Στα προβλήματα του υπερτουρισμού στις μεσογειακές χώρες αναφέρεται δημοσίευμα της Daily Mail κάνοντας, μεταξύ άλλων, αναφορά και στην Ελλάδα.
Το δημοσίευμα αρχικά αναφέρεται στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ για την αντιμετώπιση της οικονομικής προσιτότητας των κατοικιών και των υψηλών ενοικίων στη χώρα, λέγοντας ότι ένα πακέτο 12 μέτρων αποσκοπεί στην παροχή «περισσότερων κατοικιών, καλύτερης ρύθμισης και μεγαλύτερης βοήθειας» για τους πολίτες.
Η εκτίναξη των ενοικίων είναι ιδιαίτερα έντονη σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη, όπου τα εισοδήματα, ιδίως των νέων, δεν έχουν καταφέρει να συμβαδίσουν με τις τιμές τους, αναφέρει το βρετανικό μέσο.
Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τη ζήτηση για ακίνητα διακοπών, υποδεχόμενη περισσότερους από 88,5 εκατομμύρια επισκέπτες μόνο το 2024. Ο «υπερτουρισμός» γίνεται αισθητός από τους ντόπιους που απελπισμένα προσπαθούν να αποκτήσουν τα δικά τους σπίτια. Αλλά οι Ισπανοί δεν είναι οι μόνοι στη μάχη τους για οικονομικά προσιτή στέγαση και βιώσιμες τουριστικές πρακτικές.
Παρόμοια προβλήματα εντοπίζονται και στην Πορτογαλία, όπου κάτοικοι της χώρας έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις. Η Γαλλία επίσης έλαβε μέτρα στα τέλη του περασμένου έτους για να μετριάσει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια σχετικά με τη διαθεσιμότητα κατοικιών, ψηφίζοντας ένα πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των κανονισμών σχετικά με τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις.
Η αναφορά στην Ελλάδα
Η αναφορά της Daily Mail στην Ελλάδα αφορά τις αντιδράσεις που υπήρξαν την περσινή χρονιά, με μηνύματα γραμμένα σε τοίχους της Αθήνα, ακριβώς πριν καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, τα οποία ανέφεραν «Τουρίστες πηγαίντε σπίτια σας».
Ένα γκράφιτι έδειχνε δύο πύργους «Airbnb» να φλέγονται, κάτω από τη λεζάντα: «Τουρίστες απολαύστε τη διαμονή σας στο νεκροταφείο της Ευρώπης».
Διαδηλωτές βγήκαν επίσης στους δρόμους της Αθήνας για να εκφράσουν την οργή τους για τον αυξανόμενο αριθμό τουριστών που κατακλύζουν τις γειτονιές τους. Οι διαδηλωτές φώναζαν: «Παίρνουν τα σπίτια μας, ενώ ζουν στις Μαλδίβες», μια αναφορά στους πλουσιότερους ιδιοκτήτες σπιτιών που διαφημίζουν τα σπίτια τους στην Airbnb.
Η Άννα Θεοδωράκη, κάτοικος της περιοχής που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της στο Μεταξουργείο, δήλωσε τότε στο France24 ότι η κατάσταση στην πολυσύχναστη πρωτεύουσα γίνεται «πολύ καταθλιπτική».
Όμως, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση των αδειών βραχυχρόνιας μίσθωσης σε περιοχές της Αθήνας. Επίσης, από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, ο ημερήσιος φόρος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα αυξηθεί.