Υλοποίηση όλων των προαπαιτουμένων έως τις 29 Σεπτεμβρίου

Υλοποίηση όλων των προαπαιτουμένων έως τις 29 Σεπτεμβρίου

Την υλοποίηση όλων των προαπαιτουμένων έως τις 29 Σεπτεμβρίου προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, καθώς ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο είναι πεπεισμένοι ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης, και κατά συνέπεια στην ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης απειλεί να ανατρέψει όλο το αφήγημα της κυβέρνησης και να περιορίσει δραστικά τις πολιτικές επιλογές της, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Καθημερινή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν 10 ημέρες προθεσμία να εφαρμόσουν τα μέτρα, καθώς από τις 19 Σεπτεμβρίου οι οικονομικοί υπουργοί θα μεταβούν στις ΗΠΑ για τη σύνοδο του ΟΗΕ, ενώ και οι θεσμοί θέλουν δύο ημέρες για να συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο χρόνος επαρκεί, καθώς το σκορ 13-2 (μόνο δύο από τα 15 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί) δεν αντανακλά την πραγματική εικόνα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου στελέχους, η μόνη σοβαρή εκκρεμότητα είναι τα ενεργειακά προαπαιτούμενα καθώς εκεί υπάρχουν ακόμη διαφωνίες μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας και της τρόικας σε ό,τι αφορά τα μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις ενεργειακών εταιρειών.

Εάν στις 29 Σεπτεμβρίου η τρόικα διαβεβαιώσει το EWG ότι τα προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί, το Δ.Σ. του ESM θα μπορέσει να εγκρίνει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, δυο-τρεις ημέρες αργότερα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να διαφυλάξει το φετινό δημοσιονομικό μαξιλάρι που προκύπτει από την καλύτερη απόδοση των φορολογικών μέτρων και την πιο ρηχή ύφεση, ώστε να μη χρειαστούν η ενεργοποίηση του «κόφτη» το 2017 και πολλά επιπλέον μέτρα το 2018.

Επίσης, η κυβέρνηση θέλει να αρχίσει και να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση και να αποφασιστούν τα πρώτα μέτρα για το χρέος. Αυτό θα επιτρέψει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα βελτιώσει το οικονομικό κλίμα και θα της δώσει πολιτικούς πόντους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, η κυβέρνηση θέλει οι διαβουλεύσεις για κάποια θέματα, όπως τα «κόκκινα» δάνεια, τα ειδικά μισθολόγια και το Μεσοπρόθεσμο, να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, και τον Οκτώβριο, όταν αρχίσει επίσημα η δεύτερη αξιολόγηση, να υπάρχει περισσότερος χρόνος για τα πιο δύσκολα, όπως το εργασιακό.