Στη διατήρηση των κεφαλαιακών περιορισμών αποδίδει την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά το β΄ τρίμηνο του 2016 η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή».
Στην Επισκόπηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, oι δυσμενείς επιπτώσεις των κεφαλαιακών περιορισμών στην οικονομία, αν και ηπιότερες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, επιδρούν αρνητικά στα οικονομικά μεγέθη. Συγκεκριμένα, η οικονομική δραστηριότητα το β΄ τρίμηνο του 2016 παρουσίασε κάμψη κατά 1,1% σε ετήσια βάση, γεγονός που αποδίδεται από την ΤτΕ εν μέρει στη διατήρηση των κεφαλαιακών ελέγχων, καθώς και στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αντίθετα η ΤτΕ κρίνει θετική την επίδραση των capital controls στο τραπεζικό σύστημα. Η επιβολή των περιορισμών, σημειώνει, συνέβαλε αποφασιστικά στη βελτίωση της ρευστότητας μέσω της συγκράτησης της εκροής καταθέσεων και της φυγής των κεφαλαίων στο εξωτερικό. Η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και η επαναφορά του waiver, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση της οικονομίας, οδήγησαν σε σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών και επέτρεψαν τη σταδιακή χαλάρωση των αρχικών περιορισμών.
Επίσης, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η χαλάρωση των capital controls ενίσχυσαν περαιτέρω τον ρυθμό επιστροφής των καταθέσεων, ο οποίος την περίοδο από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2016 ανήλθε σε 1,4%. Οι παραπάνω θετικές εξελίξεις είχαν ως άμεση επίδραση τη σημαντική υποχώρηση της άντλησης ρευστότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από την παροχή ρευστότητας του ευρωσυστήματος.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την πλήρη άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, αυτή θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων. Ειδικότερα, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της νέας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, καθώς και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους είναι σημαντικά βήματα για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.