Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δίκιο να διατάξει την Apple να πληρώσει 13 δισ. ευρώ σε οφειλόμενους φόρους, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Michel Sapin, παίρνοντας θέση υπέρ των Βρυξελλών σε μια στιγμή που αυξάνονται οι εντάσεις με την Ουάσινγκτον σχετικά με την απόφαση αυτή.
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αντιμετώπισε ως αφύσικη κρατική βοήθεια... η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει τη δουλειά της", ανέφερε ο Sapin σε συνέντευξη Τύπου. "Είναι φυσικό να βάλει την Apple να πληρώσει κανονικούς φόρους".
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι με την απόφαση αυτή αρπάζει εισόδημα που προοριζόταν για τα θησαυροφυλάκια των ΗΠΑ, σχόλιο που θα μπορούσε να προκαλέσει τριβές κατά τη διεθνή σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Κίνα.
Κατά ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών, υπέρ τα άλλα γερμανικά κόμματα
Στη διένεξη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κομισιόν και της αμερικανικής εταιρείας Apple για την καταβολή δισεκατομμυρίων φόρων o υπουργός Oικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ τάσσεται με το μέρος του γίγαντα της πληροφορικής σε συνέντευξή του την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
Ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός επέκρινε την απόφαση της Κομισιόν να υποχρεώσει την αμερικανική εταιρεία να καταβάλει 13 δισεκατομμύρια ευρώ ως αναδρομικούς φόρους στην Ιρλανδία. „Οι υπερβολικές απαιτήσεις σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη διακοπή των διαπραγματεύσεων για την Διατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (TTIP) θα έχουν υπέρμετρα αρνητικές συνέπειες στις εμπορικές σχέσεις. Χρειαζόμαστε θεμιτούς κανόνες για τη φορολογία, αλλά όχι εμπoρικό πόλεμο“, είπε στην γερμανική εφημερίδα.
Ο Ζέντερ, ως καθ'' ύλην αρμόδιος για το θέμα, αποκλείει την αναδρομική επιβολή φόρων στην γερμανική Apple, η οποία έχει την έδρα της στο Μόναχο . “Οπως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι απίθανο να λάβει η Γερμανία περισσότερους φόρους λόγω της απόφασης της Κομισιόν” ανακοίνωσε μαλλιστα το υπουργείο του επίσημα μετά από μια πρώτη εξέταση του θέματος.
Αντίθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ ζήτησε από τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών να εφαρμόσει και στη Γερμανία την απόφαση της Κομισιόν για την αναδρομική καταβολή φόρων από την Apple. „Είναι καθήκον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εξετάσει ενδελεχώς το θέμα και στη Γερμανία“, δήλωσε στην Saarbrucker Zeitung. Εάν είναι δυνατόν να φέρει στη Γερμανία ένα μέρος των αναδρομικών φόρων που οφείλει η Apple, τότε πρέπει να κινήσουμε όλους τους νομικούς Θεούς και δαίμονες”, είπε στη γερμανική εφημερίδα. Ιδίως η περίπτωση της Apple διδάσκει ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια ελάχιστη φορολόγηση, πρόσθεσε. “Εχουμε μια εν τοις πράγμασι κοινότητα ευθύνης μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και μόνο γι αυτό θα πρέπει να καταργηθεί η αρχή της ομοφωνίας στα θέματα φορολογικής πολιτικής με την οποία εμποδίζεται μέχρι τώρα μια τέτοιου είδους ενιαία ελάχιστη φορολόγηση.”
Η γερμανική Αριστερά (Die Linke) ζητά επίσης σκληρότερη στάση απέναντι σε απαλλακτικές φορολογικές συμφωνίες. “Εάν μια εταιρεία με κέρδη δισεκατομμυρίων πληρώνει ψίχουλα για φόρους είναι απαράδεκτο. Η απόφαση της Κομισιόν επί του θέματος είναι ορθή και η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να την υποστηρίξει”, σχολίασε σε γραπτή δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος. Ο Κλάους Ερνστ επετέθη ταυτόχρονα στον κυβερνητικό συνασπισμό χριστιανοδημοκρατών-σοσιαλδημοκρατών. “Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στο θέμα της φορολόγησης των πολυεθνικών και δεν αξιοποίησε δυνατότητες τις οποίες είχε. Δεν αρκεί να δείχνεις με το δάχτυλο τους φορολογικούς παραδείσους και να παραπέμπεις σε διεθνείς πρωτοβουλίες.”
«Ναι, έτσι προχωράει η Ευρώπη», είπε ο πράσινος ευρωβουλευτής Σβεν Γκίγκολντ στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk), αναφερόμενος στην απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει στην εταιρεία Αpple να πληρώσει φόρους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία. Με τέτοια μέτρα μπορεί κανείς να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης, όπως τόνισε.
Την ευθύνη δεν την έχει όμως αποκλειστικά η Ιρλανδία, αλλά την έχουν όλες οι χώρες, οι οποίες αποδέχτηκαν το μοντέλο της Apple. «Γιατί το γερμανικό δημόσιο δεν την φορολόγησε αναδρομικά;» αναρωτήθηκε ο πράσινος πολιτικός. Ο Γκίγκολντ εξέφρασε συγχρόνως την απορία του για τη σιωπή του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επί του θέματος και πρότεινε να εξετάσει η (γερμανική) Εφορία το θέμα της αναδρομικής φορολόγησής της.
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής επαίνεσε επίσης την Επίτροπο Ανταγωνισμού της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία τάχθηκε εντός της Κομισιόν υπέρ μιας «δίκαιης πολιτικής» και θέλει να την κάνει «κεντρικό θέμα της ΕΕ».
Στο θέμα της Διατλαντικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (TTIP) ο πράσινος πολιτικός ήταν επικριτικός: «Ο,τι κάνει η Κομισιόν σωστά με την Apple το κάνει λάθος με την ΤΤΙΡ», είπε. Θα επιθυμούσε δε μια πιο σκληρή στάση απέναντι στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά τα προβλεπόμενα διαιτητικά δικαστήρια, τα οποία θεωρεί ότι αποτελούν «παράλληλη δικαιοσύνη».
Ο Σβεν Γκίγκολντ άσκησε επίσης κριτική στον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, τον σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε προπέτασμα καπνού, την άποψη του Γκάμπριελ ότι οι διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ έχουν «de facto» αποτύχει, προκειμένου να περάσει ταυτόχρονα στο κόμμα του τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Καναδά (CETA). Ο Γκίγκολντ θεωρεί ότι οι σοσιαλδημοκράτες θα έπρεπε αντ'' αυτού να εμποδίσουν από κοινού με τους Πράσινους την «παράλληλη δικαιοσύνη» στην Ευρώπη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ