τόκων, του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Το ΔΝΤ όμως αναμένει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ εφόσον εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Το ΔΝΤ θέλει η Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε ένα χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα για την Ελλάδα αλλά και να μειώσουν το χρέος αναδιαρθρώνοντας τα ευρωπαϊκά δάνεια. Μέχρι στιγμής, η Γερμανία δε δείχνει να επιθυμεί κάποια σημαντική ελάφρυνση του χρέους.
Αξιωματούχοι του Ταμείου και της Κομισιόν θα συζητήσουν το θέμα του ελληνικού χρέους στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΔΝΤ, παρ'' όλο που δεν αναμένεται κάποια διαφοροποίηση.
Ακόμη, το ΔΝΤ και η Ευρώπη διαφωνούν και για τα “υγιή” χαρακτηριστικά του προϋπολογισμό της χώρας. Το Ταμείο αμφισβητεί την εκτίμηση της Ελλάδας για ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,2% έως 0,4% του ΑΕΠ το 2015. Η Eurostat αναμένεται να επιβεβαιώσει τα ελληνικά στοιχεία εντός του Απριλίου, ωστόσο το ΔΝΤ πιστεύει ότι η πραγματική εικόνα της οικονομίας είναι χειρότερη, καθώς η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να πληρώσει κάποιες από τις οφειλές της.