Ξεπέρασαν τις 2.800 οι επιχειρήσεις που έχουν συμβληθεί με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), ώστε να συνδράμουν στη λειτουργία του Συστήματος Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ – Ανακύκλωση). Οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη συμβληθεί, καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της νομικής και οικονομικής υποχρέωσης για την ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα.
Με τη συμμετοχή τους στο Σύστημα, οι επιχειρήσεις - μέλη της ΕΕΑΑ εκπληρώνουν τη νομική υποχρέωσή τους, που αφορά στη μέριμνα για τη συλλογή και ανακύκλωση των άδειων συσκευασιών τους όταν αυτές γίνουν απόρριμμα.
Υπογραμμίζεται ότι οι πόροι του Συστήματος προέρχονται αποκλειστικά από τις συμβεβλημένες επιχειρήσεις. Το μέσο ετήσιο έσοδο από κάθε νέα σύμβαση ανήλθε στα 500 ευρώ το προηγούμενο έτος.
Στο τέλος του προηγούμενου χρόνου το σύνολο των επιχειρήσεων που είχαν υπογράψει Σύμβαση Συνεργασίας με το Σύστημα ήταν 2.586 ενώ σήμερα ανέρχονται σε 2.810.
Σε σχέση με το μέγεθος της εισφοράς ανά κλάδο, σταθερά υπερτερούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα και στα ποτά. Περίπου το 60% των εισφορών προέρχεται από τους εν λόγω κλάδους. Αναλυτικά, από τα τρόφιμα προέρχεται το 36% των εισφορών και από τον κλάδο ποτά (αλκοολούχα και μη) το 28%.
Ακολουθούν τα απορρυπαντικά, τα καλλυντικά και τα φάρμακα αλλά και ο ιατρικός εξοπλισμός με 19%. Τα χημικά και τα δομικά υλικά συνιστούν το 8% των εσόδων, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και τα ανταλλακτικά οχημάτων και μηχανημάτων το 7%, ενώ οι κλάδοι ένδυση, υπόδηση, παιχνίδια και εκδόσεις το 2%.
Το προηγούμενο έτος οι συμβεβλημένες με το σύστημα επιχειρήσεις, διέθεσαν περίπου 403.000 τόνους υλικών συσκευασίας στην αγορά. Οι συσκευασίες από χαρτί και χαρτόνι είχαν βάρος 149 χιλιάδων τόνων, από πλαστικό 107 χιλιάδων τόνων (μαζί με τις σακούλες μεταφοράς), από αλουμίνιο 17 χιλιάδων τόνων και από ξύλο 20 χιλιάδων τόνων.