Έξι μήνες διαπραγμάτευσης και τέσσερις χωρίς την παραμικρή πληρωμή δόσης από τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, έχουν οδηγήσει πλέον σε ταμειακή ασφυξία το ελληνικό Δημόσιο. Μισθοί, συντάξεις και υποχρεώσεις προς τους δανειστές, αναζητούνται πλέον στα ταμεία φορέων και κρατικών οργανισμών επαναφέροντας μνήμες από το καλοκαίρι του 2015 όταν και τότε η κυβέρνηση εν μέσω διαπραγμάτευσης, είχε προσφύγει στα αποθεματικά των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα για να εξεύρει τα χρήματα που έλειπαν.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά καθώς τις τελευταίες ημέρες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και την Αντιπροεδρία, βρίσκονται επί ποδός για να βρεθεί ρευστότητα ώστε να κλείσουν τρύπες και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος» είτε επειδή δεν θα υπάρχουν χρήματα να αποπληρωθούν εξωτερικές υποχρεώσεις (χρεολύσια και τόκοι) είτε κάποια στιγμή να καθυστερήσει η καταβολή μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους και συντάξεων στους δικαιούχους.
Και αυτή τη φορά η κατάσταση είναι οριακή ενόψει των αναγκών των επόμενων ημερών σε δαπάνες μισθών και συντάξεων που αυτόν τον μήνα καταβάλλονται νωρίτερα λόγω του Πάσχα. Ενώ ως τα μέσα Μαρτίου η κυβέρνηση έδειχνε να ποντάρει στην καλύτερη του αναμενομένου πορεία των εσόδων των προηγούμενων μηνών και τη συγκράτηση των δαπανών, ώστε οι πληρωμές να κρατηθούν εντός των δυνατοτήτων των δημοσίων ταμείων, εντούτοις ο προγραμματισμός φαίνεται πως πέφτει έξω. Από τον Μάρτιο καταγράφηκε σημαντική υστέρηση εσόδων που κατά πληροφορίες έφτασε το 1 δις. ευρώ ενώ η επίδοση αυτή διατηρήθηκε και τον Απρίλιο, γεγονός που δείχνει ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων έχει εξαντληθεί.
Ήδη τις τελευταίες ημέρες έχουν μεταφερθεί ή ζητηθεί να μεταφερθούν στον Ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ διαθέσιμα από τα νοσοκομεία, από τον ΟΑΕΔ, από τον ΕΟΠΠΥ, χρήματα από το Ταμείο Νομικών και το ταμείο της Βουλής. Η συγκέντρωση ρευστότητας γίνεται με την επίκληση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε πέρυσι με τον νόμο 4313/2015 και πιθανόν αφορά περισσότερους φορείς από όσους έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Όπως έγραφε από το περασμένο Σάββατο το Liberal.gr, ανεπίσημες εκτιμήσεις από το οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν τις αντοχές των δημόσιων ταμείων υπό τις σημερινές συνθήκες να φτάνουν «το πολύ μέχρι τις αρχές Ιουνίου», πρόβλεψη που αν ισχύει, καθιστά οριακή την κατάσταση όπως με δραματικούς τόνους την χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Και αυτό καθώς ακόμη και αν ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση από τους θεσμούς, χρειάζονται σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης τουλάχιστον τρεις με τέσσερις εβδομάδες «γραφειοκρατίας» (εκθέσεις αξιολόγησης, EuroWorkingGroup, Eurogroup, συνεδρίαση ESM) μέχρι την έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δις. ευρώ η οποία είχε καθοριστεί στην αρχική συμφωνία του περασμένου Αυγούστου και αφορούσε τις χρηματοδοτικές ανάγκες του τελευταίου τριμήνου του 2015.
Στο τρίμηνο Απρίλιου, Μαϊου, Ιουνίου οι ανάγκες αποπληρωμής υποχρεώσεων σε δάνεια και τόκους φτάνουν περίπου τα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθεί ένας δύσκολος Ιούλιος με υποχρεώσεις περίπου 3,6 δις. ευρώ εκ των οποίων τα περισσότερα (2,8 δις. ευρώ) αφορούν στην εξόφληση ομολόγων και τόκων που κατέχει η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.
Διαβάστε ακόμη:
- "Σκούπισαν" τα αποθεματικά της Βουλής, θέλουν και του Ταμείου Νομικών!