Επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ στον τομέα των τουριστικών ακινήτων της ανώτατης κατηγορίας (ξενοδοχεία πέντε αστέρων, παραθεριστικά χωριά και σχετικές υποδομές) έχει προσελκύσει την τελευταία τριετία η Χαλκιδική, ενώ ορισμένες εξ αυτών εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη, αναβαθμίζοντας περαιτέρω το τουριστικό προφίλ της περιοχής. Τα παραπάνω γνωστοποίησε σήμερα, στη διάρκεια γεύματος εργασίας στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού και της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής, Γρηγόρης Τάσιος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
''Ηδη, η Ιkos Resort, που έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην περιοχή, φέρεται -σύμφωνα με τον κ.Τάσιο- να εκδηλώνει ενδιαφέρον για νέα επένδυση στη Χαλκιδική, ενώ έπεται ο διαγωνισμός, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, για τις εκτάσεις προς τουριστική ανάπτυξη στο Ποσείδι και στις Φυλακές Κασσάνδρας. Η Χαλκιδική φαίνεται ότι «χωράει» πολλές ξενοδοχειακές επενδύσεις ακόμη, καθώς σήμερα διαθέτει 46.000 κλίνες, εκ των οποίων μόνο 32.000-34.000 είναι μαζικού τουρισμού (στην Κρήτη είναι 200.000 και στην Κω 100.000). Κατά τον κ. Τάσιο, υπάρχει περιθώριο για την αύξηση του συνολικού αριθμού των κλινών μέχρι και σε 60.000, οπότε η προοπτική «για μπίζνες σε πεντάστερα ξενοδοχεία» -όπως ανέφερε- είναι μεγάλη.
Συνέργειες Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής για περισσότερους τουρίστες
Πάντως, παρότι η περιοχή παραμένει πόλος έλξης επενδύσεων για τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια, φέτος φαίνεται μέχρι στιγμής να προσελκύει λιγότερους τουρίστες. Συγκεκριμένα, «βλέπει» υστέρηση στις προκρατήσεις από παραδοσιακές για την περιοχή αγορές, όπως η Γερμανία. Έτσι, οι φορείς επιδιώκουν την ανάπτυξη συνεργειών με άλλες περιοχές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ιδίως τη Θεσσαλονίκη, ώστε (μέσω ενός κοινού προϊόντος) να τονώσουν τις αφίξεις κατά τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, ο Τουριστικός Οργανισμός της περιοχής, η οποία κατά τον κ. Τάσιο «διαθέτει περίπου 16.000 συνεδριακές θέσεις», προχωράει σε συνεργασία με το Γραφείο Συνεδρίων της Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Convention Bureau) ώστε να γίνει μέλος του (εξελίξεις αναμένονται στις αρχές Φεβρουαρίου). Παράλληλα, αναπτύσσει συνέργειες με τον Τουριστικό Οργανισμό της Θεσσαλονίκης. Οι κοινές δράσεις των δύο Τουριστικών Οργανισμών θα μπουν στην αφετηρία με τη συμμετοχή τους σε τουριστική έκθεση στην Τουρκία, στις 27-28 Ιανουαρίου.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη κρατούν τους τουρίστες στα σπίτια τους
Εν αναμονή των εξελίξεων, οι κραδασμοί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη φαίνεται ότι «ταρακουνούν» και τη Χαλκιδική, αφού μεταξύ άλλων τουρίστες από παραδοσιακές αγορές για τον βορειοελλαδικό τουρισμό, επιλέγουν να κάνουν διακοπές ...στην πατρίδα τους. «Τον Ιανουάριο, στις καλές χρονιές, είχαμε ήδη έναν καλό αριθμό προκρατήσεων. Φέτος διαπιστώνουμε σημαντική υστέρηση τόσο από τη γερμανική αγορά όσο και από άλλες αγορές καινούργιες για εμάς, όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία. Η ισλαμοφοβία, είναι δυστυχώς πλέον μια πραγματικότητα για την Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Τάσιος, σύμφωνα με τον οποίο, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015 σημειώνεται πτώση της τάξης του 20% στις προκρατήσεις από τη γερμανική αγορά. Πάντως, βάσει των προγραμμάτων των tour operators, η Ελλάδα παραμένει ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός για το 2016, μετά την Ισπανία.
"Μικρό καλάθι" για τους Ρώσους
«Μικρό καλάθι» κρατούν οι ξενοδόχοι σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από Ρωσία, αφού πέραν της ισοτιμίας του ρουβλίου έναντι του ευρώ, που δεν ευνοεί τα ταξίδια των Ρώσων στην Ευρώπη, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι κοινωνικές δαπάνες στη χώρα μειώνονται κατά 10%, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομική ισχύ των κατοίκων.
Στάσιμη θεωρείται η κατάσταση ως προς τις προσδοκώμενες αφίξεις των τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού μπορεί -λόγω νοοτροπίας- οι Βρετανοί να μην αναβάλουν τα σχέδιά τους για διακοπές λόγω τρομοκρατικών απειλών, αλλά δείχνουν ευαισθησία στις τιμές: όσο χαμηλότερες, τόσο καλύτερα.
Βαλκάνιος ο ένας στους δύο τουρίστες που επισκέφτηκαν πέρυσι τη Χαλκιδική
Στο αντίποδα, θετικά είναι τα μηνύματα από τα Βαλκάνια, όπου η δουλειά προσέγγισης των αγορών που γίνεται τα τελευταία δέκα χρόνια αποδίδει καρπούς, σε συνδυασμό με τις νέες πτήσεις τσάρτερ (κατά τον κ. Τάσιο η είσοδος της Fraport στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» δημιουργεί συνολικά υψηλότερες προσδοκίες, αφού είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει να προσελκύσει κίνηση) αλλά και την καλή οδική πρόσβαση. Ενδεικτικό είναι ότι το 2015, περίπου ο ένας στους δύο τουρίστες που επισκέφτηκαν τη Χαλκιδική, ήταν Βαλκάνιος
Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα σε σχέση με τη φετινή σεζόν θα είναι πιο καθαρή προς το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τάσιο, ο οποίος δηλώνει μεν συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού το 2016, αλλά προειδοποιεί ότι εξαιτίας της υψηλής φορολογίας και άλλων επιβαρύνσεων, το ελληνικό τουριστικό προϊόν χάνει σε ανταγωνιστικότητα. «Το κυρίαρχο ζήτημα για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, είναι η χώρα να πάρει μπροστά, ώστε να δούμε κάτι πιο θετικό στο επόμενο διάστημα, για να προσδοκούμε θετικότερες εξελίξεις το 2017 και το 2018.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, υπεύθυνος για θέματα τουρισμού, υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης συνεργειών.
Για την επένδυση χρυσού
Σε ό,τι αφορά το θέμα των Σκουριών και της επένδυσης της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., ο Γρ. Τάσσιος, εξέφρασε την προσωπική -όπως διευκρίνισε- άποψη, ότι οι επενδύσεις αυτού του χαρακτήρα, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τουριστικές περιοχές. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι στη δυσμενή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, «αν η επένδυση συζητηθεί σε νέα βάση ώστε να εξασφαλίσει την περιβαλλοντική διάσταση, μετά το συζητάμε».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ