Το ΔΝΤ με τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του κ. Rice επανέφερε στο προσκήνιο, λίγες ημέρες πριν από την άφιξη της κας Velculescu στην Αθήνα, το πραγματικό πρόβλημα στην βάση του.
Μια δεύτερη ανάγνωση των δηλώσεών του ξεκαθαρίζει με διακριτικό αλλά σαφή τρόπο ότι για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπάρχει ένα πρόβλημα και αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί μεταξύ των ευρωπαίων, δηλαδή των ευρωπαϊκών Θεσμών και της Ελλάδας και όχι μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων.
Η τοποθέτηση αυτή αναστρέφει την μέχρι στιγμής προβαλλόμενη εικόνα περί διαφωνίας ευρωπαίων και ΔΝΤ, στην οποία ποντάρει, άσκοπα, ιδιαίτερα η ελληνική κυβέρνηση.
Δημοσιεύματα μάλιστα τα οποία υπονοούν ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει να δει το που θα κάτσει η μπίλια μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων για να πάρει και η Αθήνα θέση, αξιολογούνται μάλλον ως μακράν της αντίληψης που έχει το ίδιο το ΔΝΤ για το πρόβλημα.
Η άποψη του ΔΝΤ παραμένει σταθερή όπως εξήγησε χθες ο κ. Rice από το καλοκαίρι του 2015. Σύμφωνα με το ΔΝΤ -το περιέγραψε πριν δύο εβδομάδες ο κ. Thomsen- υπάρχει δημοσιονομικό «κενό» στην χρηματοδοτική βάση του ελληνικού προγράμματος για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.
Αυτό το «κενό» κάποιος πρέπει να το πληρώσει και αυτός δεν πρόκειται να είναι το Ταμείο, αλλά η Ευρώπη.
Και όταν λέμε Ευρώπη εννοούμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τον χρηματοδοτικό της βραχίονα -τον ESM- ή την Ελλάδα.
Το «κενό» αυτό προς το παρόν βρίσκεται στο ύψος του 4,5% του ΑΕΠ αλλά αυτό θα πρέπει να διαπιστωθεί όταν θα είναι έτοιμα τα τελικά απολογιστικά στοιχεία του 2015, οπότε θα οριστικοποιηθεί και η τελική απαίτηση της κ. Velculescu. Σε κάθε περίπτωση όμως την ζημιά αυτή θα πρέπει να την γράψει με αξιόπιστο τρόπο ή ο ESM η ο προϋπολογισμός της χώρας μέχρι και το 2018.
Διαφορετικά ο λογαριασμός δεν βγαίνει, γεγονός που σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να δώσει πράσινο φως σε οποιοδήποτε σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους. Δηλαδή να επιτρέψει στην Ελλάδα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να ξαναβγεί στις αγορές αναζητώντας τις πηγές χρηματοδότησης μιας πραγματικής ανάκαμψης.
Μαριάνθη Θεοδοσίου