Την επίτευξη λύσης στη διένεξη που διαρκεί εδώ και χρόνια ως προς τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στοχεύει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, κατά τις αποψινές διαβουλεύσεις, με τους ομολόγους του των 11 χωρών που υποστηρίζουν την καθιέρωση αυτού του φόρου. Ο ίδιος, το απόγευμα από τις Βρυξέλλες, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, εξέφρασε σε δηλώσεις του την ελπίδα «να φτάσουμε σε αποτέλεσμα το βράδυ». Σημειώνεται πως ο κ. Σέλινγκ είναι ο πολιτικός συντονιστής των 11 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Αυστρία) οι οποίες υποστηρίζουν την καθιέρωση του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
«Φτάσαμε σε ένα στάδιο, όπου έχουμε λύσει σχεδόν όλα τα σημεία, και φυσικά υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση ιδιαίτερες επιθυμίες επιμέρους χωρών», ανέφερε ο κ. Σέλινγκ. Παραμένουν ακόμη δύο-τρία ανοικτά σημεία, αλλά θα προσπαθήσουμε απόψε να τα ξεπεράσουμε», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών, το επόμενο βήμα θα είναι ένας έλεγχος της συμφωνίας από τις νομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ενώ θεωρεί δυνατόν να υπάρξει ενημέρωση των υπολοίπων χωρών-μελών της Ένωσης, ως προς τα αποτελέσματα, σε ένα Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, μέσα στον Δεκέμβριο.
Αμετακίνητος στην επιβολή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές παραμένει ήδη από τα τέλη του 2010 ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος, πρώτος από τους Ευρωπαίους ηγέτες, είχε ζητήσει από τότε επίσημα αυτόν τον φόρο, επαναλαμβάνοντας έκτοτε συνεχώς την πρότασή του αυτή.
«Η Αυστρία υπήρξε πάντα πρόδρομος στην απαίτηση για έναν φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε καθοριστικά την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των 11 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουν την επιβολή αυτού του φόρου», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος σε πρόσφατες δηλώσεις του.
Ο κ. Φάιμαν επισήμανε ταυτόχρονα ότι η κρίση δεν επιτρέπεται να εμποδίσει την καθιέρωση του φόρου, αλλά τουναντίον, θα πρέπει να είναι η δυναμική κινητήρια δύναμη για αυτό - ενώ θα πρέπει να αποδοθούν και ευθύνες σε εκείνους που προκάλεσαν την οικονομική κρίση του 2008.
Όπως πρόσθεσε ο καγκελάριος, η Αυστρία ενδιαφερόταν πάντα να παραμένει το ζήτημα του φόρου των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης και προς τούτο υπάρχει μια σαφής ενιαία στάση και των έξι πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στην αυστριακή Βουλή. Η Βιέννη – ανέφερε ο κ. Φάιμαν - παίζοντας έναν συντονιστικό ρόλο στον κύκλο των χωρών που υποστηρίζουν την επιβολή του φόρου, κάνει τα πάντα για την προώθηση αυτού του συντονισμού, που θα οδηγήσει σε επιτυχές αποτέλεσμα.