Εντυπωσιακή ζήτηση εκδηλώθηκε για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ την ώρα που το ελληνικό δημόσιο ζητούσε περίπου 2,5 δισ.
Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο Mid Swap + 90 μονάδες βάσης δηλαδή περίπου στο 1%, ωστόσο λόγω υψηλής ζήτησης υποχώρησε γρήγορα στο 0,95% και αναμένεται να κλείσει τελικά γύρω από τις 82 μ.β + mid swap, δηλαδή στην περιοχή του 0,91%.
Ανάδοχοι της έκδοσης είναι η BNP Paribas, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η ΗSBC, η JP Morgan και η Nomura.
Πρόκειται για την τέταρτη έξοδο στις αγορές που πραγματοποιεί η χώρα εντός του 2021, επιχειρώντας να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες με την υποχώρηση των spreads στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2008, με το ελληνικό Δημόσιο να έχει αντλήσει από την αρχή του έτους 8,5 δισ. ευρώ.
Με την επανέκδοση του 10ετούς το ποσό εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 11 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος του Προϋπολογισμού είχε προσδιοριστεί στα 12 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, στις αρχές Μαΐου ο ΟΔΔΗΧ είχε προχωρήσει στην έκδοση 5ετούς ομολόγου, αντλώντας περίπου 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 0,2%, ενώ στις αρχές του 2021 είχαν πραγματοποιηθεί δύο δημοπρασίες ομολόγων και είχαν αντληθεί 3,5 δισ. (με επιτόκιο 0,807%) από την έκδοση 10ετούς ομολόγου και 2,5 δισ. ευρώ (με επιτόκιο 1,956%) από την έκδοση 30ετούς ομολόγου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην έκδοσή του 10ετούς τον Ιανουάριο είχε σημειωθεί ιστορικό χαμηλό απόδοσης με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 0,807%, ενώ η επενδυτική κοσμοσυρροή ήταν τέτοιας έντασης ώστε οι προσφορές έφτασαν τα 29 δισ. ευρώ, σχεδόν δέκα φορές πάνω από την αρχική ζήτηση.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει σταθερά μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, να διατηρεί υψηλά ταμειακά αποθέματα ασφάλειας για το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ ο υπερδανεισμός από τις αγορές είναι εφικτός χάρη στη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους, την οποία αναγνώρισε στην τελευταία του έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μόλις χθες το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, αλλά κυρίως στηρίζεται «στις πλάτες» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η ΕΚΤ φαίνεται ότι κατέχει περίπου το 41% των διαπραγματεύσιμων ελληνικών ομολόγων. Μόνο τον τελευταίο μήνα (Μάιο) η ΕΚΤ μέσα στον Μάιο αγόρασε ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 3,74 δισ.ευρώ.
Έτσι η ΕΚΤ μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος (στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ) κατέχει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα ονομαστικής αξίας 25,68 δις. ευρώ από το σύνολο των περίπου 62 δισ. ευρώ που είναι διαπραγματεύσιμα. Εκτιμάται ότι το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 10 δισ. ευρώ, δίνοντας έτσι «χώρο» στο Δημόσιο για νέες εκδόσεις ομολόγων.
Διαβάστε ακόμα: